Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Ikonens hyllning: ”Betyder mycket för hela Japan”

Hideki Matsuyamas majorseger var efterlängtad för hela Japan.
Efteråt berättade landsikonen och tvåan från US Open 1980 Isao Aoki om glädjen i landet.
– Det ger oss hopp, säger han.

Foto: TT

Klockan var 8 på måndagsmorgonen i Japan när Hideki Matsuyama sänkte segerputten på Augusta National och blev den förste japanske herrgolfaren någonsin att vinna en major.

TT rapporterar att flera golfrelaterade aktier sköt i vädret när Tokyobörsen öppnade sin handel för veckan och att premiärministern Yoshihide Suga beskrev Matsuyamas Masters-triumf som ”verkligen underbar”.

Både Hideki Matsuyama och Japan hade väntat länge på landets första majortitel.
Både han och landet hade en historia präglat av ordet ”nära”. Exempelvis kom Hideki tvåa i US Open på Erin Hills, som jag för övrigt var och bevakade på plats.

LÄS MER: En seger som kan rita om golfkartan

LÄS MER: Udda pausen som lyfte Matsyama till toppen

”Betyder mycket för hela Japan”

Men den japan som innan Hidekis seger på Augusta National varit allra närmst att vinna att vinna en major är Isao Aoki, som föll i en gastkramande duell med självaste Jack Nicklaus i US Open 1980 på Baltusrol Golf Club i New Jersey.
Aoki som 1983 blev förste japan att vinna på PGA-touren (Hawaiian Open) är överlycklig över att den japanska väntan på en majortitel nu är över.
– Jag är oerhört glad att vi äntligen fått en japansk vinnare på Augusta National. Jag ville vinna där, men det var en bana jag hade svårt att lyckas på. Att han kommer att spela OS i Tokyo som regerande Masters-vinnare är fantastiskt.
– Hidekis seger betyder mycket för hela Japan. Vi är mitt i en pandemi och svåra tider. Men sådana här stora nyheter gör oss alla glada och inger hopp.

Hoppas fler börjar spela golf

Aoki som 2004 valdes in i World Golf Hall of Fame är den näst mest framgångsrika på den japanska touren där han vann hela 51 titlar.
Hemma i Japan, ett golftokigt land där 9,5 miljoner av landets totala befolkning på 126 spelar golf, är han en levande legend vars ord väger tungt.
– Hideki fick med sig sin tränare ut på touren i år och har betytt mycket för honom. Han har även en ny caddie sedan ett par säsonger tillbaka. Tillsammans har de tre gjort hans spel bättre och hans sinne lugnare. Han har lärt sig att tänka positivt.
– Hideki förtjänade den gröna kavajen och nu hoppas jag unga människor ser up till honom och börjar spela golf i ans anda.