Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Berättelsen om hur Titleist Pro V1 blev världens bästa golfboll

Det hela började för 90 år sedan med en missad putt.
År 2000 föddes sedan Titleist Pro V1 och golfen förändrades för alltid.
– Det var som att man hittade den heliga graal, säger Ennis Myndel på Titleist i samband med att företaget nu lanserar den senaste modellen av bollen.

Nog hade Adam Scott en del att tacka Phil Young för när han 2013 rullade sin Pro V1 i hål och sträckte armarna mot Augusta Nationals mörka kvällshimmel.Foto: TT

Det är en framgångssaga som saknar motstycke när det kommer till golfutrustning.
Året var 1932 och dagen en söndag när Phil Young, en hängiven amatörgolfare och ägare till en gummifabrik, var ute och spelade match med en god vän.

Vad som stod på spel förtäljer inte berättelsen, men en av Phils puttar ville trots den uppenbara skicklighet med vilken putten var slagen inte gå i hål. Han tog sig för pannan och kunde inte förstå varför.

Greenen var det inget fel på, så konklusionen blev att det måste ha varit bollen som spelat honom ett spratt.

Vännen må ha tvekat på hur fantastisk puttare Phil verkligen var, men eftersom han i sin tur var chef på röntgenavdelningen på det lokala sjukhuset så var det ju bara att ta med bollen dit och se efter.
Och efter att bollen magnetröntgats gick det faktiskt att slå fast att Phil hade rätt.

Bollen var felbalanserad, kärnan ”off centre” och den rullade därför inte som den skulle.
Så här kunde man ju inte ha det, och nu gällde det att göra slag i sak.

LÄS MER: Här hittar du alla bloggens artiklar om utrustning

Uppdraget: Världens bästa golfboll

Med denna upptäckt färsk i minnet lyckades Phil övertala sin studiekompis från Massachusetts Institute of Technology, Fred Bommer, att de tillsammans skulle se till att tillverka de mest högkvalitativa golfbollarna i världen; bollar som gång efter gång och boll efter boll skulle leverera samma höga kvalitet.

En specifik avdelning på gummiföretaget skulle nu dedikeras åt att göra golfbollar.

En dag på gummifabriken.Foto: Titleist

Tre år senare (1935) släpptes den första Titleist-bollen, och faktum är att varje boll företaget tillverkat sedan dess har genomgått en typ av röntgen för att säkerställa kvalitén.

Golf är ett spel där regelbunden precision är A och O. De garantier de nya bollarna gav revolutionerade spelet, bara några decennier tidigare hade man spelat med läderbollar som stoppats med fjädrar.

Och Titleist skulle komma att förändra spelet igen.

KRÖNIKA: Annika och Trump – och hur det blev som det blev

Nästa revolution: Pro V1

Hela världen riktade sina blickar mot Las Vegas.Här förstasidan på USA Today.

1945, kort efter krigets slut, bestämde man sig för en ny strategi. På Titleist gjorde man nu vad man kunde för att så många proffsspelare som möjligt skulle få tillgång till bollen, fyra år senare var man den mest spelade bollen när US Open avgjordes på Medinah Country Club i Illinois.

Idén var att kunderna skulle inse att “om alla världens bästa spelare använder den här bollen för att tjäna sitt levebröd, då måste den ju vara den bästa”.

Med detta sagt så var företaget redan en gigant när PGA Tour besökte Las Vegas i oktober 2000. Då lät företaget några av sina proffsspelare för första gången prova bollen som gått under projektnamnet Pro Veneer.

Billy Andrade var en av spelarna som fick prova bollen. Han vann tävlingen.
– Det hade varit en jakt på att hitta det bästa av två världar och sätta ihop det i en enda boll, säger företagets mångåriga medarbetare Ennis Myndel och förklarar:
– Att hitta tvådelsbollens egenskaper i det långa spelet och kombinera det med balatabollens effekt i närspelet, det var det man jobbade på att ta fram. Man var ute efter att hålla nere skruven i det långa spelet och öka den i det korta. Det gällde helt enkelt att hitta gummikomponenter som reagerade på olika sätt beroende på vilken klubba du slog med.

Den heliga graal

Ennis minns själv tillbaka på hur han innan Pro V1 introducerades hjälpte spelare som hela tiden kände att de behövde offra antingen det ena eller det andra.
– När de slog drivar kunde vi byta boll och halvera skruven. Det gjorde att den flög 20-30 meter längre på en gång, men då offrade de känslan i närspelet. När Pro V1 kom så behövde de inte längre kompromissa.

Bollen som snabbt bytte namn till det mer marknadsmässiga Pro V1 förändrade spelet i så stor utsträckning att alla som inte använde den mer eller mindre spelade ett svårare spel.
Doldisen Joe Durant vann två veckor i rad och Davis Love III berättade att han helt plötsligt slog sina drivar långt över rangen där han tränade och in i skogen på andra sidan.
Ända sedan den där oktoberdagen i Las Vegas har den mest spelade golfbollen på världens golftourer alltid hetat Pro V1.
– När man får en sådan framgång med en produkt när man har 75 procent av världens bästa spelare, då är tricket att inte ändra för mycket utan behålla vad spelarna tycker om och sedan hela tiden förbättra lite grann, säger Ennis.

LÄS MER: FootJoy – från familjeföretag till 6 500 toursegrar

Nyckeln är ständig förbättring

Med detta sagt är det långt ifrån samma boll som i dag döljer sig innanför det vita skalet.
– Skulle vi inte förändra något så hade det nästan varit som att backa. Vi måste hela tiden ligga steget före och utvecklas. Det ligger i golfarens natur.

En ny Pro V1:a släpps vartannat år, för att förbättra den ytterligare har man denna gång tittat på skalets mönster och gjort konturerna (dimples) grundare för att skapa en bättre aerodynamik. Det leder till en lite högre peakhöjd och längre slag.
Duktiga spelare kan kanske också märka att känslan är aningen mjukare än tidigare.

Dagens modell (nya boxen till vänster) har också den scannats för att säkerställa kvalitén.Foto: Titleist

Det är ännu en av en rad finjusteringar som skett sedan Billy Andrades seger i Las Vegas och sedan Pro V1:an vann toppgolfarnas förtroende.

Än I dag är det en överväldigande majoritet av världens bästa spelare som väljer att lita på sin Titleist-boll.

2013 var siffran 61 procent. 2020 hade den vuxit till 74, detta trots att företagets strategi inte innebär att betala de största stjärnorna de största summorna.
– De väljer inte Pro V1 för att det är bollen som går längst, de väljer Pro V1 för att det är bollen de kan lita på i alla delar av spelet, avslutar Ennis.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger