Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Golfbloggen

Äntligen golf på tv – det behöver du veta om supermatchen

Rory McIlroy och Dustin Johnson mot Matt Wolff och Rickie Fowler.
För första gången sedan The Players avbröts blir det på söndag äntligen golf på TV.
Nedan är all information du behöver inför stjärnsmällen.

Rickie, Dustin och Rory.Foto: TT

På söndag 20.00 gäller det. Då visas matchen live från Seminole i Florida – en spelplats som hyllas av många av världens bästa spelare, men också en exklusiv bana som oftast är stängd för de stora massorna och som vi sällan får se på tv.

Det är första gången sedan The Players Championship avbröts i början av mars som golf-publiken bjuds på en livesänd tävling.
När TaylorMade Driving Relief charity match går av stapeln går varenda dollar till jobbet mot samma coronapandemi som försatt tävlingsgolfen i pausläge.

Regler och förutsättningar

De två lagen består av Dustin Johnson och Rory McIlroy som möter Rickie Fowler och Matthew Wolff och spelformen är bästboll skins. Med skins menas att varje hål är värd en summa, och om inget lag vinner hålet så adderas poängen (och pengarna) till nästa.
Hypotetiskt sett skulle alltså hela 18 skins kunna stå på spel på det sista hålet.
En sådan situation skulle innebära en en hiskelig summa pengar står på spel. Hål 1–6 är nämligen värda 50 000 dollar vardera, hål 7–16 100 000, hål 17 200 000 och hål 18 är värt 500 000 dollar.

Bästboll innebär att alla spelare använder sin egen boll och det lag med den lägsta scoren på hålet vinner ”skinet”.McIlroy och Johnson tävlar för American Nurses Foundation medan Fowler och Wolff representerar CDC Foundation. Redan innan matchen drar igång får båda lagen 500 000 dollar, därmed går ingen av välgörenhetsorganisationerna går lottlös.

LÄS MER: Inför uppstarten – PGA-touren sätter in specialflygplan

Om alla hål spelas lika och inga skins har delats ut, spelas särspel på hål nummer 17. Om det är fortfarande är lika avgörs det hela genom en närmst flagg-tävling på samma hål.
Utöver skinspengarna kommer ytterligare pengar att skänkas till välgörenhetsorganisationerna. Varje birdie ger 25 000 dollar, eagle ger 50 000 och hole-in-one eller albatross 150 000 dollar.

Bataljen ser du på CMore som börjar sända 20.00. Kanalen bjuder på både för- och eftersnack med Mats Hallberg och Wille Schauman.

Mina funderingar inför matchen

  1. Allvar eller lek? Inte minst i dessa tider finns det många saker som är viktigare än proffsgolf. Därför ska det bli otroligt intressant att se hur spelarna tar sig an uppgiften och vad det får för effekt på underhållningsvärdet.
  2. Seminole! Golfbanan som ofta rankas som en av världens bästa ska bli otroligt kul att se på TV. Frågan är dock hur den relativt korta och helt ruffbefriade banan lämpar sig för proffsspel. Designern Donald Ross har hoppats att vind och hårda ondulerade greener ska göra den till en utmaning även för de bästa – jag är inte helt säker.
  3. Rickies nya stickor. Rickie Fowler (ensam i gänget utan TaylorMade-spakar) tar nya Cobra-järnklubbor i spel. Har han hunnit vänja sig?
  4. Hur bra är egentligen Matthew Wolff? Wolff (med sin märkliga sving) var ett stort utropstecken innan coronapandemin satte stopp för spel. Blir intressant att se hur han hävdar sig mot de stora gossarna, kanske inte så mycket nu men än mer när det är dags för majors.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger