Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Challengetouren: Från tvättstugan till Europa-eliten – Mikael Lindbergs nya liv

I fjol dominerade han stort på Nordic League och tog steget upp på Challengetouren.
För Mikael Lindberg innebär det ett nytt liv.
– Tidigare vintrar har jag jobbat som materialare, tvättat och vikit kläder, säger han.

AIK:s Mikael Lindberg gör sin första säsong på Challengetouren. Tävlingen på Rönnebäck är nummer fyra för säsongen.Foto: Göran Söderqvist

2020 bjöd Mikael Lindberg på en golf som sällan skådats på Nordic League. Han vann eller var med i toppen nästan varje tävling, och det slutade med fyra vinster, fyra andraplatser och fem topp tio-placeringar på sexton spelade tävlingar.
Totalsegern var överlägsen och innebar att han till i år fick ta steget upp på Challengetouren, bara ett hack under Europatouren.
– Det är stor skillnad, absolut. Det är mer saker runtomkring, utanför golfbanan. Men sedan är det också en skillnad spelmässigt. Tävlingsledningen sätter betydligt svårare flaggplacering än vad man gör på Nordic League, väldigt mycket oftare ute vid greenkanten, förklarar han inför att Challengetouren denna vecka gästar Sverige och Rönnebäck.

LÄS MER: Där öden avgörs – krönika från Challengetour-finalen 2018

Kommer från idrottsfamilj

Mikael Lindberg började spela golf i 10-årsåldern. Idrottsintresset fanns i DNA:t. Pappa Mats spelade hockey med AIK mellan 1988-2001 och är än i dag en av klubbens stora ikoner. Det blev 417 elitseriematcher.
Det var därför naturligt att även ”Micke” lirade hockey. Beslutet att lägga av kom under gymnasiet.
– När jag var 17-18 så blev det att folk började lägga av eller byta lag, vi splittrades och då tappade jag intresset samtidigt så började jag tävla mer med golfen, säger han.

Även om han redan då var duktig golfare och ofta av lokaltidningarna omskrevs som både ”talang” och ”löfte” så tillhörde Mikael Lindberg inte de svenska juniorer som det talades allra mest om.
Trots det valde han ganska tidigt att bli proffs. Inledningsvis gick det inte alls bra och nu i efterhand beskriver Lindberg det som att han då var ”ganska oprofessionell”.
– Jag kom från en ganska okej amatörkarriär innan jag blev proffs, men sedan var det en stor omställning och det tog ganska många år innan jag började spela bra golf igen. Exakt när vändpunkten kom vet jag faktiskt inte.

Men den kom, och som den gjorde det. Totaldominansen i fjol har följts upp med en bra start på Challengetouren där han kom trea, bara ett slag från särspel, i årets andra tävling.
– Jag spelade självklart väldigt bra, men jag vill också tro att jag har blivit bättre under vintern. Det är svårt att säga det hade gått för ett Nordic League-fält på just den banan. Men min score hade räckt långt på Nordic League…

LÄS MER: SUPERGUIDE – NAMNEN ATT FÖLJA PÅ RÖNNEBÄCK

”Skönt att få tänka på något annat”

När han nu både tävlar på en internationella arena och om större pengar har Micke till skillnad mot tidigare vintrar bestämt sig för att lägga all sin tid och fokus på golfen.
– Det är väldigt kul att jag kan lägga allt min tid på det jag faktiskt vill, men samtidigt så har det varit så mycket golf de senaste åren att det faktiskt varit rätt skönt att jobba ett par dagar i veckan och få tänka på något annat. I vinter har jag kanske inte tränat varje dag, men betydligt mer än tidigare år.

Fram till i vintras har försäsongerna till viss del bestått av jobb på svenska fotbollförbundet.
– Jag har jobbat som materialare, så jag har tvättat och vikit kläder. Min mamma jobbar på fotbollförbundet och jag  sommarjobbade en del där under åren i plugget. Det är samma människor som jobbar där, jag känner dem väl och när de har behövt hjälp så har jag hoppat in.

LÄS MER: KRÖNIKA – PRESENTERAR SIG NÄSTA STENSON?

Har inte tröttnat på polaren – ännu

När vi talar om skillnaderna mellan Nordic League och Challengetouren är det en annan grej som kommer upp; planeringen.
Givetvis har pandemin också här en finger med i spelet.
– Jag har alltid varit ganska dålig på att planera och i fjol så var det ofta så att jag drog hemifrån bara ett par dagar innan tävling. Flera gånger bokade jag till och med hotell på vägen dit. Men nu krävs mer planering med resa, PCR-test och tourens hälsoportal som man ska ta sig igenom. Det har nog blivit fem-sex test på fyra veckor.
— Vi spelar i Irland om tre veckor och allt är redan bokat och klart, men det är kul på sitt sätt också, säger Lindberg och berättar att han brukar bo med kompisen Per Längfors.
— Vi har rest en del tillsammans tidigare, så vi kör på. Vi har inte blivit trötta på varandra ännu, men vi får väl se senare under säsongen.

Det verkar trots allt vara ett anständigt liv.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger