Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Hur bröderna Johnson gick från ”dum och dummare” till Masters-mästare

Dustin Johnson och hans bror Austin har flera gånger hånats för sitt intellekt.
Men i US Masters var de smartare än alla andra.
– Jag skulle inte vilja ha det på något annat vis, säger Dustin.

Foto: TT

För drygt ett år sedan spelade jag golf på den exklusiva Copperhead-banan dit PGA-touren kommer en gång om året för Valspar Championship.
Jag fick chansen att spela ihop med en kanadensare.
Snart fick jag veta att han var god vän med Wayne Gretzky, tidernas bästa hockeyspelare och pappa till Dustins fästmö Paulina.
Under ett samtal  som förmodligen borde ha stannat mellan fyra öron sa han till mig;
– En gång berättade Wayne för mig att han aldrig trodde Paulina skulle träffa en kille som var mer korkad än hon själv, men så kom Dustin…

LÄS MER: Beskedet från C More – sänder även nästa Masters

”Har du hört om filmen dum och dummare?”

Berättelsen är sorglig på så många sätt, men ändå talande för vilket rykte Dustin Johnson under ganska många år haft.
Därför var förståsigpåarna många och åsikterna ännu fler när Dustin 2013 bestämde sig för att anlita sin bror som caddie.
”Har du hört talas om filmen Dum och dummare?” ska en framstående spelare enligt ESPN ha frågat samtidigt som han pekat på de två bröderna.


Självfallet fick de ovan nämnda kritikerna också luft under vingarna när de sett Johnson-bröderna tappa 54 håls-ledningar tre gånger i US Open och en gång i PGA-mästerskapen.
Då har de menat att Dustin behövt en mer erfaren caddie, som kan vägleda honom när det blåser som mest.

”Jag är ingen topp-caddie”

Men så kom söndagen den 15 november 2020, och bröderna fick sin revansch.
Medan Dustin slog i segerputten stod brodern Austin bakom och grät krokodiltårar. Efter att bollen var i hål var det självklart vem som fick den första segerkramen.
– När jag började var jag mer en kompis som han kunde hänga med. Jag är en hyfsad spelare och kan spelet, men någon topp-caddie är jag absolut inte. Inte ens nära, säger Austin till ESPN men berättar att han utvecklats snabbt.
– Jag är som en disktrasa. När jag fick chansen att komma nära Phil Mickelsons caddie Jim Mackay lämnade jag inte hans sida. Jag frågade honom allt jag kunde komma att tänka på. Jag bara lärde mig och lärde mig.

Det fanns en tid då det hette att Austin snarare stjälpte än hjälpte sin bror, och att han till exempel inte lyckades räkna fram det korrekta avståndet till hål.

LÄS MER: Så tog familjen Gretzky Dustin under sina vingar

Först sedan Woods 2002

Men med åren har Austin blivit en allt större del av sin brors framgång. Stor del av samarbetet har handlat om att läsa greener och träna närspel.
Och det har lett till framgång. Johnson är inte bara en världsetta med 24 titlar på PGA-touren. Han blev också den första världsettan att vinna på Augusta sedan Tiger Woods 2002.
– Det har varit fantastiskt att ha min bror som caddie. Han är till stor hjälp. Han hjälper mig väldigt mycket på green. Sedan älskar jag att få uppleva alla de här ögonblicken med honom. Jag skulle inte vilja ha det på något annat vis.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
YouTube: Martin Hardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger