Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Tiger Woods enorma månadslön – så spenderar han pengarna

Tiger Woods är en av alla tiders mest framgångsrika idrottsmän.
Och framgångarna har medfört förmögenhet – en väldigt stor sådan.
Världsstjärnan har en ryslig årslön och vet hur man sätter sprätt på pengarna.

Hemma i Jupiter har Tiger woods både både tennis- och korthålsbana i trådgården.Foto: Stella och Sipa

LÄS MER: Tiger ställer upp i tävling tillsammans med sonen

Enligt finansmagasinet Forbes har Tiger Woods sedan han blev proffs 1996 tjänat ungefär en och en halv miljarder dollar, alltså runt 13 miljarder svenska kronor – bara på sponsring och golfbanedesign. Till denna siffra räknas också vad som inom golfen kallas ”appearance fee”, en avgift Tiger tar betalat bara för att ställa upp i vissa tävlingar.
Till detta kan du lägga den dryga miljard (1,04) han tjänat i form av prissummor och vi kommer då upp i strax över 14 miljarder svenska kronor.

Även om han både nått och passerat peaken av sin karriär finns det fortfarande stora summor pengar att tjäna för 44-åringen. New York-baserade Duff and Phelps förutspår att Tiger de kommande åren kommer att tjäna tredje mest pengar av de spelare som i dag är aktiva.
Kalkylen är baserad på var spelares nuvarande marknadsvärde och sponsorintäkterna det medför och beräknade segercheckar fram till respektive spelare går i pension.

LÄS MER: Du har väl inte missat reportageserien Falsterbonäset runt?

En enorm årslön

Listan toppas av Rory McIlroy, som Duff and Phelps beräknar kommer tjäna ytterligare 2,67 miljarder kronor och Justin Thomas som de tror ska tjäna 2,1 miljarder. Tiger är ”bara” 400 miljoner bakom.

Prognosen räknar med att spelarna slutar på touren när de fyller 50. Därför är Woods tredjeplats på listan är anmärkningsvärd, eftersom han närmar sig karriärens slut och de andra kan ha upp emot två decennier kvar.

Vänder man på det och räknar vad respektive spelare kommer tjäna per år fram till de fyller 50 är Woods överlägsen etta. Duff and Phelps räknar med att Woods kommer tjäna 33 miljoner dollar per år fram till sin 50:e födelsedag, vilket alltså betyder en årslön på 284 miljoner svenska kronor.

Så även om Tiger kanske inte är den bäste golfare, så är han överlägset den med både högst marknadsvärde och som är mest förmögen.

Så sätter han sprätt på pengarna

Men hur har han då spenderat pengarna? Bland annat lade han 240 miljoner kronor på en 50 meter lång lyxbåt som han döpte till ”Privacy”. Ett privatplan har han också, vilket införskaffades för närmre 500 miljoner.

Drömhuset, med både egen båtbrygga korthålsbana i trädgården, sträcker sig över mer än fyra hektar och kostade i runda slängar lika mycket som huset.

Det sägs också att han lägger en hel del pengar på sin andra stora passion, spjutfisket. En del pengar investerades också i den sportbar han bestämde sig för att starta inte långt ifrån hemmet i Jupiter, och när han är ute och tävlar sägs det att han byter ut hela inredningen i de hem där han bor.

Pengar finns också över till den stiftelse Woods startat för att hjälpa barn i behov. 2012 skänkte han hela 100 miljoner kronor.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
YouTube: Martin Hardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger