Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

PRYLTEST: Så bra är Titleists nya Tour Speed

Ni som följt bloggen en längre tid vet att jag är lite av en Titleist-fanatiker.
Därför var det med spänning jag stoppade ett dussin av företagets nya Tour Speed-bollar i träningsväskan och gjorde ett blindtest.
Hur bra står sig egentligen den lite billigare Tour Speed mot Pro V1 och Pro V1x?

Titleist Tour Speed.Foto: Martin Hardenberger och Titleist

Från och med den 11/9 kunde du hitta Titleist nya boll i hyllorna på din golfshop. Men kanske har du inte riktigt koll på vad det är världens största golfbollstillverkare lanserat?
På förpackningen står det kaxigt nog att bollen är ”snabbare” än konkurrenternas. Detta är väldigt olikt Titleist som inte brukar komma med uttalanden där andra varumärken förekommer.
Hur som helst stämmer det att bollen går långt, väldigt långt. Men Tour Speed är långt ifrån någon stenkula.

LÄS MER: Här hittar du alla utrustningstester

Om vi börjar med att kika lite på tekniken i bollen så har Titleist marknadsfört bollen som en lite billigare ”nästan Pro V1”. Bollen kostar 449 kronor dussinet (ungefär en hundring billigare än Pro V1) och för det får du en boll med kärna, mellanlager och skal.
Kärnan är stor och av material som ska öka bollhastigheten, även mellanlagret är konstruerat för att skapa hastighet och skalet är sedan av en snarlikt blandning som man använt för att ge Pro V1 sin spin och kontroll runt green.
Precis som i Pro V1 finns urethan i skalet, dock har det blandats på ett lite annorlunda sätt i Tour Speed vilket gett ett lite glansigare skal. Ska man vara kritisk så känns bollen aningen plastig när man plockar upp den ur kartongen.

Hur var bollen då?

Om vi börjar med vad man marknadsfört hårdast – hastighet som kan översättas till längd – så presterade bollen bra. Den hade en fin penetrerande bollflykt, ett lite dovare ljud än Pro V1 och gick ungefär lika långt. Rakheten var ungefär densamma och för att uttrycka det i klartext; som elitspelare förlorar du ingen märkbar längd om du går över till Tour Speed.

När det kommer till järnslagen startar bollen lite högre, spinner lite mindre och går ett par meter längre än en Pro V1.
Känslan är att den landar mjukt och stannar snabbt snarare än att den river till och spinner tillbaka.
Det känns lite som att detta har att göra med urethanblandningen i skalet. Bollen greppar inte riktigt lika mycket i klubbans skåror och spinner således inte riktigt lika mycket som en Pro V1:a.

En boll som passar de flesta

Denna skillnad blev ännu tydligare när det kom till slag under 100 meter.
Bollen landar mjukt och spinner mer än billigare bollar – det märks att Titleist lagt ned mycket tid i laboratoriet för att ta fram en bra produkt – men bollen nyper ändå inte riktigt lika fint som en Pro V1 vid en bra slagen wedge.
Samtidigt finns det ytterligare en faktor att ta hänsyn till; är du spelaren som slår de där wedgeslagen som landar precis vid flaggan och sedan hugger till, eller är du spelaren som föredrar att låta bollen rulla framåt de sista metrarna.
Är du inte spinn-spelaren har du inte samma behov av att spela en boll med mjukt skal.

LÄS MER: Gillar du att resa – spana in bloggens resereportage här

För min del hamnar jag väl någonstans mitt emellan. Mina fina slag är finare med Pro V1, men kanske hade jag varit mer konsekvent i min träffbild om jag valde ett annat slag och bytte boll till Tour Speed.
Värt att ge det ett försök…

För att summera testet så råder det ingen tvekan om att Tour Speed är en riktigt bra golfboll, en golfboll som passar både vassa spelare och nybörjare.
Den går långt, har en skön och mjuk känsla och är extremt prisvärd.

Betyg? Väl godkänt.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger