Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Magiska slutscenen i HBO-dokumentären Tiger: Återuppståndelsen

Från karriärhotande skador och skandaler nöjesindustrin älskade att älta sig i kom Tiger Woods tillbaka.
Andra delen av HBO-dokumentären Tiger bjuder på ett slut som får Rocky Balboa att blekna.

Från totaldäckad och nere för räkning tog Tiger Woods sig tillbaka och vann US Masters 22 år efter sin första titel.Foto: Stella och AP

Otrohetsskandalen (2009) var ett minne blott när Tiger Woods inledde säsongen 2013. Han gjorde det på ett fantastiskt sätt och vann snabbt sex tävlingar och återerövrade platsen som världsetta.
Men i WGC-tävlingen på Doral i Florida sa Woods kropp stopp. Efter en drive föll Tiger till marken med enorma ryggsmärtor.
– Han hade vunnit US Open med ett brutet ben, så du kan bara föreställa dig hur stor smärtan måste ha varit för att han skulle falla till marken som han gjorde på Doral, säger Golf Digest-journalisten Michael Bamberger i dokumentären.

LÄS MER: Här hittar du allt om Tiger Woods

Spelade sämre än någonsin

Problemen blev allt värre och Woods tog sig för ryggen med allt kortare intervaller. En dag var han tvungen att be dottern Sam plocka upp saker från golvet som han inte kunde lyfta själv.
För att kunna spela trots ryggproblemen byggde han om svingen, men förändringarna avspeglade sig i närspelet och Tiger tycktes helt ha förlorat förmågan att chippa.

Woods noterades för sina sämsta rundor någonsin på PGA-touren. Han hade inte vunnit någon av golfens fyra stora tävlingar sedan US Open-titeln 2008, och såg inte ut att göra det igen.
I en intervju från 2016 berättar Woods att han redan genomgått tre ryggoperationer. Vad han då inte berättade var att en fjärde stod på tur, och att det handlade om en steloperation av ländryggen.

”Min karriär är slut”

Han tvingades lämna återbud till Masters 2017 och 20-årsjubileumet för hans första titel på Augusta National.
– Han kom till mästarmiddagen på tisdagen och satte sig bredvid Jack Nicklaus innan han sa ”jag tror att det är över, min karriär är slut”, förklarar Nick Faldo.

Woods pappa Earl hade som sitt enda projekt att i Tiger skapa tidernas bästa golfare; hela Woods liv och identitet kretsade kring golfen. Nu höll han på att bli av med allt.
Det gick ungefär en månad från den där mästarmiddagen innan polisen fann Woods bil blinkandes vid sidan av vägen. I den satt en huvudpersonen själv vars fem receptbelagda mediciner starka cocktail totalt däckat honom.

Bilderna av Woods i en poliscell kablades ut över hela världen, för rubrikerna fanns det inga gränser och alla hävdade att Tiger Woods ”är slut”.
Men Tiger ville annat.

INSTAGRAM TOPP 100 – följ bloggen på Instagram för att se bästa banorna jag spelat

”Vi målar upp honom som…”

Han lyckades inte bara ta sig ur missbruket av mediciner, sakta men säkert började han också kunna använda sin kropp och tankarna på golf återvände.
När han i november gjorde comeback hade han varit borta från golfscenen i hela 301 dagar. 301 dagar som verkade ha gjort gott för både kropp och psyke. För nu såg vi en glad och vänskaplig familjefar som njöt över att vara tillbaka med medspelarna.

Knappt ett år senare vann Woods Tourfinalen i Atlanta och ingen av de tiotusentals som likt en gigantisk planstormning följde honom på banan kunde tro sina ögon.

Foto: TT

När han sedan i april 2019, på Augusta National och på vägen mot sin första majortitel på nästan elva år, både jagade ikapp och gick förbi British Open-vinnaren Francesco Molinari kunde inte ord beskriva bedriften.

Familjevännen Pete McDaniel reflekterar:
– Många skulle komma att skruva det här till att han är en annan man nu än vad han en gång var. Men detta är samma människor som försökte dra ned honom när han var på toppen och som stampade på honom med båda fötterna när han fallit. När han nu rest sig målas han upp virtuos man. För mig är det bullshit. Han är en människa och är sårbar precis som alla andra.
– Problemet är att vi alltid målar upp honom som mer än vad han är, och det sträcker sig hela vägen tillbaka till Earl.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger