Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Jordan Spieth: Från himmel till helvete – och tillbaka

45 månader, 82 tävlingar eller 1 351 dagar.
Ingen trodde att Jordan Spieth skulle få vänta så länge på att vinna igen.
Efter en lång resa tillbaka till toppen tillhör han på nytt favoriterna i årets Masters.
– Det är saker som inte sker över en natt, säger han.

Spieth är en av de mest populära spelarna på touren. Segern i söndags var hans första på nästan fyra år och kom i hans hemstat Texas.Foto: TT och Bildbyrån

LÄS MER: Därför har vänsterhänta fördel på Augusta

När Jordan Spieth och de andra på torsdagen peggade upp på Augusta National hade det gått 143 dagar sedan Dustin Johnson satte scoring-rekord i tidernas enda November-Masters så långt.
Jordan Spieth hade någon timme innan Johnsons tacktal skrivit på sitt scorekort och slutat 48:a, karriärens sämsta resultat i tävlingen.
Men nu är vad som då var årets sista major tillbaka som årets första, och Spieths hopp likaså.
För sedan dess har Jordan Spieth återuppstått.

Som 20-åring kom Jordan Spieth tvåa i Masters. Ett år senare vann han 2015 tävlingen och blev den näst yngste segraren någonsin, bara dagar äldre än Tiger Woods.
Spieth hade gjort det med en segercore om -18 och hade slagit Woods rekord för bästa totalscore i Masters historia. Spieth hade blivit golfens nye omslagspojke och skulle senare samma år också spela hem US Open.

Livet lekte. Otur med lottningen gjorde visserligen att han drabbades hårt av tuffa vindar och ”bara” delad fyra i British Open på St Andrews. Men revansch skulle han få.

LÄS MER: Tio favoriter att hålla koll på i Masters

Spieth: ”Inget som händer över en natt”

Den kom två år senare när han efter dramatisk uppgörelse med Matt Kuchar vann British Open på Royal Birkdale.
Men innan dess hade Spieth också förlorat en tillsynes ointaglig Masters-ledning och för första gången visat sig sårbar.
Trots det kunde ingen då ana att det efter segern på Birkdale skulle dröja nästan fyra år innan Spieth skulle lyfta en buckla igen.

Både puttning och sving strulade och golffans i hela världen undrade hur någon som vunnit tre majortitlar och såg ut att vara Tiger Woods arvtagare kunde förlora både spel och självförtroende.
– Det händer inte över en natt. Det tog ett par år för mig att tappa svingen och jag slog tusentals golfbollar där jag gjorde fel saker, säger han inför veckans Masters-tävling.
– Jag har jobbat med en idrottspsykolog kring att andas lugnt och få min hjärna att fungera på rätt sätt. Men det var inte förrän i december som jag började känna att saker och ting började röra sig på rätt håll.

De senaste åren har mycket handlat om sökande för Jordan Spieth. Inför Masters verkar han ha hittat rätt.Foto: Shutterstock och Sipa

I december började resultaten komma. Spieth kom fyra på TPC Scottsdale. Efter årsskiftet blev det en tredjeplats på Pebble Beach. Vid båda tillfällena hade han inlett finalrundan i ledning.
Det följdes upp med topp 15 på Riviera och en femteplats på Bay Hill. Nya segerchanser hade uppenbarat sig.
– Bara man får en 54-hålsledning så tror folk att man ska vinna direkt, trots att man inte varit i situationen på en väldigt lång tid. Jag fick be dem att ”chilla”, folk förstår inte vilket svårt spel vi håller på med, berättar Spieth.

LÄS MER: Guide till Augusta National – hål-för-hål

LÄS MER: Min runda på Augusta National

LÄS MER: Här hittar du allt om US Masters

Tackar hustrun: ”Min klippa”

Och i söndags kom äntligen vinsten i San Antonio.
– Jag har fortfarande en lång väg att gå, men på något sätt finns det en lättnad i att jag har ett säkert slag att använda när jag behöver det. Istället för att behöva förlita sig på tajming.
– Jag har inte kontroll över spelets samtliga delar, men jag jobbar på och hoppas att vara bara lite bättre än jag var förra veckan.

Under vad som kändes som en avgrundsdjup svacka rankades Spieth som sämst 97:a i världen. Men genom formsvackan behöll han både caddie och svingtränare och pekade istället mot sig själv för svaren.
– Det var en lång väg med många tuffa dagar. Jag har haft folk i mitt ringhörn som alltid trott på mig och jag är bara tacksam för alla de som hjälpt mig hitta tillbaka.
– Det var min första vinst sedan jag gifte mig. Det betydde mycket för Annie också, hon har varit min klippa och hennes positiva sätt har hjälpt mig igenom detta. Hon är helt otrolig.

Tajmingen kunde inte vara bättre, bara en vecka inför US Masters. Och hos amerikanska bettingbolag gick Spieth från 1-60 till 1-10. Han var åter en av favoriterna.
– Det finns några banor där jag anländer och nästan vet att jag kommer han chansen att vinna, och jag har haft turen att Augusta National varit en sådan för mig. Den passar mig och mitt öga väldigt väl. När man är i form så är det en härlig känsla att köra ned för Magnolia Lane.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger