Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Nordqvist: ”Säkert många som undrade vad jag höll på med”

Anna Nordqvist är en av Sveriges mest framgångsrika golfare någonsin och lever i dag en hektisk vardag på LPGA-touren.
Men i podcast-intervju med Erik Anders Lang berättar hon att det dröjde länge innan hon fann golfen – och att hon ofta åker till Ikea för att känna sig mer svensk.
– Ikea är så svenskt som det kan bli i USA, säger hon.

Anna Nordqvist firar segern i Evian (2017) och Women´s PGA (2009).Foto: TT och Sipa

33-åriga Anna Nordqvist har hunnit vinna åtta gånger på LPGA-touren. Två av segrarna har varit majors (Women’s PGA och Evian).
Faktum är att den första av de två kom i hennes blott femte start på LPGA-touren.
– Det är nog det största ögonblicket för mig. Det var så jag fick min plats på touren, jag hade inte ett fullt kort innan segern och jag hade alltid drömt om att spela på LPGA-touren.
– Alla väntade sig att jag skulle rasa ihop, ingen trodde att jag skulle vinna tävlingen, trots att jag ledde inför söndagen.

LÄS MER: Pryltest – så bra är Titleist nya driver

Försöker vara så svensk hon kan

Men sedan den där dagen sommaren 2009 har hon aldrig blickat tillbaka, utan har istället frekvent varit bland de mest tongivande spelarna på världens bästa damtour.
Sedan 2010 har hon bortsett från någon kortare dipp varit bland de 100 främsta i världen och efter segern i Evian 2017 rankades hon som världens fjärde bästa damgolfare.

Men livet på LPGA-touren är också ett liv där man ständigt är på resande fot. Det är också ett liv som i stort sett kräver bostad på andra sidan Atlanten.

För Nordqvist innebär det för närvarande Scottsdale, Arizona.
Ibland saknar hon det enkla svenska livet som hon växte upp med i Eskilstuna.
– Jag saknar att cykla. Jag brukade cykla till skolan och till olika typer av träningar. Jag tycker också om att laga mat och hänga hemma, och när vi är ute på touren så blir det mycket att äta på restaurang.
– Livet här är väldigt annorlunda, men jag försöker vara så svensk jag kan. Exempelvis har jag väldigt mycket Ikea-möbler, säger hon och skrattar till.

LÄS MER: Stenson tror på DeChambeau i Masters

Ikea-besöken innebär i regel också köp av choklad och godis. Med bra planering också lunch.
– Ikea är så svenskt som det kan bli i USA.

Nobbades länge av landslaget

Även om vägen mot toppen utifrån sett varit ganska spikrak är det inte hela sanningen. Nordqvist fick inte chansen att representera Sverige förrän hon fyllt 17.
– Jag kände att jag var bättre än och slog många av dem som var med i flicklandslaget, men kände att jag blev ignorerad under en ganska lång tid.
– När jag fyllde 17 minskade jag min snittscore med fyra-fem slag och då fick jag spela British Amateur för första gången.

Tre år i följd gick hon till final i tävlingen innan hon äntligen vann.
– Att vinna på en större scen, ute i Europa, stärkte mitt självförtroende enormt mycket.

Ingen framtid i poolen…

Men faktum är att var långt ifrån någon självklarhet att det skulle bli golf för Nordqvist som testade sex-sju andra sporter innan golfen kom på tal.
– Jag simmade mycket, jag var nog den mest hängivna simmaren någonsin som aldrig nådde framgång. Jag simmade sex-sju gånger i veckan mellan jag var 10-14 år, men jag hade inte explosiva muskler och var faktiskt ganska långsam.
– Men där fanns något som gjorde att jag bara fortsatte och kom tillbaka till poolen varje dag. Det var säkert många som undrade vad jag höll på med, för det var ju inte så att det fanns en framtid för mig där…

I dag är vi nog ganska många som är glada att Anna Nordqvist till slut hittade golfen.

LÄS MER: Golfbloggen på Porto Santo – kustremsan Seve förälskade sig i

RABATT: Boka din vårresa till Porto Santo här – använd kampanjkoden GOLFA2020 för din rabatt (gäller t.o.m 16/10)

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger