Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Från familjeföretag till världsledande – så nådde FootJoy 6 500 segrar

Sedan man 1945 började räkna har FootJoy vid varje PGA Tour-tävling varit den mest populära golfskon bland proffsen.
Det har lett till över 6 500 segrar.
Det hela började som ett familjeföretag i Brockton, Massachusetts.

När Tiger Woods 1995 debuterade i British Open bar han ett par vita FootJoys. Under våren väntas modellen till höger släppas, här buren av Ian Poulter.Foto: AP

Skorna har burits av spelets främsta;Byron Nelson, Ben Hogan, Arnold Palmer, Jack Nicklaus, Tiger Woods och Phil Mickelson.
– Vi är väldigt stolta över vårt förflutna, men kan inte luta oss mot det. Vi måste fortsätta vara innovativa. Vi måste koncentrera oss på våra kunder, passionen vi delar med dem och se till hur vi kan möta deras behov, säger företagets nuvarande president Chris Lindner

Längs med vägen har man både introducerat  StaSof, en golfhandske som satt standarden för golfhandskar som vi känner dem i dag, och den första riktigt vattentäta golfskon i form av DryJoys. Båda kom på 80-talet, och har sedan dess varit så populära att de än i dag finns i moderna tappningar.

LÄS MER: Här hittar du alla Golfbloggens utrustningsartiklar

Ny modell ska hylla arvet

Mest spännande just nu är dock att ett dussintal spelare ställde upp US Masters på Augusta National med en skolinje släpps först under våren. Bland annat bars modellerna som är tänkta att hylla FootJoys historia av Ian Poulter, Max Homa och Adam Scott – som alla varit med och tagit fram de nya skorna.

Ryktet säger att modellerna namngivits efter tre individer som haft stor betydelse för företagets frammarsch.

FootJoy grundades redan 1857 när skomakaren Fredrick Packard bestämde sig för att sluta jobba för sin far i Brockton, Massachusetts. Det var dags att starta eget.

Fredrick blev en av de första i USA att förlita sig på teknologi och symaskiner för att möjliggöra massproduktion. På samma vis låg han i framkant när det kom till att producera skor specifikt anpassade till höger eller vänster fot. Fram till dess hade nämligen alla skor, oavsett om de var för högran eller vänstran, sett likadana ut.

Vårens modeller släpps som en hyllning till FootJoys rika historia. Johnny Farrell bar skorna när han 1928 vann US Open efter särspel med Bobby Jones (till höger).Foto: Bilderna har tillhandahållits av FootJoy

Från armén till Masters-vinnare

I början av 1900-talet var den amerikanska armén Packards största kund, men saker och ting skulle snart ta en drastiskt vändning.

1910 kom nämligen Harvard-studenten Perley Flint till företaget som då hette Burt & Packard, och man började snart titta på att tillverka golfskor.
Den första FootJoy-skon introducerades 1923 och när Ryder Cup för första gången spelades 1927 lyckades man övertyga den amerikanska kaptenen Walter Hagen att hans spelare skulle bära skorna.

USA vann matchen och skorna uppskattades inte minst av Johnny Farrell. Han var så nöjd med skorna att han bar dem också vid US Open 1928.
Efter ett 36 hål långt särspel mot legendaren Bobby Jones vann Ferrell och segern skulle bli den första av fler än 6 500 FootJoy-segrar på touren.

Han följdes bland andra av Tiger Woods som vann samtliga av sina US Amateurs i vita FootJoys, likadana som han bar när han debuterade i British Open, och Phil Mickelsons klassiska Mastershopp 2004 kom i företagets skor.
Fler ögonblick som dessa lär följa.

LÄS MER: Så bra är Titleists nya driver

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger