Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

KRÖNIKA: Vår tids störste är nere för räkning – håll tummarna för Tiger Woods

Tiger Woods, vår tids störste, är nere för räkning.
Bara olyckan i sig är hemsk, och om detta ska visa sig vara nådastöten för Woods karriär är det inget annat än en enorm tragedi.

Foto: Stella Pictures

När Tiger Woods slog igenom med sin Masters-seger 1997 öppnade han dörrarna till spelet golf för människor som aldrig tidigare ägnat det en tanke.
Pappa Earl menade att sonen var en enande kraft idrotten aldrig tidigare skådat.
Han menade att Tiger Woods var det på grund av sin familj, tack vare sin moders asiatiska och sin pappas afroamerikanska bakgrund.

Han skulle få rätt.
Med och mycket tack vare Tiger Woods har spelet golf vuxit till en världssport som utövas av människor över hela världen, med olika hudfärg och talandes olika språk.

LÄS MER: Woods förd till sjukhus – skadad i bilolycka

Förändrade spelet i grunden

Men han kom också att revolutionera spelet med sin fysik och sin psykologi. Från att ha varit ett spel för överviktiga gubbar från den vita eliten kom det att krävas råfysik och psyke av stål.
Tiger gjorde att spel förvandlades till sport.

Han fascinerade. Han gjorde spelet häftigt. Han gjorde det populärt.
Tiger Woods flyttade gränserna och har en otroligt stor del i varför det i dag spelas bättre golf än någonsin tidigare på PGA-Touren; minst lika stor som den så omdiskuterade golfbollen och drivern.

Men precis som det visas i dokumentären Tiger, som hade HBO-premiär för ett par månader sedan, var han också ett offer (ja, jag vill nog kalla det offer) för sin faders projekt. Pappa Earl satte en golfklubba i Tigers händer redan innan han fyllt ett år och redan då var målet att skapa världens genom tidernas bäste golfare.

LÄS MER: Otäcka bilderna från olycksplatsen

Berövad på en uppväxt – återuppstod som Rocky

Jag är inte Sigmund Freud, men både du och jag kan nog räkna ut att Tiger med grund i sin uppväxt berövades både ett och annat, och att där säkerligen finns både ett och två svar till varför en del saker (framför allt vid sidan av golfbanan) därefter inte riktigt gick som varesig Tiger eller hans far hade hoppats.

Men så var det ju också därför som hans comeback och Rocky Balboa-segern i US Masters berörde som den gjorde.
Det var inte bara en seger då Tiger Woods trotsade fysikens lagar och vann golfens kanske mest prestigefulla titel trots fyra ryggoperationer och fler knäoperationer än vad jag kan räkna till.
Det var en seger då han reste sig från skiten och trotsade alla de kritiker som efter diverse sex-, otrohets- och rattfylleskandaler hävdade att han var slut.

Just nu vågar inte inte ens drömma om ett nytt sådant ögonblick.
Men låt oss hoppas att vi får se Tiger Woods spela golf igen.
Ingen har betytt så mycket för vårt spel, ingen har fascinerat mer, ingen har berört fler och framför allt har ingen spelat bättre.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger