Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

KRÖNIKA: Tiden efter Tiger – är Bryson svaret?

Klockan är slagen.
Golfen måste förbereda sig för livet efter Tiger.
Frågan är hur den ser ut. Och om vad vi såg Bryson DeChambeau göra på Bay Hill är svaret.

Foto: TT och Stella Pictures

Tiger Woods karriär kan vara över.
Det är ett scenario som ingen av oss hoppas på, men den otäcka olycka som inträffade för ett par veckor sedan kan mycket väl vara nådastöten för tidernas störste och en individ som på ett sällan skådat sätt förändrat en sport i grunden.

Golf var långt innan Tiger Woods ett fantastiskt spel som lärde oss både om oss själva och våra medmänniskor, ett spel vars idé och grundbultar byggde på nobla värderingar.
Men ska man hårddra det så var elitgolf ingen sport för den sanne atleten. Det gick att dricka både öl, vin och avec och ändå vara slagkraftig efterföljande dag.

Vid millenniumskiftet var den tiden förbi.

LÄS MER: DeChambeau vann – efter Tigers peppande sms

Vem ärver Batman-käpen?

När det kommer till idrotten och sporten golf så flyttade Tiger Woods gränserna på ett sätt som jag faktiskt inte sett någon annan idrottare göra.
När han slog igenom 1997 var han ensam i gymmet. I dag hittar du inte en enda spelare på PGA-touren som inte går dit dagligen, och självklart är det så att Woods också sådde fröet till de tankebanor som bombare som Bryson DeChambeau i dag jobbar och skördar framgång utefter.

I dag lyfts varenda sten för att maximera prestationen. Kanske är Bryson DeChambeau det bästa exemplet samtidigt som nästan alla toppspelare har både svingtränare, puttningstränare, fystränare och mental tränare.

Woods atletiska syn på spelet ledde till den enormt höga standard vi ser i dag och längs med vägen fascinerade golfare och skapade intresse hos människor som aldrig tidigare ägnat spelet en tanke.

Men lika betydelsefull som Woods har varit för spelet, lika svårt har spelet haft att inse att det kommer en vardag efter Woods. Man har i åratal haft svårt att hitta en ny frontfigur. Och när möjliga kandidater väl dykt upp, då har de haft svårt att över tid axla den där gigantiska Batman-käpen.
Vi var många som trodde att Jordan Spieth skulle fixa det.
Närmst att lyckas har Rory McIlroy varit.

Det känns lite som att det nu kan vara Bryson DeChambeaus tur att testas.
Men allt kan inte vila på en individs axlar.

LÄS MER: Här hittar du alla Golfbloggens krönikor

För enkelspårigt för ett komplext spel

Samtidigt som golfen som sport måste lära sig att ställa om till en tid utan Tiger Woods ska vi också ha klart för oss att det är otroligt sällan sådana fenomen dyker upp. De flesta sporter har aldrig haft förmånen.

Tv-tittare och fans, och även vi i medierna, måste därför lära oss att titta efter något annat. Golf, precis som andra sporter, handlar om så mycket mer än att bevaka den största stjärnan eller den bästa svensken.
Men tyvärr är det precis så enkelspårig golfvärlden varit senaste årtiondena.

För ett så komplext spel är det nästan komiskt.

Ingen Tiger har lett till dåliga siffror och när Tiger varit med har samma siffror skjutit i höjden.
Tv och tidningar ger kunderna vad de vill ha och på kort sikt har det sett bra ut, men frågan är om man inte samtidigt skjutit sig själv i foten.
För vad händer den dagen Tiger är borta?

Faktum är att en hel generation publikfavoriter är på väg att fasas ut.

Även om de säkerligen och förhoppningsvis (även Tiger) kommer att sprattla till några gånger då och då så går det inte att blunda för att spelare som Henrik Stenson, Sergio Garcia och Phil Mickelson alla närmar sig slutet.

Framtidsmännen stavas i stället(så länge kroppen klarar belastningen) Bryson DeChambeau, Viktor Hovland, Max Homa och Collin Morikawa.

Tiger Woods golf lever vidare i deras DNA och jag hoppas verkligen att de i samspel med fans och medier kan hjälpas åt att lyfta golfen till ännu högre höjder.

Den gångna veckan kritade PGA Tour på ett kontrakt med Amazon Web Services som på sikt ska möjliggöra att se vartenda slag från varenda tävling. Det är 32 000 slag per tävling.
Några slås av Bryson DeChambeau.
Blir oerhört spännande att se vad det leder till.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger