Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

KRÖNIKA: Från Allen Robertson till Tiger – The Open kommer aldrig sluta hänföra

I år får vi ingen ”Champion Golfer of the Year”.
Men tro mig, British Open kommer tillbaka starkare än någonsin.

Tiger Woods i British Open 1995. Old Old Tom Morris långt tidigare…Foto: AP

I dag skulle jag åkt till England för att bevaka mitt sjunde British Open i följd. Men besöket på Royal St George’s får vänta ett år och tävlingens 150-årsjubileum likaså.
150 år, det är en ganska lång tid.

1860 spelades tre rundor på 12-hålsbanan i Prestwick och efteråt stod det klart att Willie Park Senior besegrat Old Tom Morris med två slags marginal. Under ett år var det röda läderbältet med silverspänne därmed hans.

LÄS MER: Zacke – ”Därför heter det The Open”

The Champion Golfer

Bara tre händelser hade inför årets upplaga fått denna klassiska tävling att ställas in. 1870 vann Young Tom Morris för tredje gången i följd och behövde därmed inte lämna tillbaka bältet.

Det ställde till problem.

Tävlingen fick ställas in då man inte hade något pris. Först 1872 introducerades pokalen – The Claret Jug – sedan klubbarna i St Andrews, Prestwick och Musselburgh lyckats samla ihop tio pund vardera för att låta skapa silverkannan.

Därefter stoppade världskrigen 1915–1919 och 1940–1945 tävlingen.
Men British Open har gång på gång både överlevt och trollbundit oss.

Men att tävlingen överhuvudtaget kom till var ingen självklarhet.
Om vi backar bandet till 1860 hade världens då överlägset bäste golfare Allan Robertson precis gått bort. Han hade varit först någonsin att gå under 80 slag på St Andrews gamla bana och det sades att han aldrig förlorat en match om pengar.
Robertson gick under epitetet ”Champion Golfer”, och efter hans bortgång ville man i Prestwick kora en ny ”Champion Golfer”. Kommittéerna skrev brev till andra klubbar och en annons i tidningen efterfrågade professionella golfare att mäta sin skicklighet.

TOPP 100 på Instagram: Från Pebble till Old Course – bästa banorna jag spelat

Från Young Tom till Tiger

1868 vann Young Tom Morris sin första titel, blott 17 år gammal. Han är än i dag den yngste segraren. Året dessförinnan hade då 46-årige hans pappa vunnit.

Young Tom var den första riktige proffsgolfaren – den första som trollband och som publik vallfärdade från Skottlands alla hörn för att se.

Då reste de till golfbanan med häst eller tåg, först 1886 uppfanns bilen. När Bobby Locke vann sin första titel 1949 – och Royal St Georges för första gången stod som värd för tävlingen – rullades en del bilder ut på tv, men de flesta fick vänta till nästa dags tidning för att läsa om vad som skett. Prispotten var fortfarande inte mer än 400 pund – mindre än vad en ny driver kostar i dag.

Samma sak som hänför

1975 föddes Tiger Woods. En man som snart, precis som Bobby Jones, Arnold Palmer och Jack Nicklaus, skulle förändra sporten för alltid. Han förde golfen till massorna och spelet växte på alla tänkbara sätt.
Men fortfarande i dag är det samma sak som fascinerar som när Willie Park Senior första gången tog emot det röda läderbältet.

Att en boll ska ner i ett hål kan låta banalt och enkelt, men det både psykologiska och fysiologiska test spelaren ställs inför – och allt som kan hända under de ofta så långa resans gång – kommer aldrig sluta hänföra.

Coronapandemin må ha tagit årets British Open ifrån oss.
Men det får oss bara att längta än mer efter nästa sommar.

Far och son. Det var under en match där Old och Young Tom Morris ställds mot bröderna Willie och Mungo Park som fadern mottog ett telegram. I detta kunde han läsa att Young Toms gravida hustru Margaret Drinnen kämpade sitt liv samband med födseln av parets första barn. Old Tom hemlighöll innehållet för sin son och i stället för att direkt bege sig hem till St Andrews spelade de klart matchen och vann. Efteråt skyndade de sig hem, men när de nådde St Andrews var det redan för sent, varken Margaret eller det nyfödda barnet klarade sig – och mindre än fyra månader senare dog också en försupen Young Tom, bara 24 år gammal.
Det faktum att bollen ligger still är kanske golfarens största fiende. Det ger dig tid att tänka och är en del av varför spelet blir så emotionellt påfrestande. Här gråter Tiger Woods i sin dåvarande fru Elins armar efter att i British Open ha vunnit sin första tävling sedan pappa Earls bortgång.Foto: AP

RES MED GOLFBLOGGEN TILL GREKLAND I NOVEMBER

RES MED GOLFBLOGGEN TILL PORTUGAL I DECEMBER

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger