Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Landslagscoachen om gyllene generationen: ”Handlar om träning”

Fyra av världens bästa amatörer spelar denna vecka Scandinavian Mixed på Vallda.
Landslagscoachen Fredrik Wetterstrand ger sin syn på vad som bara kan beskrivas som en gyllene svensk generation.
– De som når toppen är inga gudar. De är vanliga människor som valt att träna väldigt hårt, och har fostrats in i att träning ger resultat, säger han.

Maja Stark gjorde succé i US Open. Bara några dagar senare är hon en av fyra svenska amatörer i Scandinavian Mixed.Foto: Marcus Bjärneroth

Annika Sörenstam och Henrik Stenson är i Scandinavian Mixed värdpar för vad som är den första tävlingen någonsin på Europatouren där kvinnor och män gör upp om samma trofé och prispengar.
De båda har talat om att genom tävlingen inspirera kommande generationer.

Och är det någon som spelar inspirerat så är det Maja Stark (rankad 5), Linn Grant (3), Ludvig Åberg (5) och Vincent Norrman (11).
Samtliga rankas alltså bland världens elva bästa amatörer på dam- respektive herrlista.

LÄS MER: Här hittar du allt om Scandinavian Mixed

Frågan är given. Vad ligger till grund för denna gyllene generation?
– De har tränat väldigt mycket under väldigt lång tid. De har också fått chansen att testa sig mot nästa nivå, och när man gör det så blir det tydligare vad man behöver träna på för att nå nästa nivå, säger damernas landslagscoach Fredrik Wetterstrand.
– Drar man lärdomar oavsett om det går bra eller dåligt, så gör det att man hela tiden bygger på förrådet.

”Har kapaciteten att vinna de här tävlingarna”

Spelarna har ett gemensamt karaktärsdrag i att de är orädda. När Maja Stark förra veckan blandade sig i tätstriden i US Open var hon tydlig med sin intention att vinna tävlingen.
Samma sak gäller nu för Vincent Norrman som gick den första rundan hela sex slag under par.
– På sätt och vis så kan man säga att det är logiskt, eftersom de här spelarna faktiskt har kapaciteten att vinna de här tävlingarna. Det är kanske också lika logiskt att generationerna innan inte riktigt sa samma saker, för de var inte så långt komna i sin utveckling, säger Fredrik.

Fredrik Wetterstrand.Foto: Marcus Bjärneroth.

Sverige har en rik tradition när det kommer till både EM och VM. Dock så har vi gång på gång sett att spelare när de lämnar landslags- och collegegolf haft svårt att ta steget och bli lika dominanta även som proffs.
– Proffsvärlden är ett annat liv än att spela lagtävlingar som amatör, eller collegetävlingar som lag. Där vet vi att det är några som fallerat. Det bli inte lika roligt längre när man är ensam. I några fall har det handlat om skador, andra gånger mentalt. Kanske har man tränat för kortsiktigt.
– Att träna på någonting nu som man vet att man kommer att få användning av om fem år, det är en enorm skillnad jämfört med att träna för att vara bra nästa fredag.

Kunskap kanaliseras till framtiden

Det finns också en strukturell fråga som kan vara bidragande till de senaste årens amatörframgångar.
Golfens inträde i OS gjorde det mer logiskt för landslaget att börja jobba med proffsen på högsta tournivån.
– Det innebär också att vi under ett antal år nu haft coacher som finns ute på de högsta tourerna, och eftersom spelarna där är så benägna om att ge tillbaka till svensk golf så bidrar den ökade kunskapen om vad som händer på toppen till förbättring ända ner på klubbnivå.
– Det tror jag är otroligt värdefullt, för det blir fler som tränar på rätt saker vid rätt tillfällen.

Så den kunskap dagens storstjärnor, som exempelvis Henrik Stenson, delar med sig av ligger med andra orden till grund för morgondagens framgångar.
Kan någon av våra amatörspelare vinna redan denna vecka?
– Jag tror alla fyra har kapaciteten att vinna en sådan här tävling. Däremot kan man aldrig kräva en viss score en viss dag. Det här spelet varierar lite för mycket för det. Att någon av dem ska vara med och slåss i toppen det tror jag är rimligt att räkna med.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger