Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Duplantis kärlek till golfen: ”Förälskade mig i den mentala utmaningen”

Han slog alla rekord och utsågs som yngst någonsin till världens bästa manliga friidrottare.
Men 2020 var också året då Armand “Mondo” Duplantis fann kärleken.
– Jag förälskade mig i den mentala utmaningen med golf, säger han.

I intervjun djupdyker Mondo i golfens mentala spel och berättar om både Skavlan-intervjun och rundan med Prins Daniel.Foto: Pelle Nilsson och SPA

Jag har kämpat i någon vecka innan jag får tag i Armand Duplantis. Efter flera “Mondo inte är hemma just nu” når jag honom till slut via mamma Helena.
Förklaringen är gång på gång att han varit på golfbanan hemma i Louisiana.

Så när jag någon dag efter julafton äntligen når världens bästa stavhoppare, 21-åringen som satt tre världsrekord bara under 2020, blir den naturliga frågan därför om golf.

Hur går spelet?
– Du vet hur det är, ibland går det bra och ibland sämre. I går hade jag ett par treputtar för mycket.

LÄS MER: Ett sprakande golfår – här är datumen du måste skriva upp

”Känslan starkast första gången”

Vi talas vid efter ett år som Mondo själv beskriver som “helt galet”. Visst, Covid-19 har varit en del i det även för honom. Men för Armand Duplantis går det så klart inte att summera 2020 som något annat än sensationellt.

Redan som tioåring drömde han om att sätta världsrekord i stavhopp och den 10 februari 2020 var dagen då han lyckades hoppa över 6.17. Det dröjde därefter bara fem dagar innan han i Glasgow putsade rekordet med en centimeter.
– Känslan var nog starkast den första gången. Känslan av att slå ett världsrekord för första gången är svår att slå, säger Mondo.

Kanske gjorde publiken också sitt. För när Duplantis i september slog Sergej Bubkas 26 år gamla utomhusrekord gapade läktarna tomma och landningen möttes endast av konkurrenternas applåder.

LÄS MER: Här är alla långintervjuer på Golfbloggen

”Bara golfbanorna var öppna”

Det hade runnit mycket vatten under broarna.
Coronapandemin hade inte lämnat någon oberörd. För många blev golfen en tillflyktsort. Så även för världens bästa stavhoppare.
– Jag började spela golf i mars, direkt efter att jag kom hem från inomhussäsongen. Jag hade precis slagit världsrekord ett par gånger och kom tillbaka till Louisiana när allt stängdes ned och alla mina tävlingar ställdes in.
– Det enda som fanns att göra och som var öppet var golfbanorna. Så jag, mina bröder och några av våra vänner började spela, säger Mondo och berättar att han fick ett set golfklubbor av Cobra som är systerföretag till hans sponsor Puma.

Foto: TT och Bildbyrån

Mamma Helena är inte superförtjust allt golfande. Kan det påverka hoppningen?
– Efter att jag hade börjat så var det omöjligt att sluta. Den mentala sidan var så intressant och utmanande. Det är en sport som på sätt och vis är väldigt olik stavhoppningen, men det finns också väldigt många likheter. Framförallt mentalt.
– Jag försöker alltid glömma vad som precis hände, speciellt om det varit dåligt och sedan bara fokusera på vad som väntar. För det enda som betyder något är ju nästa slag. Jag förälskade mig i den mentala utmaningen med golf.

LÄS MER: KRÖNIKA – Annika och Trump – så blev det som det blev

Tävlingsinstinkten sitter i

Och tävlingsinstinkten den har han med sig från stavhoppningen.
– Jag skulle nästan säga att jag är mer tävlingsinriktad på golfbanan. Självklart så tävlar man mot andra också i golf, jag tävlar ju mot mina bröder och vänner. Men det är som i stavhopp; du tävlar mot spelet själv. Du kommer aldrig att vinna, men kan vinna småsegrar lite här och var.
– Golf och stavhopp är båda två extremt ensamma sporter. Hela ansvaret ligger på dig själv. Om du spelar dålig golf så har du bara dig själv att lasta för det, och hoppar jag dåligt så har jag inte heller någon annan att skylla på. Det är du som sitter på lösningen och inte dina lagkompisar.
– Det är en del som jag tycker om.

På en golfsäsong har Armand Duplantis gått från nybörjare till att ha 13 i handicap.
– Jag slår ganska långt. Jag kan nog slå 300 yards, alltså ungefär 270 meter. Det är ofta min bästa del av spelet. Mitt närspel var i början riktigt dåligt, och min putsning är fortfarande inte så bra, men jag jobbar på det.

Sporthjärnan hjälper till

Men det är framförallt den mentala biten där Armand känner att hans idrottsliga erfarenheter ger honom en fördel.
– Jag borde kanske inte ge golftips, men som idrottare har jag alltid varit ganska bra på att kontrollera mitt korttidsminne. Jag kanske blir arg, men jag lägger det bakom mig ganska snabbt.
– Vad som hänt har hänt och det kan du inte kontrollera, men vad som händer härnäst, det kan du styra över.

Foto: Stella och Imago

I Sverige spelar Mondo den mesta av sin golf i Uppsalatrakten. Men favoritbanan ligger en bit bort och heter Bro Hof, även Falsterbo är högt på listan.

Tävlingen med Prins Daniel

När det kommer till 2020 års golfhöjdpunkter är det dock en annan upplevelse som sticker ut; Victoriagolfen på Öland. Armand Duplantis var en av många kändisar som besökte Ekerum Golf & Resort. Väl där lottade Duplantis i lag med Prins Daniel.
– Det var kul, men var också ett tillfälle där jag var mer nervös än någonsin tidigare. Jag ver verkligen en nybörjare då. I vanliga fall när jag hoppar stavhopp framför publik så gör jag ju något som jag är bra på och som jag har självförtroende kring.
– Men då var jag nybörjare och hade 23 i handicap. Jag visste att jag skulle slå flera dåliga slag och försökte bara minimera skadan. Men jag försökte njuta så mycket jag kunde, och det var kul. Det var en spektakulär upplevelse.

Barriären: ”Handlar om pengar”

Att Armand Duplantis i takt med framgångarna blivit en av vår tids mest folkkära idrottare råder det ingen tvivel om.
Det har gått snabbt för 21-åringen som under vintern besökte SVT:s populära talkshow Skavlan.

På bästa sändningstid insinuerade programledaren Fredrik Skavland, om än skämtsamt, att golf främst är för äldre människor.
Finns här en barriär golfen måste bryta?
– Först och främst tror jag det handlar om pengar. Det är inte billigt att spela golf. Greenfee, medlemskap och utrustning. Det springer ganska snabbt i väg, förklarar Mondo under vårt samtal.
– Så jag tror det handlar om tillgängligheten. Det är vanligare att äldre spelar för att de jobbat tillräckligt länge och hårt nog för att ha råd till att spela.
– Sedan finns det nog också en samhällsdel också där yngre människor inte alltid har tålamodet för att spela golf och utvecklas; de kanske känner att det tar för lång tid att bli bra, men också bara för att spela en runda golf. Men på det sättet är golf speciellt; spelet ger dig många lärdomar.

HAR DU NYHETSTIPS? KONTAKTA MIG HÄR

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger