Golfbloggen

PRYLTEST: Goatlane – svenska dojjor med stil

Goatlane är ett nytt svenskt företag.
Skofascisten i mig har lagt vantarna på ett par.
Nedan kan du se vad jag tyckte efter att ha tryckt, klämt och känt.

Foto: Goatlane

Kanske har du sett skorna på NK eller i dina sociala medier.
Faktum är att grundaren Gustav Schaumans (ja, CMore-Willes brorsa) skor blivit lite av en snackis.
När pressreleasen skickades ut för några veckor sedan så skickade han en kaxig passning till mer traditionella tillverkare av golfskor.

LÄS MER: Är du också skofascist? Du hittar massor av skotester på bloggens utrustningssida

I meddelandet påstods nämligen att golfares klädstil ofta är ”opersonlig och tråkig” och att man på Goatlane ville få ändring på det.
”Strikt behöver inte vara tråkigt och med Goatlane sätter det grunden för hur den moderna golfaren kan se ut med sin egna stil. Golfen behöver fler profiler. Det behöver inte nödvändigtvis vara en skolad golfare utan någon som älskar golf och som förhoppningsvis i längden kan tilltala fler att börja spela. Golf för mig är inte bara en sport utan en livsstil och det är jag nog inte ensam om att tycka. Bortsett från att jag personligen är väldigt stolt och glad över Goatlanes lansering uppskattar även min fru att hon numera inte behöver påpeka hur fula skor jag har i hallen efter att jag har varit ute och lirat”.

Betyg

Så hur schysta var då dessa dojjor?
Jag fick testa ett par i vitt som jag faktiskt diggade rätt rejält.
Till att börja med kom de i en snygg och påkostad kartong med tillhörande skopåse och en liten extrapåse med greenlagare och peggar. Snyggt, prydligt och det känns verkligen som du fått tag i något speciellt.

LÄS MER: Gillar du att resa – spana in bloggens resereportage här

När jag sedan tar upp skon gillar jag både känslan och utseendet; bra robusta material och samtidigt minimalistiskt och rent. Det är en elegant lädersneaker som jag skulle kunna tänka mig att bära både på och vid sidan av golfbanan.
Lite kul också med Goat-trycket på sulan.

I butik eller på Goatlane.com finns skorna i fem olika utförande (både i läder och i mocka). Prislappen ligger på ca 1 795 sek.

Innovation: 4
Kommentar: Det är kanske inte någon sprakande teknologi bakom denna sko. Dock har man kanske bättre än någon annan lyckats med att ta en snygg sneaker till golfbanan. Högkvalitativt läder som behandlats med vattenavstötande material. Det finns också en liten ”kudde” i sulan för schyst komfort. Undertill bjuds vi också på hyfsat grepp tack vare ”gömda” dobbar.

Komfort: 5
Kommentar: Inget snack om att detta är en skön sko. På golfbanan kan den kännas aningen lägre än många av de sportigare varianterna, dock så är den fortfarande bra support för foten. Jag hade faktiskt på den en heldag när flickvännen och jag turistade i Stockholm, det blev över 20 000 steg på kullersten – efteråt kände jag inte av det överhuvudtaget.

Prestanda: 3
Kommentar: Det är alltid svårt att jämföra en spikeless sneaker med sko som bara är gjord för golf; exempelvis en DryJoy från FootJoy. Dock tycker jag att du här får det essentiella. En snygg sko som är vattentät och ger dig ett hyggligt grepp. Den slickar sig inte runt foten likt en sportsko, och lite därför har jag svårt att den skulle klara sig super på PGA-touren – i alla fall så när det kommer till bombare som Bryson.

Look: 5
Kommentar: Om vi nu inte räknar in ikoniska skor som exempelvis FootJoy Classics kan detta mycket väl vara den snyggaste golfsko jag burit. Nu när det verkar ha blivit hippt att para ihop kostymen med sneakers så skulle jag till och med vilja påstå att detta är en sko du kan använda både när som helst och var som helst – och dessutom se riktigt bra ut.

Totalt betyg: 17/20

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger