Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Ryder Cup, Blair och Callas – nu flyttar soltörstande golfare till Sotogrande

Jag minns hur Severiano Ballesteros 1997 här coachade sitt lag till seger i det första Ryder Cup som någonsin spelades på europeiskt fastland.
Hur parkettgolvssnabba greener fick Tiger Woods att putta sin boll ned i vattnet på det 17:e hålet.
Men precis som för både Tony Blair och Maria Callas är det denna gång något annat som får våra blickar att riktas mot Sotogrande och den spanska solkusten.

Marc Topiol tar med sig erfarenheter från hela världen för att göra Sotogrande till en av Europas ledande golfdestinationer.

Det tar oss bara tre kvart att susa ned längs med den soldränkta A7:an från Marbella västerut mot Gibraltar.
Men det känns som att vi äntrar en helt annan värld.
Dunka-dunka och massturism byts mot grönska, välansade golfbanor och strandnära lyx.
– Det har varit märkligt, det är nya tider. Men Covid har också gjort att folk uttryckt större intresse för den typ av destination vi erbjuder. Folk uppskattar andra saker nu, och de jobbar ofta hemifrån.

Rösten är Marc Topiols. Mer om honom senare.

En ny verklighet – ett nytt liv

Jag har varit här förut. Här har ju Open de España spelats flera gånger, precis som Europatourens final Volvo Masters. Vi talar om en tid långt innan shejkerna insåg att oljan en dag skulle minska i värde och kom fram till att golfturism var något det skulle satsas på.
Europatouren var det givna skyltfönstret. Där pumpades oljepengarna in och finalen flyttades från Valderrama till Dubai.

Valderrama. Den smala banan kantad av korkekar. Banan jag drömt om att spela enda sedan jag såg Fredrik Jacobson, med lika avig frisyr som golfsving, vinna den där finalen som en gång i tiden hette Volvo Masters.
Året var 2003 och i dag har Jacobson en helt annan frisyr.
Även om Sotogrande-området inte heller längre eller på samma vis solar i strålkastarljuset är både fairways och greener om möjligt än mer välansade.

Men det senaste året är det få som fått uppleva dem.

Covid-19 har även här satt sin prägel. Det blir jag snart varse om när jag pratar med Sotograndekoncernens ordförande Marc Topiol.
– Vi har varken fått eller kunnat ta emot folk, vilket har gjort att hotellverksamheten har varit sovandes under nästan ett år.

LÄS MER: Road to Valderrama – Golfbloggen spelar Sotogrande

X-faktorn som lockar: ”Säkerhet”

Istället har han och hela området märkt en stärkt efterfrågan på permanenta bostäder.
– Folk har köpt utan att besöka bostäderna. Vi har tagit fram en virtuell upplevelse där de kan se och ta ställning hemma via datorn. Det är som att de får gå runt i ett tv-spel.

För den golfintresserade är Sotogrande ett finsmakarens paradis. De dryga 7 000 hushållen har fyra banor i världsklass en spinnig wedge utanför dörren; San Roque, La Reserva, Sotogrande och Valderrama.
Vi befinner oss alltså i Cadiz, Andalusien och med allt vad det medför.

Utöver stränder och vackert väder kan man en klar dag faktiskt se hela vägen till både Gibraltar och Marocko.
Något som genom åren lockat bland andra premiärministern Tony Blair och sopranen Maria Callas att köpa hus i området.

Villa Vela, ett av många vackra hus i Sotogrande.

Men enligt Marc finns det ytterligare en X-faktor som för husköpare med plånbok modell fetare till Sotogrande; det amerikanska konceptet om “gated communities”.
– Ibland är det som att man inte ser trädet för att man står för nära hästen. Nu lyfter vi på nytt fram vad som alltid varit områdets signum; exklusivitet.
– 90 procent av de som bosätter sig här har säkerhet högst upp på sin lista. Mycket handlar om att skapa små samhällen där alla känner varandra och där man kan ha dörren öppen dygnet runt.

LÄS MER: Road to Valderrama – Golfbloggen spelar Real Club de Sotogrande

Vi pratar grindar, kameraövervakning och vakter dygnets alla timmar. Lägenheter och hus finns till salu för mellan 10 och 120 miljoner svenska kronor. Inte minst sol- och golftörstande svenskar har gjort Tony och Maria sällskap och nappat på chansen att flytta till den spanska solkusten.

För den som under kortare tid vill testa på den spanska lyxen har man under pandemin passat på att renovera hotellet Almenara som nu byter ägare och kommer gå under namnet So/Sotogrande.
– Jag har saknat ett hotell i världsklass de senaste fem åren. Det har funnits ett litet glapp mellan golfens och hotellets kvalitet här. Det har vi åtgärdat nu. Förut hade vi lite mer överkomliga priser på hotellet, men nu täcker vi in alla kundsegment, säger Marc.
– Vi stängde hotellet för renovering i november 2019. Tajmingen var makalös. Kanske hade vi bra karma…

Almenara har blivit So/Sotogrande, vilket inneburit ett rejält ansiktslyft både på in- och utsida.

Från golfproffs till ”real estate”

Under vårt samtal kan jag inte låta bli att fascineras av entreprenören Marc Topiol. Han är den franske juristen som övertalades av en kompis att bli golfproffs. Det blev ett gäng tävlingar på Europatouren.
– Själv trodde jag aldrig att jag var bra nog, men jag var 22 år ung och lurades in i drömmen. Jag blev visserligen bättre och bättre, men efter att jag träffade min fru 1985 så kände jag att det var dags att skaffa ett riktigt jobb.

Han började jobba som konsult inom golfen och första kund blev lyxresearrangören Clubmed där han implementerade skidskolekonceptet till golfen och gästerna började gå golfkurser under semestern.
Det ena ledde till det andra och rätt vad det var hade han blivit rådgivare till japanska investerare som sett möjligheter i europeiska golfdestinationer.

LÄS MER: Road to Valderrama – Golfbloggen spelar Valderrama

Detaljer och service är A och O

1991 lämnade japanerna och Marc gavs chansen att vidga sin egen business. Han kontaktade hotellkedjan Marriotts golfsektion och med tiden blev han allt mer delaktig i deras bostadsmarknad. Han klättrade inom företaget och hade snart hela världen som arbetsplats. Flytten till USA kom för att sitta närmre topparna och det är influenserna därifrån han nu fört med sig till Sotogrande.
– Vi bryr oss verkligen om våra medarbetare och det avspeglar sig i kundbemötandet. Med vår infallsvinkel pushar vi verkligen servicenivån, det är man inte van vid på mer traditionella banor i Europa där man lägger mer fokus på annat.
– Exempelvis tycker jag inte om när rangebollarna är smutsiga, så därför roterar vi vilka bollar vi använder på rangen så att personalen hela tiden levererar fantastiska bollar.

Första gången han fick nys om Sotogrande var 2008.
– Det var inte rätt tid att investera då, men möjligheten uppenbarade sig igen 2014 och då frågade min vän och kollega Aref Lahham om jag ville investera tillsammans med honom. Det gjorde jag.

La Reserva är beläget på Sotograndes högsta toppar och har områdets bästa utsikt..

2017 köpte duon också upp de återstående 50 procenten av Sotogrande och beslutade sig för att göra La Reserva Club, beläget på Sotograndes högsta punkt, till hela områdets flaggskeppsprodukt.
– Vår idé är att erbjuda något för hela familjen, om det sedan är golf, strand, vattensporter, mat, tennis, padel eller hästar spelar ingen roll. Det är inte ofta man har alla dessa saker under samma tak.

Planen är att göra klubben privat inom tre till fyra år, men redan nu prioriteras medlemmar före turister.
– Det kommer bli svårare för turister att få starttider på banan, men man får förtur om man bor på hotellet, säger Topiol.

Annika Sörenstams roll i ett större spel

2019 arrangerades La Reserva de Sotogrande Invitational för första gången, en tävling på damernas Europatour. Precis som i svenska Scandinavian Mixed stod Annika Sörenstam som värd . Under junioråren besökte hon ofta Sotogrande för vinterträning med det svenska landslaget. Nu ger hon tillbaka.
– Jag är jätteglad för vad hon gör för spelet, och att hon bidrar här också. Det ger en helt annan tyngd åt tävlingen, säger Marc.

2020 ställdes tävlingen in på grund av pandemin. Först 2022 är det aktuellt att återvända till La Reserva.
Marcs förhoppning är att tävlingen ska fungera som en dörröppnare för att locka fler damer till ett traditionellt sett kraftigt mansdominerat spel. Och kan man bana väg för fler kvinnor öppnar man också upp portarna för nya kunder.
Det är win-win.
Nyckeln för att de ska återvända är att säkerställa kvalitet och nöjdhet.
Vi återkommer till banan och klubblivet.
– Det första jag sa när jag kom till La Reserva var att fokusera på detaljerna och att ha de bästa greenerna som går att hitta.

För det krävs personal och i dag har La Reserva till och med fler banarbetare än det Valderrama som blivit världskänt för sitt fina skick.
– I snitt har vi 25 som arbetare på banan, och det innebär så klart fler på sommaren. Det är många hjärtan, avslutar Marc.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger