Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

KRÖNIKA: Med Masters kommer våren och med den nytt hopp

Masters, vår och hopp.
Det finns en slående symbolik när Augusta National åter sparkar igång golfsäsongen.
Men vilka spelare ska våga hoppas mest?

Förra veckan vann Jordan Spieth för första gången på nästan fyra år.Foto: TT

Varken azaleor eller magnolior blommade.
Augusta National var klädd i en visserligen vacker höstskrud, men ett US Masters i november kändes ändå symboliskt för året 2020.
Corona-året.

I april förvandlas skott till blommor.
Våren är en tid för optimism, framtidstro och hopp, och sedan Bobby Jones slog det allra första invigningsslaget 1934 har Masters agerat startskott för golfsäsongen. Till och med för de som fortfarande ser snö på fönsterbläcket när de tittar ut.
I år är tävlingen tillbaka i april.
Azaleorna är tillbaka, magnoliorna likaså.
Med nya drömmar och hopp om en värld som återgår till normalitet.

Genom en mörk tid har golfen på många sätt tagit rollen som inspiratör och tillflyktsort. Aldrig tidigare har det spelats så många rundor i Sverige. Vi ser en ny golfboom.
Men det finns länder där man valt att hålla banorna stängda.
Och när nu Masters spelas igen, och spelas med en om än liten publik på plats, så kan det självklart ses som ett ljus i tunneln.

Vägskäl blir sällan så tydliga som på Augusta National.Foto: Sutterstock och Stella

Men vad är då att vänta av själva tävlingen?
Flera av spelarna pratade inför tävlingen om en bana som spelas både hårdare och snabbare än vanligt. Det innebär att de med ett bra långt spel, framförallt de som är duktiga med järnklubborna och kan slå högt, kommer att premieras.
Samtidigt är strategi och puttning alltid avgörande faktorer på Augusta.

Favoriter?
Justin Thomas vann The Players för en månad sedan och kan passera Dustin Johnson och bli världsetta denna vecka. Men även om den hårda banan bör gynna Thomas har han på sex Masters aldrig blivit bättre än fyra.

Hans barndomsvän Jordan Spieth går jag inte ens in på. Vi minns alla hur nära han var att försvara titeln 2016 och hur ont det gjorde när vi såg honom klappa ihop. Förra veckan vann han för första gången på 1 351 dagar.

LÄS MER: Allt du behöver veta inför US Masters

Satsar inga dollars på Stenson

Det har gått tio år sedan Rory McIlroy den sista rundan tappade en fyraslagsledning. Än i dag jagar han sin career grand slam, något bara fem spelare lyckats med. En gång såg vi det bara som en tidsfråga. Not anymore. Inför årets Masters har Rory anlitat Henrik Stensons svingtränare Pete Cowen, och kanske kan det vara vändpunkten?

På tal om Henrik Stenson. Han har inte gått en enda runda under par på PGA-touren i år.
Han kommer till en golfbana där det krävs att man både har koll på sving och puttning, puttning som enligt många är svaret på varför Stenson aldrig lyckats särskilt bra på Augusta.
Allt annat än respass redan fredag är en bra tävling för Henrik.

Samtidigt som jag inte hade satsat mina dollars på Stenson så går det inte att överdriva betydelsen av erfarenhet på Augusta National. Och Stenson gör sitt 15:e.

LYSSNA: Masters 97 – Tigers genombrott och dagarna som förvandlade golfen

Vad betyder egentligen erfarenhet?

När Sergio Garcia vann Masters 2017 spelade han sin 74:e majortävling. När han värmde upp på drivingrangen i tisdags tränade han lite extra på lutande lägen, något som han kommer få många av ute på den kuperade banan.
Det är ett tecken på erfarenhet.
Lee Westwood gör förresten sin 84:e majorstart. Sitt 20:e Masters. Han har kommit trea i tre, men i segerkolumnen står det fortfarande noll majors.

En annan spelare som har erfarenhet i massor är Phil Mickelson. Kan han använda sin erfarenhet till att avväga när han ska gasa och när han ska spela säkert, när han ska bomba och när han ska slå en ”fairway finder” så går inte heller han att räkna bort.

Samtidigt läser majorspecialist Brooks Koepka puttar sittandes på ett ben.
Bara en sådan sak.

18 tidigare mästare kommer till spel när världens bästa spelare i dagarna samlas i Augusta.
Vi är många fler som ser framemot att se dem spela världens kanske vackraste golfbana.
Coronapandemin är inte över.
Men det är sådant här som får oss att uthärda.

LÄS MER: Guide till Augusta National – hål-för-hål

LÄS MER: Min runda på Augusta National

LÄS MER: Här hittar du allt om US Masters

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger