Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Belönas för segern – Kinhult stipendiat för andra året i rad

Tidigare har de stöttat stjärnor som Anna Nordqvist, Pernilla Lindberg, Henrik Stenson och Alex Norén i sin utveckling mot toppen.
En av 2021 års PGA Future Fund-stipendiater är Frida Kinhult – vars seger i Symetra Tourens final gav en chans på LPGA-touren.

Frida Kinhult vid inspel till Skaftö Open.Foto: Göran Söderqvist.

Efter att idén tack vare ett samarbete med personer verksamma inom näringslivet kläcktes hösten 1997 har PGA Future Fund delat ut stipendier till lovande svenska golfare sedan 1998

Sedan dess har 132 svenska proffs sammanlagt erhållit 8 570 000 kronor i stöd. Flera av spelarna har nått den absoluta världseliten.
– Stödet från Future Fund i början av min karriär var betydelsefullt. Kombinationen av att någon trodde på mig sportsligt och stöttade mig ekonomiskt var viktigt, har Henrik Stenson sagt.

LÄS MER: Golfbloggens egen reality show – Resan mot plushandicap

”Av psykologisk betydelse”

Syftet med stipendierna är att ge lovande tävlingsgolfare ett ekonomiskt stöd om maximalt 100 000 kronor per år. Pengarna ska hjälpa dem att lättare ta steget upp och etablera sig på en högre tour.
”Det ger en trygghet som kan vara ganska avgörande inledningsvis. Att PGA på detta sätt stöttar en spelare direkt är också av psykologisk betydelse, spelaren känner att man tror på honom eller henne”, skriver PGA of Sweden i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Fridas succé – klar för både US Open och LPGA-touren

LÄS MER: Frida hoppade av skolan för att bli bäst i världen

Golfåret 2020 ligger till grund för valet av stipendiater 2021.
I pressmeddelandet kan man dock läsa om ett år som inte var som andra och hur Coronapandemin gjorde det svårare att utse stipendiater.
”Alla tourer fick se över och ändra spelscheman och vilka som behöll sina kort. Som konsekvens av besluten genomfördes ej heller några kvalsskolor 2020. Så när stiftelsen ska utse stipendiater 2021 måste vi förfara på delvis annat nytt sätt. Vi kommer att avvakta vårens spel för att kunna analysera vilka spelare vi ska satsa på. Många lovande amatörspelare kanske går över till Pro-lägret i sommar eller till hösten? Inte minst sneglar vi på de duktiga amatör-damerna som fick spela US Womens Open. Tror vi var många om spänt följde Maja, Linn, Ingrid och Beatrice i denna tävling”.

LÄS MER: Sörenstams comeback – ”Gör aldrig något halvhjärtat”

Andra året i rad för Kinhult

Men en spelare får alltså stipendium redan nu.
Frida Kinhult vann finalen på Symetra Tour och kommer därmed få chansen på världens bästa damtour LPGA under 2021.
PGA of Sweden ger henne 75 000 kronor för att göra övergången till den högre nivån smidigare.
Det är andra året i följd som Kinhult tilldelas summan. Även när hon för ett år sedan kvalade in till Symetra Tour fick hon 75 000 kronor.

PGA of Sweden grundades 1932 och är en organisation PGA Professionals, tränare och spelare. PGA (Professional Golfers Association) har i Sverige mer än 1 100 medlemmar.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger