Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

KRÖNIKA: Challengetouren i Sverige – presenterar sig nästa Stenson?

Challengetouren spelas i Sverige för första gången sedan 2019.
I morgon går Range Servant Challenge by Hinton Golf av stapeln på Rönnebäck utanför Malmö.
Kanske presenterar sig här Sveriges näste Stenson.

Mikael Lindberg dominerade i fjol på den svenska proffstouren. I år spelar han på Challengetouren och försöker etablera sig i Europaeliten.Foto: TT och Göran Söderqvist.

Den 20 mars 2019 skrev Robert Karlsson sin första av två gästkrönikor i Expressen. ”Det framstår som att det saknas en helhetsplan”, skrev han då och refererade frågandes till vart svensk herrgolf är på väg.

Det fanns då ingen given väg för de svenska spelarna ut i Europa.

Under tre år hade Robert Karlsson stått värd för en Challengetour-tävling i Katrineholm, en nivå under Europatouren. Men den säsongen blev det ingen CT-tävling och det skulle innebära att det inte längre fanns en svensk tävling på touren och att blågula spelare därmed gick miste om en språngbräda upp på den högre nivån.

LÄS MER: Robert Karlssons gästkrönika från 2019

Karlsson: ”Inget annat än en katastrof”

Som värdnation får man nämligen friplatser in i tävlingen och de etablerade spelarna får chans att förbereda sig på hemmaplan och slåss om topp-placeringar som i förlängningen leder till Europatouren.
”Att vi inte lyckats få till någon Challengetour-tävling i Sverige i år är inget annat än en katastrof. Kanske inte på kort sikt men på lång sikt kommer vi att minska förmågan att få ut spelare på Europatouren när vi saknar plattformen som en Challengetour-tävling ger.
Detta vet vi genom egna studier”, skrev Karlsson.

Redan under 2020 kunde vi se effekten.

För första gången sedan 1988 saknade Sverige vinnare på Europatouren, och under vintern har det gång på gång och nästan på ett chockartat sätt skrivits om en kris inom svensk herrgolf.

Folk verkade överraskade. Men självklart hade det gått att se detta komma…

LÄS MER: Livet på Challengetouren – de drömmer om ett annat liv

Slumpen, handlingskraft och en stor möjlighet

Det saknades en naturlig tävlingstrappa, men under vintern damp så chansen ned i famnen. Coronapandemin tvingade Challengetouren att ändra sina planer och söka nya tävlingsplatser.

Frågan riktades till Sverige och Johan Hinton som driver Malmöbanorna Rönnebäck, Sofiedal och Kvarnby var inte sen att agera.
Efter kontakt med golfförbundet landade sedan Challengetouren i ytterligare ett avtal, detta med Österåkers GK och Henrik Stensons hyllade omdesign utanför Stockholm.

Inom loppet av någon vecka hade Sverige gått från noll Challengetour-tävlingar till två, och lite tack vare slumpen hade många talangfulla svenska herrgolfare börjat drömma om Europa.

LÄS MER: Hinton Golf – först i Sverige med Trackman-range

Stensons Sverige-besök: ”Fördel”

I hopp om att inspirera kommer Henrik Stenson i sommar hem till Sverige för att spela Scandinavian Mixed. För en tid sedan frågade jag honom om betydelsen av att vi fått två Challengetour-tävlingar.
– Ur ett utvecklande perspektiv för spelare som är på gränsen och inte har Challengetour-status kan det innebära att de får chansen att uppleva tuffare konkurrens. Och för svenska spelare som redan spelar Challengetouren så får de tävla på hemmaplan, där har ett lite övertag och kan få känna sig bekväma med hemmasupport och enklare resor. Det kan ge dem några bra placeringar och hjälpa dem ta ett steg närmre Europatouren.

Stenson har själv tagit resan via Challengetouren till toppen.

Att utvecklas i sin egen takt

Jag vet att det finns röster på Svenska Golfförbundet som hellre än att spelarna stannar i Europa vill att de går på college, stannar kvar i USA och via amerikanska undertourer och kvalskolor tar sig in på PGA-touren.

I USA finns de största stjärnorna. Och det är de största stjärnorna som föder intresse och ökar en sports popularitet.

Men vi ska ha klart för oss att vi både mognar och blomstrar i olika takt och att vägen mot toppen inte ser likadan ut för alla. När Challengetouren nu spelas i Sverige får ett gäng blågula talanger chansen att uppleva något de för mindre än ett halvår sedan inte trodde fanns.

Hur de tar vara på den chansen och vilken påverkan det medför får tiden utvisa.

Kanske föds här nästa Stenson.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger