Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Publiken tillbaka på PGA-touren – storstjärnan bojkottar tävlingarna

Publiken är på väg tillbaka till PGA-touren.
De kommande två veckorna finns åskådare på plats både på Bermuda och i Houston.

Men det är inte alla som gillar det – storstjärnan Phil Mickelson är en av de som bojkottar tävlingarna.
– Jag vill inte riskera något inför Masters, säger han.

Phil Mickelson.Foto: TT

Samtidigt som tre spelare topp 20 på världsrankingen de senaste veckorna tvingats dra sig ur tävlingar på grund av positiva Covid-test har touren beslutat att tillåtta publik i de kommande två tävlingarna.
Det är första gången sedan avbrottet i The Players Championship i mars som publik kommer att bidra till en mer nervkittlande inramning när segerputten ska slås i.

Sedan spelet återupptogs i juni har varje tävling – inkluderat PGA-mästerskapen och US Open – genomförts utan publik.
Men nu är alltså väntan över.
– Jag älskar fansen och är exalterad över att de är tillbaka, säger stjärnskottet Matthew Wolff.
– Det har varit en märklig stämning på banorna när där bara varit spelare och caddies. Det känns tyst, jag skulle inte säga att det varit sorgligt, men det är lite ödsligt utan andra där. Publiken är viktig i all elitsport.

LÄS MER: Scott smittad – tre spelare topp 20 på tre veckor

Phil och McIlroy säger nej

Men det är inte alla som håller med.
Trefaldige Masters-vinnaren Phil Mickelson menar att tajmingen kunde varit betydligt bättre.
– Personligen gillar jag inte risken det medför att tillåta publik veckorna innan US Masters. Masters är en stor tävling för alla och jag vill inte ta några risker så nära inpå. Det har fått mig att ifrågasätta om det är smart att spela i Houston.

Mickelson som nyligen fyllt 50 och både debuterat och vunnit två gånger på Champions Tour överväger därför att spela seniortävlingen som går parallellt i Arizona istället för PGA-tourens Houston Open.
Få spelare är så folkkära som Mickelson, som gång på gång lyft fram hur mycket energi han får av publiken, men nu pekar han på den senaste tidens coronafall på touren och menar att ett genrep inför fans inte är värt risken.

”Mer bekväm nu”

Även Rory McIlroy har gett sin syn på situationen.
– Jag är mer bekväm med att tillåta publik nu än vad jag var när frågan debatterades inför The Memorial i juli. Det var första gången det kom på tal och då var nog alla ganska skeptiska. Nu vet vi lite mer om coronasmittan, åtminstone i ett kortare perspektiv men vi måste fortsätta att vara försiktiga och skydda samhällena vi spelar i.

Golfen, och framförallt PGA-touren, var bland de första idrottsverksamheter att starta upp efter coronaavbrottet och har sedan dess ofta hyllats för att ha ganska få fall. Men när det kommer till publik verkar spelarna vilja se ett mer konservativt förhållningssätt.
McIlroy spelar varesig på Bermuda eller i Houston.

LÄS MER: Golfbloggen på Porto Santo – kustremsan Seve förälskade sig i

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger