Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

FootJoys nya supersko – som Classics på sterioder

Golfhistoriens mest eleganta sko? Sannolikt är ditt svar FootJoy Classics.
Tillsammans med bland annat Adam Scott har FootJoy nu plockat fram en ny klassiker – fullproppad med modern teknik.
– Jag känner verkligen att jag varit delaktig i att pusha dem till den ultimata golfskon, säger han.

Jag har lagt vantarna på ett par. Längst ned hittar du min recension.

Foto: FootJoy

Berättelsen om FootJoy börjar redan 1857 när skomakaren Fredrick Packard bestämmer sig för att sluta jobba för sin far i Brockton, Massachusetts. Han vill starta eget.

1910 lockar han Harvard-studenten Perley Flint till företaget som då hette Burt & Packard, och kort därefter inleds produktionen av golfskor.
Den första FootJoy-skon introduceras 1923 och när Ryder Cup för första gången spelas 1927 har kapten Walter Hagen bestämt att hans spelare ska bära skorna.

Johnny Farrell är förtjust i skorna att han bär dem också vid US Open 1928, en tävling han vinner efter ett 36 hål långt särspel mot legendaren Bobby Jones. Segern blir den första av fler än 6 500 FootJoy-segrar på touren.

När nu FootJoy släpper sin nya Premiere-serie är det för att hylla denna historia.
Modellerna går under namnen Packard, Flint och Tarlow.
Packard och Flint har ni redan introducerats för, medan Bill och Dick Tarlow tillsammans köpte FootJoy 1957.

LÄS MER: Också prylnörd? Här hittar du alla Golfbloggens utrustnings-texter

Vårens modeller släpps som en hyllning till FootJoys rika historia. Här bärs dem av Ferrell vill vänster och Bobby Jones till höger.Foto: Bilderna har tillhandahållits av FootJoy

Moderna varianten av Classics

Sedan man började räkna golfskor på PGA-touren har FootJoy varit den mest använda skon, och det har satt sina spår även hos de spelare som i dag är bland de främsta i världen.
Justin Thomas, Ian Poulter, Max Homa, Billy Horschel och Webb Simpson är bland de spelare som varit med och tagit fram skon.

LÄS MER: Golfbloggens resa mot plushandicap – del 2: Need for Speed

Men störst roll har kanske Adam Scott haft. Han närvarade vid ett digitalt medieevent FootJoy arrangerade i vintras.
– När jag känner att jag ser bra ut så känner jag mig också bättre och spelar bättre. När jag som junior drog på mig ett par FootJoy Classics så hjälpte det mig i den processen och detta är den moderna versionen av den typen av sko. Så på sätt och vis är det fortfarande samma sak.
– Prestanda är ju allt för oss professionella spelare, men när det kommer till FootJoy så finns det ingen anledning att inte få det i ett vackert paketerat också. Vi har olika fötter och svingar. Men för mig är det otroligt viktigt att ha den stabila basen och tack vare sulan har skorna till i år förbättrats avsevärt.
– Vi började med ett blankt papper och därifrån känner jag verkligen att jag var med och pushade FootJoy till att göra den ultimata golfskon. Samtidigt lärde jag mig oerhört mycket om hur en sko är byggd från botten och upp.

Sko specifikt byggd för golf

Vad som gör FootJoy unikt i branschen är att det i dag är ett företag inte jobbar med någon annan sport, som inte hämtar teknik från andra sporter utan som bygger sina skor specifikt för att prestera på golfbanan.
– Allt rör sig hela tiden framåt och FootJoy gör hela tiden allt för att flytta fram gränserna för vad som är möjligt. Och att hylla sin historia och lyfta fram varifrån den här skon kommit är det är en berättelse som förmodligen ingen annan i branschen kan göra på samma sätt, avslutar Scott.

Foto: FootJoy

Betyg: FootJoy Premiere Series

Pris:
Tarlow: 2 499 SEK
Flint & Packard: 2 399 SEK

Damernas:
White with Blue & Black: 1 999 SEK
All white BOA: 2 299 SEK

I butik: 15 mars, 2021

LÄS MER: Krönika – ”Dags för Henrik Norlander att leda svensk herrgolf framåt”

Utseende: 5/5
Kommentar: Här är det ju en smaksak. Gillar du det klassiska och eleganta som bara skriker golf. Då är detta skon för dig. Redan när du plockar upp skon ur kartongen doftar det läder och osar kvalitet. Är du mer för den sportiga looken, go somewhere else.

Kul också att det finns tre olika modeller. Min favorit är utan tvekan Tarlow.

Komfort: 5/5
Kommentar: Medan den ser ut som en klassisk lädersko som skulle kunna vara ganska hård i materialen så bjuds du här på raka motsatsen. Premiere är 12 procent lättare än sin föregångare och är fullproppad av modern teknik som både gör din promenad behaglig och agerar stabil bas för din sving.

För mig är detta som FootJoy Classics. Fast på sterioder.

Grepp: 5/5
Kommentar: Vi ska inte dribbla in oss allt för långt på tekniken, men på den fluffiga och mjuka sulan blandas traditionella spikes med softspikes för att skapa det optimala greppet i både torra och blöta underlag.

Innovation: 4/5
Kommentar: Den som vill sikta in sig på det superinnovativa ska kanske fokusera mer på en ännu sportigare sko som exempelvis Hyperflex. Men då går du också miste om den exklusiva och mycket golfiga känslan.

19/20

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger