Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Udda ”pausen” som tagit Hideki till toppen

”Pausen” kan se udda ut.
Men Hideki Matsuyamas teknik är en kraftigt bidragande faktor till hans framgångar i US Masters.
– Jag är inte ens medveten om den, säger han.

Hideki Matsuyama,och hans caddie Shota Hayafuji. Foto: TT

I kväll går Hideki Matsuyama ut med fyraslagsledning i US Masters och med möjlighet att bli Japans första segrare i tävlingen någonsin.
Men det är ingen oerfaren herre vi talar om. Matsuyama har noterats för topp-placeringar i herrgolfens samtliga fyra majors. I Masters har han tidigare kommit femma, han har kommit fyra i PGA-mästerskapen, tvåa i US Open och sexa i British Open.

LÄS MER: Här hittar du allt om US Masters

En riktigt bra ”ballstriker”

Experter har ofta kritiserat honom för att sänka få puttar och lyfter i stället fram svingen och förmågan att slå inspelen nära hål som nyckeln bakom framgångarna.
Det som sticker ut när det kommer till svingtekniken är den 29-årige japanens långa ”paus” på toppen, mellan bak- och genomsving.
I verkligheten handlar det om en paus på 20 hundradelar av en sekund, men det ser ut som en evighet.

Anledningen till pausen

Anledningen till pausen är att Matsuyama när han kom ut på touren 2014 började svinga så hårt att även hans backsving blev för snabb och okontrollerad. I ett försök att sakta ned och återfå kontrollen började han med pausen, och numera är han inte ens medveten om att han gör den.
– Jag försöker bara dra tillbaka klubban så långsamt jag kan. Om du tittar på det i slow motion kommer du se att det hela tiden finns någon del av kroppen som rör sig, säger han.

Paus eller ej, det fungerar.

LÄS MER: Fyra frågor – så ser jag på Masters-avgörandet

LÄS MER: Guide till Augusta National – hål-för-hål

LÄS MER: Min runda på Augusta National

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger