Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Ryder Cup-kaptenen: ”Ta en för laget”

Golfens stora publikfest Ryder Cup kan spelas utan publik.
Europas kapten Padraig Harrington öppnar nu för lösningen.
– Det kan vara för hela idrottsvärldens bästa, säger han.

Padraig Harrington till höger och Rory McIlroy framför en läktare under Ryder Cup i Paris 2018.Foto: Stella/TT

För många är det publiken som gör Ryder Cup till den stora golffest evenemanget är. Detta gäller även spelarna och världsettan Rory McIlroy är en av de som uttryckt sig offentligt.
– Ryder Cup utan publik är inget Ryder Cup, sa han några dagar efter att PGA of Americas VD Seth Waugh berättat om planerna att genomföra matchen mellan Europa och USA utan publik.

Ett beslut för allmänhetens bästa

Men givetvis har coronakrisen skapat många frågetecken och nu ger Europas kapten Padraig Harrington sin syn på situationen.
Han menar att en match utan publik skulle kunna vara det bästa för idrottsvärlden i stort.
– Vi vill alla ha supportrar på läktarna, men frågan är om idrottsvärlden behöver Ryder Cup och om Ryder Cup bör ”ta en för laget”? Vad vore bäst för idrottsvärlden?
– Att spela utan publik skulle inte gagna Ryder Cup, men det skulle kunna vara fantastiskt för alla de som vill se en stor idrottshändelse på TV.

De ekonomiska krafterna kring när Ryder Cup ska äga rum kan inte överskattas. Europatouren genomgår som resultat av Coronapandemin en ekonomisk kris med mängder av inställda tävlingar och uteblivna sponsorintäkter.
Att Ryder Cup 2022 (i Italien) skjuts fram ett år skulle innebära att tourens intäkter senareläggs – något de absolut vill undvika. Intäkterna senareläggs då Europatouren tjänar de stora pengarna när evenemanget hålls i Europa, medan PGA of America kammar hem stålarna i USA.
– I en sådan situation kan du inte bortse från det ekonomiska, kommenterar Harrington.

Wisconsin i lockdown

Till ekvationen ska det också tilläggas att Wisconsin, där årets värdbana Whistling Straits ligger, så sent som den gångna veckan förlängde stay-at-home-rekommendationen till den 26 maj.
Detta försvårar givetvis förberedelserna ytterligare för golfbanan och PGA of America.

Ryder Cup spelas den sista veckan i september. PGA-touren å sin sida har planerat att återuppta säsongen i juni. Åtminstone de fyra första tävlingarna spelas utan publik.
– Om tävlingarna bakom stängda dörrar går bra, då är chanserna för ett vanligt Ryder Cup mycket större. Om jag förstått det rätt så är det uteslutet att ha ett vaccin, så det handlar om hur begränsad spridningen är och hur man kan behandla viruset, avslutar Harrington.

Ett beslut om och hur Ryder Cup kommer spelas väntas bli offentligt i juli.