Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

ÅRSKRÖNIKA: Märkligt, magiskt och mediokert – vad händer sen?

Inget OS. Inget Ryder Cup. Inget British Open.
Trots det mins vi 2020 som ett magiskt golfår.
För aldrig tidigare har det spelats så mycket golf i Sverige, och aldrig tidigare har det varit så tydligt hur mycket spelet betyder för oss golfare.

Kort före munskyddens ankomst vann Madde Sagström sin första titel på LPGA-touren.Foto: TT

Golfarens 2020 kommer precis som för alla andra att bli ihågkommet som ett unikt år präglat av en global pandemi. Många av oss förlorade nära eller kära, och precis som i alla andra sporter fanns där ingen publik för att förgylla de mest speciella ögonblicken.
Men 2020 var också ett år då idrotten, och inte minst golfen, fick göra vad den gör bäst. Den spred hopp och den spred glädje.

När vi gör bokslutet – när vi lyfter fram det fina och lär av våra erfarenheter för att kunna sätta grundbultarna inför ett bättre 2021 – går det inte att säga annat än att spelet golf haft ett alldeles förträffligt år.

Maddes magiska start

Året hade knappt hunnit börja innan Madelene Sagström vann sin första LPGA-tävling. Supertalangen hade tre år tidigare oväntat tagits ut som Solheim Cup-wildcard av kapten Annika Sörenstam men sedan dess inte gjort mycket väsen av sig.
Nu tystade hon tvivlarna och visade att hon visst kunde uppfylla potentialen.
På tal om kapten Sörenstam. I oktober fyllde tidernas bästa damgolfare 50 år. Hon firade med att öppna för spel i både nästa sommars Scandinavian Mixed och Senior’s US Open. Det kan bli något det…

LÄS MER: Sagströms långa resa – när hon berättade förändrades allt

Cirklar som slöts

Hela tio svenskor peggade upp i US Women’s Open. Aldrig tidigare har mer än en svensk amatör klarat kvalgränsen. I år lyckades både Linn Grant, Maja Stark och Ingrid Lindblad med bedriften. Stark slutade på delad 13:e-plats, den bästa placeringen någonsin av en blågul amatörspelare.
Gemensamt hade denna svenska kvartett att de på ett eller annat sätt varit involverade i Annika Sörenstams projekt kring tjejgolf.

Det är läckert som cirklar kan slutas, och med en sådan bred spets är det så man undrar om Sverige kan bli ett nytt Sydkorea eller om man i alla fall som i fornstora dagar åter kan dominera den europeiska damgolfen.

Sydkorea?

Jo, bortsett från tyska Sophia Popov i tokskräll i British Open vanns damgolfens samtliga majors av sydkoreanskor. Lägg därtill att tourfinalen puttades hem av världsettan Sei Young Kim.

Maja Stark (bilden) från Abbekås blev tillsammans med Linnea Ström bästa svenska i US Open.Foto: TT

LÄS MER: Här hittar du allt om US Women´s Open

Vad händer på herrsidan?

Lika magiskt har inte det blågula året varit på herrsidan, snarare är ordet; mediokert. Det blev inte en enda svensk seger på Europatouren i år, och det för första gången sedan 1988.
Marcus Kinhult var ensam om att spela till sig en plats i Race to Dubai-finalen, som de sista dagarna ändrade reglementet för att också få med stjärnnamnet Henrik Stenson.

Och så var det ju Stenson.

Tack vare sin placering på världsrankingen och att han vann British Open 2016 har vi vant oss vid att se Henrik Stenson spela golf på Augusta National. Men British Open-segern garanterade bara fem år på Augusta och det är bara de 50 främsta på rankningen som får en inbjudan.
Får inte 44-åringen ordning på sitt spel, och ingen ny stjärna träder fram, kan det hela sluta med att Masters 2022 spelas helt utan svenskar.

LÄS MER: Nästa Masters kan bli Stensons sista

Bitige Bryson pressar utvecklingen framåt med sitt nya förhållningssätt till golfen.Foto: TT

En jättegris att reflektera över…

Det blev inget Ryder Cup och inte heller något British Open, PGA-mästerskapen vanns av en framtidsman i Collin Morikawa och Bryson DeChambeau gav oss en glimt av framtiden när han med sina muskler bombade hem US Open-bucklan.

På tal om Bryson.

Jag skrev en artikel om hans flickvän (och tillika Instagram-modell) och hennes 500 kilo tunga jättegris. Artikeln lockade till mer läsning än en hel veckas bevakning av ovan nämnda US Women’s Open.
Jag vet inte om det säger mest om dig, mig, vår samtid eller framtiden. Sorgligt kan jag i alla fall tycka, och något som är väl värt att reflektera över.

LÄS MER: Konstiga fakta – DeChambeaus flickvän äger en jättegris

En ny golfboom…

Reflektera… Det finns alltid två sidor av ett mynt.
Torsdagen den 21 maj spelades 80 066 ronder i Golfsverige. Ett rekord som bara stod sig i tre veckor. Söndagen 7 juni spelades det nämligen 80 352 ronder. Och under hela 2020 spelade en halv miljon golfspelare allt som allt över 11 miljoner ronder.

Det var trångt, ofta svårt att få en starttid och banorna slets enormt. Börja med differentierad prissättning, sa någon.
Andra sidan av myntet; den tidigare snobbsporten kan på nytt bli exkluderande.

Oavsett.

19 procent spelades av nyblivna golfare eller de som återvände till spelet efter ett längre uppehåll.
Rekordintresset är ett bevis på vilken mental tillflyktsort golfen kan vara när livet i övrigt kanske inte bjuder på sina absolut bästa tider. Det är också en popularitetsvåg som för tankarna till Tiger Woods genombrott 1997 och den efterföljande golfboomen.

En far, en son och vad spelet golf egentligen handlar om.Foto: AP

Charlie och framtiden

Och nog är Woods namnet som får avsluta denna krönika.
Dåtid och framtid fördes samman på ett väldigt vackert och hoppingivande sätt när Tiger Woods och hans 11-årige son Charlie häromveckan tävlade tillsammans.

Kanske var det också en bild som sammanfattade både de lärdomar man kan dra från ett år i pandemins tid och som sa något om kärnan till varför vi är så många som lockats till detta underbara spel.

Så samtidigt som namnet Woods på ett eller annat vis alltid kommer ha ett finger med i spelet kan vi med blågula ögon undra om Sagström 2021 regelbundet kan utmana om titlar, vad det blir av våra lovande amatörer och vilken svensk herrgolfare som ska blomstra ut till nästa Stenson.
Eller så kan vi tänka på något helt annat.

En sak är säker, från 2020 finns många fina saker att bygga vidare på.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger