Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Näset runt del 3: Falsterbo Golfklubb

Meningarna kring vad som verkligen är en linksbana går ofta isär, men en sak är säker; Falsterbo Golfklubb erbjuder enligt mig den mest genuina linksupplevelse du kan hitta i Sverige.
Banan utgör sista stoppet på vår Näset runt-resa.

Alla foton i reportaget har tagits av Jacob Sjöman.

Vi har samma morgon betat av grannbanan Flommen, och nu några minuter efter 12 tränger vi undan ett par fågelskådare och glider in på Falsterbo Golfklubbs parkeringsplats.
Det gäller att hitta en bra plats, utan risk från skeva slag från första tee, men inte heller för nära drivingrangens socketzon.

Den lilla snutten vi precis kört, från Flommen till Falsterbo, är en av mina favoritbitar väg i hela Sverige.
Visst kör du förbi några glammiga kåkar, men det är känslan som sprider sig i kroppen som gör vägen så speciell; för har du kört här förut så vet du att du snart är ute ur det lilla pittoreska samhället och sanddynen snart breder ut sig för att bjuda på något alldeles extra, golfbanan där du spelar med både Östersjön och Öresund som vattenhinder.

LÄS MER: Näset runt del 1 – Ljunghusens Gofklubb

En bana som flyttat…

Men faktum är att banan inte alltid legat på samma plats. När vi dagen innan spelade Ljunghusen kunde vi från klubbhuset skymta Falsterbo strandbad, och det var där Falsterbo Golfklubb vid bildandet 1909 hade sin bana.
Men tidigt bedömdes gräsväxten på området vara för dålig och den i dag så klassiska ytan mer västerut, vid fyren och Ule Nabbe,  identifierades. Där var torven bättre.

Pär Andersson, hcp 16:Sista rundan på vår Näset-triologi. En bana där varenda meter känns genomtänkt. Från de över 100 bunkrarna, till hur väl banan smälter in i landskapet. Det gungar även här lite extra i benen att kliva upp på den uppbyggda första tee, med klubbhuset alldeles i ryggen. Men tack vare en rätt snäll inledning går det enkelt att komma in i sitt spel. Höjdpunkten på banan är de sista hålen, alldeles intill havet.Och såklart hål 11. Det från gul tee 138 meter långa par-3 med en lång bro mellan tee och greenområde. Intrycket blir inte sämre av ett perfekt bunkerslag och en efterföljande parputt som rullar i.Totalt sett tre banor som kompletterar varandra perfekt, och ett utmärkt sätt att avrunda golfsäsongen i 17-18 grader, sol och lätt vind trots att vi är i mitten av oktober.

LÄS MER: Näset runt de 2 – Flommens Golfklubb

I början av 1911 erhölls tillstånd av Skanörs och Falsterbo Allmänna Rådstuga att arrendera och när säsongen startade stod en ny 9-hålsbana klar. Robert Turnbull från Köpenhamns GK hade ansetts sakkunnig nog för att skissa fram hålen.
19 år senare invigdes 18-hålsbanan ritad av Gunnar Bauer, dock utan nuvarande 16:e och 17:e längst ut på spetsen mellan Öresund och Östersjön (vilket för övrigt är en av Sveriges blåsigaste platser). De hålen tillkom ytterligare fyra år senare och bansträckningen har inte ändrat sedan dess.

Johan Larsson, hcp 9:Jag var oerhört taggad inför avslutningen på Näset-turnén. Falsterbo GK har jag velat spela länge och den infriade precis alla mina förväntningar. Efter en trevlig introduktion från klubbchefen, med guidning på klubbhusets övre plan, var det så dags. Jag hade med mig i bakhuvudet att han nämnt något om 118 bunkrar men de såg i ärlighetens namn så inbjudande ut att jag hoppades få hamna där ett par gånger. Och det skulle jag få… Banan var både vacker och väl genomtänkt. En bra plan på varje hål för att navigera bland infernot av bunkrar, vatten och hög ruff är ett måste. Höjdpunkten var avslutningen med flera läckra hål längs havet. Jag kommer tillbaka nästa höst!

Heltäckningsmattor och vänklubbar

Väl inne klubbhuset får vi en rundvandring på en heltäckningsmatta så vacker att det nästan känns som att vi är i Skottland.
Och uppe på den andra våning där oftast bara medlemmar får vistas bjuds vi på en läcker vy över sjunde green och bort mot Nabben.

I trappan på väg tillbaka ned till bottenplan fastnar jag framför en bild på en skogsbana och undrar vilken det är. Jag får berättat för mig att det är en mycket exklusiv tysk klubb som Falsterbo haft ett långvarigt utbyte med. Samarbetet sträcker sig tillbaka till före andra världskriget, och när många andra klippte banden med allt som hade med Tyskland att göra så valde man på Falsterbo Golfklubb att bortse från politik och hålla fast vid vänskapen.

Passande nog serverades denna dag en utsökt surkål med fläsklägg och bratwurst som dagens.
Vi är redo att ge oss ut på banan.

LÄS MER: Här hittar du allt om US Masters 2020

Betyg

1 Geting: Underkänt
2 Getingar: Godkänt
3 Getingar: Hög Svensk klass
4 Getingar: Internationell toppklass
5 Getingar: Världsklass

Layout: 5

Kommentar: För den bättre golfaren är ettan en ganska tuff par fyra där man gör vad man kan för att varken träffa parkeringsplats, fågelskådare eller någon av de pampiga villorna.

Efter ettan öppnar banan upp sig och istället blir vattendragen din största utmaning, något som inte minst märks på banans svåraste hål, nummer 4.

Sjuan är en nåbar men förrädisk liten par fyra där det generella tipset är att lägga upp sig till favoritavståndet, och därefter leds du ut mot den fyr som ger Falsterbo GK ytterligare en dimension till sin karaktär.

Förutom detta, ögreenen på elvan och de vackra vyerna vi bjuds på under rundans slutskede så är det bestående intrycket av Falsterbo GK ett av en extremt varierande och gedigen bana. Varje hål sticker ut på sitt eget sätt och kan spelas radikalt olika beroende på väder och vind.
Detta är en plats jag aldrig blir trött på.

Hål 12 och lite till… Foto: Jacob Sjöman

Skick: 4

Kommentar: På Falsterbo har man i stort sett sedan starten på olika sätt förbättrat banan pö om pö. 1990 satte Peter Nordwall klorna i linksklassikern och en generelplan togs fram. Layouten bestod men uutslagsplatser, bunkerplaceringar och några greener (3, 6, 8-11 och 17) sågs över.

När det var dags för övriga greener anlitades Peter Chamberlain.
Det hela stod klart 2001 och då hade Falsterbo inte bara fått några av de speltekniskt roligaste och mest utmanande greenerna i landet, utan även greener och spelytor med fin kvalitet.

Under vintern 2020-2021 byggs greenområdet på hål 12 om, blir spännande att se vad man åstadkommer där!

Estetik: 5

Kommentar: Sanddynerna varken lika höga eller dramatiska som i Irland eller Skottland, men när när du ser vinden riva i de solblekta gräset till höger om 18:e, då slår linksmätaren i taket och du har svårt att föreställa dig att du befinner dig i Sverige.

LÄS MER: Här hittar du alla Golfbloggens resereportage

Atmosfär: 5

Kommentar: Linkstarmen slår knut på sig själv redan innan du skymtat Falsterbofyren. Ett klubbhus som kunnat höra hemma på de brittiska öarna gör det ännu bättre. Här möts vi at ett klassiskt omklädningsrum med träluckor samt tavlor och pokaler i mängder.
Uteserveringen i västerläge och med utsikt över sjunde green gör inte saken sämre.
Dock är trycket nere i Falsterbo helt otroligt under sommarmånaderna, därför rekommenderas (framförallt) höst- eller vårbesök.

Foto: Jacob Sjöman

Resturang: 5

Kommentar: Stabil restaurang som prisats flera gånger.
Närheten till Skanörs hamn lyfter betyget till en femma.

Boende: 5

Kommentar: När du spelar Falsterbo så är det antingen hotell i Malmö (35 minuter bort) alternativt Gässlingen, Spelabäcken eller Skanörs gästgifvaregård bara runt hörnet som gäller.
För den som inte har partyhatten med sig och tvunget vill in till stan rekommenderar jag verkligen att uppleva idyllen nere i Skanör och Falsterbo. Gångavståndet ger femma!

Totalt betyg: 29/30

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
YouTube: Martin Hardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger