Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Större prissummor och ny partner – så blir Ladies European Tour 2021

Länge var frågetecknen många kring Ladies European Tour.
Men de senaste dagarna har man gett svar på tal och presenterat både nytt schema och sponsoravtal.
I år spelar man om mer pengar än någonsin tidigare.

Hollands Dewi Claire Schreefel vann Helsingborg Open 2014. Efterföljande år spelades tävlingen för sista gången och inte sedan dess har vi haft en svensk LET-tävling. Men 2021 spelas tre tävlingar i Sverige.Foto: TT

De senaste åren har det varit rejält stormigt kring Ladies European Tour. Tourens blotta existens har diskuterats och det hela landade så småningom i ett samarbete med den amerikanska LPGA-touren.
Redan i fjol kunde vi se större prissummor och ett slutspel i vilket de bästa säkrade en plats på den amerikanska,  aningen mer glamourösa, LPGA-touren.

Men under vinterhalvåret var det som att entusiasmen kom av sig och inte förrän den 12 februari, alltså långt in i det aktuella året, offentliggjordes ett spelschema.

LÄS MER: Golfbloggens resa mot plushandicap – del 2: Need for Speed

Mer pengar än någonsin

Offentliggörandet lovar å andra sidan om ett mer spännande år än på länge.
Planen är att touren ska dra igång den 13–16 maj i Sydafrika och totalt innehålla 27 tävlingar, i 19 länder.
Det hela kryddas med Race to Costa del Sol-finalen i slutet av november.
De tre främsta spelarna på rankingen – Race to Costa del Sol – får del av en bonuspool på 2,5 miljoner kronor. Ettan får 1 250 000, tvåan 750 000, trean 500 000 kronor.

Faktum är att det står mer pengar än någonsin tidigare på spel. Totalt gör spelarna upp om 19 miljoner euro (ca 190 miljoner kronor), två miljoner euro mer än vad som planerades inför förra säsongen.
En stor del av de här pengarna fördelas mellan fyra nya tävlingar som touren kallar The Aramco teams series. Tävlingarna spelas i New York, London, Singapore och King Abdullah Economic City (Saudiarabien) och i var och en av dem ligger 830 000 euro i potten.

LÄS MER: Nya pengar ska få Europatouren att lyfta

Sverige som inte haft någon Europatourtävling sedan Helsingborg Open 2015 har helt plötsligt tre tävlingar med på programmet. Scandinavian Mixed på Vallda GC (10–13 juni), Skaftö Open på Skaftö GK (26–29 augusti) och Creekhouse Ladies Open på Kristianstad GK (2-5 september).

Titleist ny partner: ”Blomstra”

En kul nyhet är också att LET under måndagen gick ut med att man gjort klart med Titleist som officiellt partner för de kommande tre åren. Företaget kommer att se till att den marknadsledande Pro V1 kommer att användas på träningsområdena varje tävlingsvecka.

2021 blir första året som parterna officiellt jobbar tillsammans, men redan när LET återupptog sin verksamhet i fjol skänkte Titleist bollar till touren.
I hopp om att hjälpa spelet växa bland tjejer kommer bollarna efter varje tävling att skänkas till närliggande ungdomsverksamheter.
– Titleists stöttar damgolfen på alla nivåer och vi är glada att välkomna ett sådant prestigefullt företag till LET-familjen. Det är fantastiskt när relationer som de här kan blomstra och tillsammans med Titleist är jag övertygad om att vi kan lyfta spelet ytterligare, säger Alexander Armas, vd på Ladies European Tour.


HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger