Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Vårens Masters kan bli Henrik Stensons sista

I år var Henrik Stenson ensam svensk att spela US Masters.
2021 kan bli sista gången han ställer upp.
– Chansen kommer alltid finnas där, säger han i en intervju med magasinet National Club Golfer.

Foto: AP

Året 2020 är ett av de svagare i Henrik Stensons karriär. Även om 23:e-platsen i RMC Classic förra veckan var ett litet steg i rätt riktning kvarstår det faktum att svensken missat kvalgränsen i majoriteten av tävlingar han spelat i år.
Nu har han ganska exakt fem månader på sig att ladda om batterierna till att det är dags för majorgolf igen. Då peggar Stenson upp i US Masters på Augusta National, en tävlingsvecka som han inleder med att fylla 45 år.

LÄS MER: Så gick FootJoy från familjeföretag till 6 500 PGA Tour-vinster

I takt med att resultaten i allt större utsträckning uteblivit och att Stenson samtidigt inte blir yngre så är det allt fler som frågar sig hur stark svenskens konkurrenskraft kommer att vara.
Men Stenson var där när Tiger Woods i fjol, 43 år gammal, blev den näst äldste segraren någonsin på Augusta National. Och det var en uppvisning som inspirerade.

Inspirerad av Tiger

Stenson å sin sida vann sin hittills enda major när han tog hem British Open 2016. Han var då 40 år och tre månader gammal.
– Tiden kommer aldrig att vara på min sida. Men chanserna kommer alltid att vara där. Åldern debatterades ganska mycket innan Tiger vann i fjol, så hans seger var lite av ett ”jag ska visa er”.
– Kollar du på när jag vann på Troon så var jag 40 och Phil Mickelson 46, vi hade en kombinerad ålder i vår tvåboll som var högre än den i några av trebollarna tidigare den veckan. Kanske finns det vissa element i linksgolfen, som erfarenhet och spelsätt, som passar äldre spelare.
– Om jag inte trodde jag har en chans så skulle jag känna mig ganska tom. Mina chanser har inte vuxit efter jag passerat 40-strecket, men de finns fortfarande där. Det bevisade Tiger, säger svensken.

LÄS MER: Blomstrand 3 000 kronor från Europatouren

Kan bli Stensons sista Masters

I november slutade Stensons 15:e försök i Masters med en missad kvalgräns. Det innebar inte bara att han missat kvalgränsen i samtliga majors i år, utan även att ett dystert facit på just Augusta National späddes på ytterligare. Som bäst har han kommit femma och detta var femte gången han hamnade på fel sida cutten.

Segern på Royal Troon gav honom en plats i de kommande fem Masterstävlingarna, blir det inte blir fler majorsegrar kan 2021 års upplaga att bli sista gången vi får se Stenson på den så populära banan.
– Jag vet att jag kan vinna på Augusta, men det kräver en nästan perfekt prestation från min sida.

Det finns ytterligare några sätt att kvala in till Masters 2022.
Topp 12 från Masters 2021 bjuds in på nytt till efterföljande års tävling, precis som OS-vinnaren, topp 4 i årets övriga majors, segrare på PGA-touren mellan Masters 2021 och 2022, och de 50 bästa på världsrankingen.

LÄS MER: Tiger Woods enorma månadslön – så spenderar han pengarna

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
YouTube: Martin Hardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger