Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Olazábal, 55, klarade kvalgränsen: ”Vill dedikera framgången till Seve”

55 år gammal hade José María Olazábal i många sporter setts som en föredetting.
Kanske är det så även inom golfen – men på Augusta National kan han hävda sig.
– Jag vet att min vän Seve hade varit nöjd, och jag vill dedikera min framgång till honom och de som lämnat oss det senaste året, sa en rörd Olazábal efter att ha klarat kvalgränsen.

Nu och då. Olazábal bär blått för att hylla vännen Seve Ballesteros. Till höger får han sin Masters-kavaj (1994) av Bernhard Langer.Foto: Bildbyrån och TT

LÄS MER: Här hittar du allt om US Masters

Spaniens José María Olazábal har inte klarat en kvalgräns sedan 2015 års Trophee Hassan II, en mindre tävling på Europatouren.
Men på Augusta National har José María Olazábal, som vann Masters både 1994 och 1999, i årets tävling redan besegrat den regerande mästaren; världsettan Dustin Johnson.

Visst, Olazábal hade inte klarat kvalgränsen på Augusta heller de senaste sju åren. Men bara att det är möjligt är ändå häpnadsväckande.
– När banan spelas så hård och snabb som i år så slipper jag slå träfemmor och träsjuor in till greenerna. Det är underbart att se Augusta så här, det påminner mig om 80- och 90-talet, säger han.

Bar blått för att hylla ”Seve”

I år klarade han kvalgränsen efter att ha gått de första två rundorna på 75-71. Direkt efter gick tankarna till landsmannen och tillika radarpartnern i Ryder Cup; Severiano Ballesteros. ”Seve”, som var en av de största inom europeisk golf, gick bort 2011 efter att ha diagnostiserats med hjärntumör.
– I ett större sammanhang är det ingen bedrift att jag klarat kvalgränsen här, men jag vill ändå dedikera min framgång till Seve och de som lämnat oss under det senaste året.
– Seve hade varit glad. Jag saknar honom och vill ge honom en stor kram.

Seve fanns i Olazábals tankar redan innan det stod klart att han skulle klara kvalgränsen.
– Jag bar marinblått och vitt i dag eftersom det var Seves färger och hade fyllt år i dag.

Severiano Ballesteros hade fyllt 64 år i går, fredag. Klädseln ska ha varit för att påminna sig själv att det finns viktigare saker i livet än golf.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger