Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

ANALYS: Nu börjar jakten på Hideki – fem spelare med chans

Hideki Matsuyama är elva under par och leder med fyra slag.
Är Masters 2021 över redan innan den sista rundan inletts?
Absolut inte! Allt kan hända och nedan listar jag mina fem främsta utmanare.

Foto: Sipa och TT

Vi minns alla Greg Norman 1996, Rory McIlroy 2011 och Jordan Spieth 2016.
Masters är inte över.

Elva av de 15 gånger en spelare lett Masters med fyra slag inför finalrundan så har han vunnit.
Men bara fyra av de 15 spelarna har gått under 70 slag.
Tidernas största Masters-upphämtningen såg vi (nå ja, vissa av oss) 1956, då Jack Burke Jr.hämtade in hela åtta slag på Ken Venturi och vann tävlingen.

Men vad betyder dessa siffror egentligen?

De är ingenting som varesig Hideki Matsuyama eller någon annan kommer att gå och fundera över under dagens finalrunda.
Det kommer att handla om att hålla tunga rätt i munn, behålla lugnet och (speciellt för Matsuyama) att rulla i puttarna.

Det dock alla är medvetna om är att i stort sett vad som helst kan hända på Augusta National och att Hideki Matsuyama leder, men att detta är en tävling som är långt ifrån över.

Nedan listar jag mina fem favoriter till att utmana ledaren om titeln.

LÄS MER: Här hittar du allt om US Masters

1 Xander Schauffele, USA

Score: -7

Historiskt sett har det knutit sig en aning när det gällt som mest för Xander Schauffele. Men han avslutade med en snygg par-räddning på 18 i går och säkrade med den spel i ledarbollen, tillsammans med Matsuyama. Här kan han bevaka ledaren, men också ha störst påverkan och även se när det är läge för att chansa eller vara försiktig.
Sett till vilka som är med uppe i toppen är Schauffele i alla fall enligt världsrankingen den främsta utmanaren. Men viktigast av allt är så klart att han även om han aldrig vunnit i alla fall utmanat om majors förut samt har det kanske mest fulländade spelet av de med en realistisk chans.
Vid samtliga tillfällen Schauffele vunnit på PGA-touren har han kommit bakifrån. Det har krävts ronder om 67, 68, 68, 62. Han behöver en ny sådan avslutning för att lyckas i dag.

2 Will Zalatoris, USA

Score: -7

Inte sedan Fuzzy Zoeller vann 1979 har en debutant vunnit Masters. Det är ingen slump. Här krävs erfarenhet. Därför kan det kännas helgalet att sätta 24-årige Will Zalatoris som den näst främsta utmanaren till Hideki.

Men så har jag också sett så mycket på tv de gångna dagarna att jag är direkt illamående när jag vaknar om morgonarna. Vad det dock medfört är att jag sett Will peppra flaggor och vet vad han är kapabel till.

Will Zalatoris är en av de bästa järnspelarna i världen och tar man en kik på siffrorna, och vilken del av spelet som betyder mest på Augusta National, då kommer järnspelet högt. Att han gick i ledarboll under lördagen gör dessutom att han redan fått en liten föraning kring hur det kan kännas när strålkastarna är påslagna.

3 Jordan Spieth, USA

Score: -6

Han har fått sin magi tillbaka. Så enkelt är det. Han sänker omöjliga chippar och puttar på ett sätt och med en frekvens som bara Jordan Spieth gör. Det finns ingen annan på ledartavlan som ”gå bananas” på samma sätt. Och på vilken bana sker det oftast för honom? Jo, på Augusta.

Men samtidigt som han svarat för alla de magnifika slagen har han stundtals också sett oskarp ut i årets Masters. Misstagen har varit billiga.
Under lördagen svarade Spieth för sin sämsta puttning på Augusta någonsin och tappade 2.44 slag mot konkurrenterna enbart på green. Efter rundan ska han ha begett sig direkt till övningsfältet.
Har träningen gjort underverk och han kan städa bort några av misstagen, då lever hoppet fortsatt för golfens ”boy wonder”.

De flesta förknippar Spieth med hans Masters-vinst 2015 och kollapsen 2016, men faktum är att han kom tvåa också 2018 efter att ha gått finalrundan på 64 slag. Gör han det i natt är segerchansen till och med stor.

LÄS MER: Guide till Augusta National – hål-för-hål

LÄS MER: Min runda på Augusta National

Foto: AP

4 Marc Leishman, Australien

Score: -7

Hur i hela friden har Marc Leishman kunnat gå så obemärkt genom hela Masters-veckan? Han har genom nästan hela tävlingen varit med där uppe och brukar dessutom (även om han aldrig vunnit) spela bra i majors.
Enligt Golf Channel ska han under sin presskonferens efter lördagsrundan tjatat om hur viktigt det är att putta bra på söndagar. Han ska ha nämnt det 12 gånger.
Så han fattar i alla fall vad det handlar om…

5 Justin Rose, England

Score: -7

Han spelade makalös golf de sista nio hålen dag 1. Det är de nio hålen som gjort att han under majoriteten av tävlingen varit i ledningen.
Men med handen på hjärtat har Justin Roses golf utöver den nian inte varit supervass. Han har kämpat med svingen och är med i toppen mest tack vare att han tillsammans med Henrik Stenson varit bland de som puttat allra bäst.
Han måste få svingen att stämma för att ha en chans på segern.

Det som talar för Rose är att han är den enda spelaren bland de sex främsta på ledartavlan som har en majortitel i ryggsäcken. Han har en OS-medalj också. Han är helt enkelt en erfaren snubbe…


LÄS MER: Fyra frågor – så ser jag på Masters-avgörandet

LÄS MER: Guide till Augusta National – hål-för-hål

LÄS MER: Min runda på Augusta National

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger