Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Näset runt del 1: Ljunghusens Golfklubb

Det är alltid något speciellt med att bjuda gäster till sin hemmaklubb.
Det var precis vad jag gjorde när Expressens sportchef Pär Andersson och redaktör Johan Larsson kom på besök för ett två dagar långt Näset runt-besök.
Ljunghusen, Flommen och Falsterbo skulle betas av inom loppet av 30 timmar.
Söndag 14.00: Ljunghusen
Måndag 08.00: Flommen
Måndag 13.00: Falsterbo
Häng med på vår resa.

Alla bilder i reportaget är tagna av Jacob Sjöman. Här på det 18:e hålet.

Första tee-nerver och historik

Efter att kollegerna tidigt på morgonen satt sig i bilen och kört hela vägen ner från Stockholm börjar vi med lunch på vad jag anser vara Sveriges bästa golfrestaurang, på min hemmaklubb Ljunghusen.
Det är inte billigt så det stör, men värt varenda krona när smarriga köttbullar sveps ned ackompanjerat av Jever.
Aningen nervös väljer Sportchefs-Pär bort den tyska lagern för vatten; viktigt att träffa bollen med första svingen på ettan – en sving som görs framför ögonen på de många restaurangbesökarna.

Genom den andra våningens stora glasfönster har man en vacker panoramavy över både hav och de 18 av Ljunghusens 27 hål som i dag utgör huvudslingan.
Från ettans tee kan du höra polarna skåla.
Men så har det inte alltid varit.

LÄS MER: Här hittar du alla Golfbloggens banbesök

Redan vid 30-talets början brukade barn spela golf på ängarna mellan tallskogen och havet. Här byggde också Ljungskogens Strandbad AB – i folkmun kallat Bolaget – 1932 de sex hål som blev början på Ljunghusens golfbana.

Det hela inleddes med ett brev till bygdens villaägare. Ämnet var simpelt.
”Hur många är intresserade av att bilda en golfklubb?”
Bara tio personer ställde sig positiva, men trots det togs beslut att bygga och ett år senare hade antalet intresserade stigit till 43.

Pär Andersson, hcp16:”Benen och armarna är som spaghetti på första tee. Man känner blickarna från restauranggästerna i det pampiga klubbhuset. Några minuter senare: Åtta slag i hål och en mardrömslik första bekantskap med den tjocka ljungen som ligger runt fairways som ett täcke. Därifrån kunde det bara gå uppåt…Nästan fyra timmar senare rullar jag i min sista putt för par på förtrollande vackra hål 18, längs havet.Och jag har fått en ny favoritbana.Det tog några hål att lära sig bemästra hur man på bästa sätt skulle slå sig ut ur ljungen när man råkat hamna där, det var betydligt svårare än det ser ut. Men riktigt läckra greener och särskilt de sista nio linkshålen höll absolut toppklass. Att i mitten av oktober kunna ställa sig på 17:e tee, titta ut över havet och en läckert grön fairway, är något man kan leva på under hela det mörka vinterhalvåret.”

En dyr kåk…

I klubbens jubileumsböcker kan man läsa sig till att Ljunghusens Golfklubb sannolikt grundades i villa Berga, ett träslott beläget nära stranden på Fricks väg.
Här valdes C J Bergh till ordförande och innehade posten i 12 år. Ända in på 50-talet fick medlemmarna stanna hemma när styrelsen både höll årsmöte och beviljade sig själv ansvarsfrihet inne på Berghs kontor.

Noterbart är också att villa Berga 2009 var till salu. Säljaren ville då ha 22 miljoner för huset.
Krögarlegenden Lars Lendrop bodde en gång i tiden i huset. Han överlät det till sina tre barn som 1990 sålde villan för 990 000 kronor. Knappt 20 år senare kostade den alltså mer än 2 000 procent mer.

LÄS MER: Golfbloggen spelar Valderrama

Luke Donald och nya tider

Klubben grundades på en tid då det inte var lika exklusivt som i dag att bo ”på andra sidan Falsterbokanalen”. Men i takt med att huspriserna gick upp – och både topplån och pastellfärgade kavajer blev allt vanligare – kom det allt oftare på tal att snoffsa upp klubbens lokaler.

Därför används det klubbhus dit medlemmar från Malmö en gång i tiden tog tåg och hästspårvagn idag främst som maskinhall.
Det nuvarande byggdes 1965 och har sedan 90-talet både renoverats och (efter en brand 2002) byggts om i etapper.
Och det är alltså här – i ett av Sveriges mest praktfulla klubbhus och med denna historik i ryggen – som vi sitter och laddar upp med vår tyska lager.

LÄS MER: Topplista på Instagram Stories – här kan du se 100 bästa banorna jag spelat

Liknande var det med banan. Vad som började med sex hål byggdes både om och ut i etapper, och när klubben samma år som klubbhuset stod klart fått hela 27 hål var man först i Skandinavien att ha det.
Inget av de sex ursprungshålen finns i dag med på den huvudslinga tidigare världsettan Luke Donald innehar banrekordet (63 slag) och där vi i dag ska slå cirka 20 fler.

Foto: Jacob Sjöman

Tipset: Håll dig på fairway

Nej, för även om redaktör Johan drämmer i en långputt på det första hålet kan vårt spel denna dag inte jämföras med den gode engelsmannens.
När vi är klara kvitterar visserligen Pär ut en sänkning, men generellt sett så kretsar aningen för mycket kring den ljung man uppenbarligen ska hålla sig borta ifrån.

Ljunghusen är en klubb som det senaste årtiondet investerat rejält i sin bana. 2012 plockade man in Peter Chamberlain för omfattande renovering av slinga 1-18.
18:e green flyttades ut till strandkanten och ses i dag som ett av signaturhålen – det spelas likt ett omvänt 18 på Pebble Beach.
I december 2017 blev man helt klara med hål 10-18. Hål 1-9 färdigställdes i nuvarande skepnad 2019 och sedan dess har man lagt nytt dränerings- och bevattningssystem.

Förutom alla de nya greenerna är den för en gäst mest märkbara skillnaden de nu klart tydligare bunkrarna med sina torvade kanter och det faktum att en mängd buskage och träd tagits bort för att ge banan en tydligare linkskaraktär.

Johan Larsson, hcp 9:”Efter drygt 60 mil i bil ner från Stockholm var jag en smula osäker på i vilket trim kroppen skulle vara på första tee. Men med en perfekt “dagens” (köttbullar & gräddsås) i magen var ändå förhoppningen stor. Första sex hålen gick klart över förväntan och det började smyga sig in en känsla av att “det här med linksgolf kanske inte är så svårt”. Sen kom första mötet med ljungen… Lärdom till nästa gång: ta närmsta väg ut. På det stora hela är Ljunghusen en magisk golfbana. Perfekt för strategen och du belönas sällan av en monsterdrive från tee. De avslutande hålen i kvällssolen är nog de vackraste jag spelat i Sverige. Toppklass!”

Betyg

1 Geting: Underkänt
2 Getingar: Godkänt
3 Getingar: Hög Svensk klass
4 Getingar: Internationell toppklass
5 Getingar: Världsklass

Layout: 5

Kommentar: Samtidigt som de har sina likheter erbjuder Ljunghusens tre niohålsslingor tre vitt skilda upplevelser. Likt i Skottland är vinden hela tiden både din bästa vän och värsta fiende, och på samtliga 27 hål premieras också den raktslående, då ett besök i ljungen ofta slutar med en försvunnen boll.

Men medan en konservativ strategi är att föredra under rundans inledning erbjuder 10-18 klart fler möjligheter för chanstaganden, chanstaganden som både kan ge birdie- och eaglechanser men som också kan vara förrädiska för scoren.

De ovan nämnda renoveringarna har även gett layouten ett lyft, både vad gäller greenområdena, men också när det kommer till vissa spelstrategiska detaljer. Exempelvis har vattenhinder flyttats på par femmorna 6, 12 och 14  och ställer nu både fler och klurigare frågor till spelaren. 18:e har vi redan nämnt.

Hur man tänkte när man byggde om femmans green kommer jag dock aldrig att förstå, här finns ingen riktigt bra lösning för att komma nära flaggan med inspelet.
Det finns också en rad greener som inte riktigt satt sig efter renoveringarna.
Men detta är ändå parenteser som redan är bortglömda när vi kommer till vad som bara kan beskrivas som en magnifikt vacker och lika utmanande avslutning på rundan.

Nu spelade vi dem inte denna gång, men jag vill också passa på att flagga för hål 19-27 – de gamla hålen – som är en av Sveriges mest genuina golfupplevelser. Mer om dem en annan gång.

Längst ned i bild ser du 24:an, ett av Sveriges både vackraste och smalaste golfhål. Längre bort klubbhuset och 1-18.Foto: Jacob Sjöman

Skick: 4

Kommentar: Ett vanligt år så brukar skicket vara en klockren femma på Ljunghusen som inte sällan har bland landets bästa greener. Men i år har man (säkerligen delvis på grund av extremt hög beläggning) inte riktigt fått till det och dansar faktiskt på gränsen till en trea.
Mindre kända grannbanor som Vellinge och Söderslätt har i år haft klart vassare greener.

En del av problemen kan också komma från lite av en identitetskris. Klubben eftersträvar på många vis en skotsk linkskänsla med hårda spelytor. Men frågan är om man egentligen har underlaget för det.

LÄS MER: Den blev första banan som tog 30 av 30 poäng

Estetik: 5

Kommentar: Elegant klubbhus, vackra havsvyer och gröna fairways i kontrast med den mörka ljungen ger en härlig inramning och en sensommarkväll eller hösteftermiddag är det inte många banor som slår Ljunghusen på fingrarna.
Med restaurangbalkong i väster och med flytten av 18:e green har man dessutom lyckats utnyttja läget maximalt.

Atmosfär: 5

Kommentar: Klubben har stått värd för ett antal klassiska tävlingar, bland annat lag-EM så sent som i fjol. Men också 2001 då Luke Donald satte sitt banrekord.
Förutom tradition och historik bidrar den stora juniorverksamheten och de typiskt gubbiga gubbgängen till en härlig atmosfär.

Ljunghusen är bland de klubbar i Sverige som har lägst snitthandicap bland sina medlemmar och det skiner igenom.
Det är en speciell känsla, ordning och reda. Här finns många inbitna golfare som vet vad de pratar om, och det märks att väldigt mycket kretsar kring golf här nere.

Resturang: 5

Kommentar: Ljunghusen kan mycket väl ha Sveriges bästa golfrestaurang. Både när det kommer till á la carte och dagens lunch erbjuds alltid det där lilla extra. Ett plus ska också ges för både proffsig och trevlig service.

Boende: 4

Kommentar: När du spelar Ljunghusen så är det antingen hotell i Malmö (25 minuter bort), eller varför inte Gässlingen i Falsterbo, som gäller.
Utbudet är stort och du kan hitta allt mellan himmel och jord, men samtidigt så gäller det att du hoppar in i bilen för att ta dig dit.

Totalt betyg: 28/30

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger