Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Inför uppstarten – PGA-touren sätter in specialflygplan

PGA-touren startar upp igen i juni.
Då kommer flera extrema säkerhetsåtgärder att vidtas – en är att touren sätter in ett specialchartrat plan för att ta spelarna från tävling till tävling.
– Det är ett upplägg som jag är komfortabel med, säger världsettan Rory McIlroy.

Foto: TT

Beskedet att PGA-touren drar igång igen i mitten på juni uppskattas av spelarna som är ivriga att spela och se till att lönen kommer in på kontot.
Den första tävlingen blir Charles Schwab i Texas den 11 juni.
– Det ska bli härligt att komma ut och spela igen, säger Rory McIlroy enligt ESPN och lovar dessutom att spela de tre första tävlingarna efter uppstarten.
– Självfallet kommer vi att vara så försiktiga som möjligt för att kunna genomföra det här. Jag tycker det verkar som att PGA-touren har en bra plan, och om de kan fullfölja den så ser jag inga problem med att tävla igen den 11 juni.
Och det är gedigna säkerhetsangivelserna touren har satt på plats.

LÄS MER: Knäckt av ”Seve” – nu siktar svenske talangen åter mot toppen

Spelare och caddies kommer testas för COVID-19 innan de beger sig till tävlingen och sedan ytterligare en gång när de anländer till evenemanget. De har därefter fått instruktioner om att hålla avstånd till varandra (social distansering) under tävlingarna. De kommer dessutom bo på ett isolerat hotell där de även testas löpande under tävlingsveckan.
Om symptom, som exempelvis feber eller hosta, upptäcks isoleras spelaren från övriga tävlande.

Specialchartrat flygplan

Testar en spelare positivt under tävlingsveckan eskorteras han omedelbart till sjukhus och får en prissumma motsvarande sistaplatsen – detta gäller oavsett spelarens placering i tävlingen, en tuff regel som exempelvis gör att ledaren skulle kunna smittas och se sitt fina spel belönas med en sistaplats och tio dagar i karantän.
Som en del i den rigorösa säkerhetsapparaten för att undvika ett sådant scenario har också touren chartrat ett flygplan som ska ta spelarna från tävling till tävling.

Touren ”rekommenderar starkt” att spelare och caddies använder sig av planet som tar 170 passagerare. Men det kan bli trångt. Varje vecka tävlar runt 150 spelare. Ska alla caddies med får de alltså inte plats.
Först till kvarn gäller.

LÄS MER: Hon låg bakom nytänkandet som gjorde Annika bäst i världen

Krav för ombordstigning

Ett säte kommer kosta spelarna runt 6000 kronor, pengar som återbetalas om biljetten avbokas mer än 24 timmar innan avfärd eller om en spelare testar positivt för COVID-19.
För att stiga ombord på planet måste spelarna kunna uppvisa ett negativt coronatest som genomförts det senaste dygnet.
Väl ombord på planet förses passagerarna med vad touren kallar ”personlig skyddsutrustning”, som exempelvis skyddsmask.
– Jag tror verkligen att det här är möjligt och att det är ett bra upplägg. Jag ser ingen anledning att inte vara bekväm i det, säger McIlroy.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger