Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

PRYLTEST: TS vs. TSi – har Titleist gjort en bättre driver?

När Titleist för två år sedan släppte TS2 och TS3 var det enligt mig de bästa drivers företaget lanserat. Nu är uppföljarna här.
Snart finns TSi2 och TSi3 i butik – m
en redan nu kan jag berätta vad jag tyckte och tänkte efter att ha provslagit de nya klubborna.
Och framför allt kan jag jämföra med föregångaren.

Kling byts mot smack när Titleist släpper nya TSi-modellerna.

Titleist är i grunden ett företag som tillverkar golfbollar och det var inte förrän på 1960-talet som man även började producera klubbor, då för att inte tappa elitspelare till företag som kom från andra sidan; som hade tillverkat klubbor och nu även började med bollar.

Vägen till dagens position – då man inte bara är den mest använda golfbollen på världens golftourer utan också är i topp vad gäller träklubbor, järnklubbor och wedgar – har dock varit lång.

När man inledde TS-projektet (TS står för Titleist Speed) så suddade man ut alla ritningar från tidigare modeller och började om på nytt. Det landade i en driverserie som var byggd på helt andra grunder, som inte längre var så svårspelad och som gick betydligt längre.
Den har man sedan finjusterat i till årets modeller.

LÄS MER: Här hittar du alla Golfbloggens utrustningstester

Face to face…

När jag provade ut min tidigare TS-driver fick jag hjälp av företagets egen utprovningsguru Ennis Myndel. Efter att ha testat lite fler skaft denna gång kom vi fram till att det fortfarande var detta lätta men ganska styva skaft som passade mig bäst.
Det var lite extra kul eftersom det på så vis blev en rak match mellan det gamla TS3-huvudet och det nya TSi3.
I:et står förresten för en massa olika ord som börjar med i; exempelvis innovation och impact.

En ganska stor skillnad som jag märker direkt är klubbhuvudets utseende. Laserfräsningen på träffytan har fått en ny design och det känns nu tydligare vart på klubban du ska träffa. På den smäckra toppen har sedan den traditionsenliga pilen bytts ut mot en liten TSi-text.
Redan efter en sving märker jag ytterligare en förändring som ändrar upplevelsen av klubban radikalt; ljudet.
Ett ganska högt klingande ”ping” har bytts ut mot ett betydligt dovare ”smack”.
Jag gillar det. Det känns kompakt, kraftfullt och stilrent.

Till årets modeller är skaftalternativen ännu fler än tidigare – dessutom finns det några ”uppgraderingar” för den som vill ha något lite extra…

Men var den bättre? Ja, men inte på det sätt man kanske skulle kunna tro.
Jag slog några riktiga pärlor med både min gamla och den nya drivern. Carryn var mer eller mindre densamma. Tack vare en marginellt högre utgångsvinkel och aningen mindre spin gick bollen i snitt två meter längre – och det är ju inget man höjer på ögonbrynen över…

Rakare snedträffar…

Dock gick TSi:n betydligt rakare. Jag hade någon lite tunnare träff och en eller två lite för långt ut mot tån, trots det tappade bollen inte nämnvärd fart och höll nästintill samma riktning som vid en riktig klocka.
För mig kan det vara skillnad på fairway och tjockruff och en egenskap som gör TSi klart värd en investering.

Jag föll för TSi3, systerklubban TSi2 lämpar sig bättre för den som har aningen lägre svinghastighet än mina dryga 100 mph. Med det klubbhuvudet startade min boll aningen högre och hade mer spinn – precis vad som behövs för de flesta amatörer.

TSi3 ovan och min gamla TS3 nedan. Båda med skaftet Tensei Blue X-stiff.

Summa summarum; detta är en klubba jag verkligen diggar och som sannolikt åker i bagen så fort den finns till försäljning.

RABATT: Boka din vårresa till Porto Santo här – använd kampanjkoden GOLFA2020 för din rabatt (gäller t.o.m 16/10)

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger