Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Tigers första flickvän: ”Föräldrarna förstörde honom”

Han såg sin son som mänsklighetens frälsare, men berövade honom också ett normalt liv.
Första avsnittet av HBO-dokumentären Tiger gräver djupt i golfstjärnans uppväxt.
– Tack vare hans existens kommer världen att bli en bättre plats att leva i, säger Earl Woods i dokumentären som har premiär i dag.

Dina Parr var Tiger Woods första flickvän – men hon ingick inte i föräldrarnas planer och förlorade till slut dragkampen om honom.Foto: AP och HBO

1978 besöker en tvåårig Tiger Bob Hopes tv-program för att svinga en golfklubba.
Publiken häpnar av vad de ser samtidigt som pappa Earl förkunnar att hans son bara var tre månader gammal då han för första gången höll en golfklubba.
Det är en av startscenerna i den dokumentär HBO:s nordiska tittare får ta del av med start i dag.

Dokumentären är uppdelad i två halvor. I det andra, som släpps nästa måndag, ser vi en mörk sida av Tiger och hans dubbelliv som både familjefar och casanova.
Flera av hans älskarinnor träder fram och berättar om sina relationer med Tiger. Men i delen som släpps i dag ligger fokus på skapandet av fenomenet Tiger Woods; en berättelse om en far som har en tydlig plan för sin son.
– Mitt hjärta fylls med så mycket glädje när jag förstår att den här mannen kommer att hjälpa så många människor. Han kommer att lyfta det här spelet och ge världen en medmänsklighet den aldrig tidigare sett, säger pappa Earl i dokumentären.

LÄS MER: Älskarinnan talar ut om relationen med Woods

Pappa Earls Masterplan

Legenden om Tiger Woods börjar i ett garage i Cypress, Kalifornien. Där spände Earl fast Tiger i en stol. Medan pappa slog golfbollar i ett nät han hängt upp fick Tiger sitta och titta på.
– Han var så fascinerad över vad han såg att han vägrade lämna stolen, och när hans mor skulle mata honom fick hon göra det mellan slagen. Den typen av koncentration, vid den åldern var helt otrolig, säger Earl i dokumentären.
– När han blev tio månader tog han sig ur stolen, ställde sig upp och slog ett slag.

Tiger och Earl.Foto: HBO

I dokumentären får vi lyssna till mer än 20 personer med avgörande roll för vem Tiger Woods utvecklades till att bli. Förutom pappa Earl, även mamma Kultida och caddien Steve Williams.
Men också mer oväntade figurer som en av Tiger Woods första skolfröknar.
– Earl hade en masterplan redan innan Tiger lärde sig att gå, säger Tigers lärarinna Maureen Decker.
– En dag bad Tiger mig fråga Earl om han inte fick prova någon annan sport än bara golf. Då fick jag svaret att Tiger behövde koncentrera sig på golfen.

Earl något år senare:
– Jag vet vad jag ser, talangen är där för att bli den bäste golfaren någonsin. Världen är redo för att en icke-vit golfare ska skörda framgång. Jag har berättat detta för Tiger och han tar det ansvaret seriöst.

LÄS MER: Earl och Tiger blev ovänner över prostituerade

Vann efter rasistiska hot

I en av scenerna intervjuas en fortfarande tonårig Tiger Woods som själv menar att han kan bli golfens svar på på Michael Jordan. Och så skulle det också bli. 1994 vann Tiger sin första US Amateur. 1996 blev han först någonsin med att vinna titeln tre gånger i följd.
Redan vid den här tiden följdes han av en armé golfsupportrar på banan och Nike hade visat intresse för honom.

Som 21-åring avslutade Tiger studierna på Stanford University, strax söder om San Francisco, blev proffs och skrev på ett mångmiljonkontrakt med företaget.

Med detta i ryggen så var bakgrunden laddad när Tiger på Augusta National spelade sin första majortävling som proffs, detta i den amerikanska södern och en del av USA som är ökänd för sin djupt rotade rasism.
Det började med nio katastrofala hål, men med en eagle på det 15:e hålet vände allt.
– De bästa spelarna i världen har en förmåga att glömma väldigt snabbt. Han lyckades stänga bort allt runtomkring. Efter att han gjorde eaglen så var det ingen som kunde rå på honom på över ett decennium, förklarar spelpartnern Nick Faldo.

Men natten inför finalrundan kunde inte Tiger sova. Han hade fått flera hotbrev med rasistiska motiv. Under tävlingen hade det också varit flera i publiken som skrikit n-ordet efter Woods.
Mitt i natten gick han över till pappa Earls rum.
– Han sa till mig att det skulle bli en av de svåraste rundorna i mitt liv, men bara jag kunde hålla mig lugn så skulle det också bli en av de mest givande.

Dagen efter vann Tiger med tolv slag.

Tiger Woods seger 1997 är än i dag den största i US Masters historia.Foto: AP

LÄS MER: Trump och Annika – därför blev det som det blev

”Golfen behövde skakas om”

I ett klipp från Oprah Winfrey berättar Tiger om hatbreven och att han insisterat på att läsa dem.
– De påminner mig om vad jag försöker göra. Golf har historiskt sett varit en väldigt elitistisk sport. Jag har blivit bortskickad från golfbanor flera gånger på grund av min hudfärg. Golfen behövde skakas om.

Men Tiger såg inte sig själv som den sammanförande kraft som Earl gjorde, och utanför banan var det inte lika lätt. Pressen var aggressiv och integriteten fick ofta stå tillbaka.
Dessutom hade Tiger berövats på sin första kärlek; Dina Parr
– Tiger och jag träffades i skolan. Han var väldigt blyg och hade inga vänner, säger hon.

Berövades sin första kärlek

Tiger och Dina hade bäst betyg i klassen. Dina retade honom, men snart skulle de bli vänner.
Vänskapen utvecklades till något mer.
– Han blev en helt annan person på golfbanan. Där var han i kontroll och utstrålade självförtroende, det var egenskaper som jag attraherades av. Han visste att kändisskapet inte var normalt och jag tror han kände att jag kunde ge honom ett normalt liv.

Men Dina Parr ingick inte Earl och Kultidas planer för Tiger.
En dag ljög Tiger för sina föräldrar. Han kom hem en dag tidigare från universitetet än han sagt till dem och i stället bodde han en natt hemma hos Dina.
Föräldrarna blev vansinniga och några dagar senare fick Dina ett brev från Tiger där han gjorde slut.

I dokumentären läser Dina högt från det sparade brevet:
“Mina föräldrar och jag själv vill aldrig se eller höra ifrån dig igen. Jag känner mig utnyttjad och manipulerad”
– Det var hemskt. Vi hade varit tillsammans i tre år. Jag spelar upp den dagen gång efter gång i mitt huvud och undrar vad det var som utlöste detta, men det kan bara vara deras plan.
– Jag var tvungen att hantera det som en död, för ärligt talat så dog den Tiger som jag hade träffat och förälskat mig i då. Den delen av honom var borta. Hans söthet var borta. Den nya Tiger var här och för honom kretsade det bara om golf.

LÄS MER: Här hittar du allt om Tiger Woods

Tog efter Earls beteende

När Tiger inkasserade segrar var det inte Dina utan pappa Earl som gav segerkramarna. Men kanske bidrog Earl också till den kvinnobild som senare skulle se ljuset.

Rachel Uchitel är en av flera älskarinnor Tiger hade. I den andra delen av HBO-dokumentären talar hon ut om deras kärleksliv.Foto: TT

I dokumentären intervjuas Joe Grohman, som var en av Earls vänner och tränare på anläggningen där Woods höll till.
– Vi var inte de bästa förebilderna när det kommer till att ta tillvara en relation, säger han och berättar hur både han själv och Earl öppet och inför Tiger hade relationer med andra kvinnor än deras fruar.
– Att vi exponerade Tiger för detta, det är bara… Förlåt kompis, säger han.

I december 2004 gifte sig Tiger och Elin Nordegren på Barbados.
Elins vän Sandra Sobieraj Westfall berättar:
– Till en början gjorde Tiger inget bra intryck på henne. Hon hade inte så höga tankar om kändisar. Så hon var inte så intresserad av att ta en plats i den världen. Första gången han bjöd ut henne sa hon nej.
– Hon sa att det svåraste var att vänja sig med strålkastarna. Men han skyddade henne och så småningom förde det dem samman. Det blev dem mot världen.

Kritikerna menade att giftermålet skulle påverka Tigers golfspel negativt. Men han svarade med att vinna US Masters. Tiger inledde tacktalet med att tacka Elin och Kultida som var där innan han fortsatte:
– Men jag vill också säga en sak till, pappa mår inte bra. Han kämpar. Varje år jag vunnit har pappa varit där för att ge mig en kram, nu är han inte här och jag kan inte vänta på att få åka hem och ge honom en stor björnkram.

Emotionella avskedet till Earl

Drygt två år senare gick Earl bort. Far och son hade haft sin meningsskiljaktigheter, men Earl var fortfarande Tigers bästa vän och han tog faderns bortgång hårt.

Men på golfbanan fick han det andrum han behövde. British Open spelades det året på Royal Liverpool och efter att ha knutit näven mot skyn kunde Woods inte hålla tillbaka känslorna.
– Att begrava min far gjorde ont. Men jag hade fortfarande inte sörjt. Av någon underlig anledning så kände jag mig så lugn på banan. Det var som att pappa var där.

Tigers British Open-seger på Royal Liverpool var den första majortriumfen efter pappa Earls bortgång.Foto: AP

Efter segerputten var tårarna både många och stora. Han kramades om av Elin.
Men var det bara en fasad?

Vet du inte redan så får du svaret i avsnitt två av HBO-dokumentären som duon Matthew Heineman och Emmynominerade Matthew Hamachek har regisserat.

Båda Oscar-nominerades för Netflix-dokumentären ”Amanda Knox”, om kvinnan som dömdes två gånger för mordet på Meredith Kercher 2007, men som senare frikändes.
– Världen fick känna Tiger Woods sedan han var två år gammal. Han har varit en del av oss sen dess, som ett underbarn, en pionjär, en mästare och en ikon. Han blev sedan en tabloidrubrik, säger regissörerna till New York Post.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger