Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

KLART: Annika Sörenstam spelar Scandinavian Mixed

Annika Sörenstam kommer själv att spela i sommarens svenska Europatourtävling Scandinavian Mixed Hosted by Henrik and Annika.
– Jag ser framemot att tävla i mitt hemland för första gången på 13 år, säger Annika.
– Fantastiskt säger Henrik Stenson.

Foto: TT

Innan hon 2008 lade klubborna på hyllan hade Annika Sörenstam vunnit hela 89 tävlingar världen över. Tio av dem var majors.
Hon blev också den första kvinnliga golfaren att bryta drömgränsen 60 slag och spelade 2003 som första kvinna sedan andra världskriget en tävling på herrarnas proffstour.

LÄS MER: Scandinavian Mixed – ”Fått genomslag i hela golfvärlden”

Annika: ”Ett spel för alla”

När idén om Scandinavian Mixed först lanserades hade hon inte tänkt sig att själv spela.
Men efter ett år i Coronapandemins skugga och att den tilltänkta premiärupplagan (som skulle spelats på Bro Hof) ställts in är det alltså andra planer som gäller för Sörenstam.

Hon kommer att tävla mot övriga i fältet på Vallda utanför Göteborg den 10-13 juni.
– Jag kände att det var en perfekt möjlighet att faktiskt spela i en historisk tävling som för samman kvinnor och män.
– Det är ytterligare ett sätt för vårt spel att närma sig de yngre generationerna i Sverige och de som tittar runtom i världen. Vi vill visa att golf verkligen är ett spel för alla.

Sonen Will bakom beslutet

Beslutet växte fram under Coronapandemin och efter att Annika spelat allt mer golf hemma med familjen, inte minst med sonen Will.
– Med Covid så har saker och ting ändrats. Jag har spelat ganska mycket golf, mycket tack vare att min son är väldigt intresserad och när han har tränat så har jag tränat med honom och rätt vad det var så tyckte jag det var kul igen. När jag sedan fyllde 50 så insåg jag att det fanns en del tävlingar att ställa upp i.

Tävlingen Annika syftar på är US Senior Women’s Open.
– Jag kan inte föreställa mig ett bättre sätt att göra sig redo på. Och att få göra det vid sidan om Henrik är fantastiskt.
– Men för att hävda mig behöver jag träna mer. De andra gör det väldigt bra och medan de livnärt sig på golfen har jag de senaste åren tagit mig an mamma-rollen. När det handlar om social golf så klarar jag mig fint, men det är en annan sak när klockan är slagen och de utropar dit namn på första tee.

LÄS MER: Resan mot plushandicap – följ med Golfbloggen mot drömgränsen

Stenson: ”Annika en tävlingsmänniska”

Tidigare i år gjorde Sörenstam sin första professionella start på 13 år när hon klarade kvalgränsen i Gainbridge LPGA på Lake Nona hemma i Florida.

Scandinavian Mixed blir hennes första framträdande i Sverige sedan Scandinavian TPC 2008.
När hon nu gör comeback ställs Sveriges bästa damgolfare någonsin öga-mot-öga mot Sveriges herrgolfare i vad som skulle kunna ses som en riktig prestigematch.
Henrik Stenson:
– Spelar båda bra är det klart man inte vill förlora den matchen, men vi gör det här för helheten och eventet. Skulle vi ha en prestigematch så skulle vi kunna fixa den här hemma på Lake Nona. Vi hoppas kunna bidra med uppmärksamhet och dragkraft, vi vill ju att den här tävlingen ska få genomslag i Sverige men också runtom i världen, och vara bra för hela sporten.
– Sedan har vi ju under årens gång lärt känna Annika som lite av en tävlingsmänniska och jag backar inte heller tillbaka när det kommer till tävling.

Annika själv tog dock lätt på utmaningen.
– Det hade varit kul om det vore för tio år sedan. Då hade jag varit redo. Nu är mina mål lite annorlunda än Henriks. Men det är klart att jag ser framemot tävlingen och att göra mitt bästa. Men den här tävlingen handlar om något större.

78 kvinnor och 78 män utgör startfältet.

Viaplay och TV6 kommer direktsända från samtliga dagars spel. Kommenterar gör Anders Sjöstrand och Carin Hjalmarsson.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger