Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Pia Nilsson och nytänkandet som revolutionerade tävlingsgolfen

Nytänkandet revolutionerade golfen och hjälpte spelare som Annika Sörenstam och Ariya Jutanugarn bli bäst i världen.
I en intervju om golfens mentala spel berättar Pia Nilsson hur.
– Det handlar om att vara din bästa version av dig själv, förklarar Pia i podcasten Martin Möter.

Pia Nilsson. Foto: Vision 54

Pia Nilsson var själv lovande golfare och reste tillsammans med Charlotte Montgomerie som första svenskor för att studera på college i USA.
Det var en resa som så småningom ledde hela vägen LPGA-touren, men det var också en resa helt utan ambition om att bli coach.
– Jag spelade på touren och klarade kvalgränser, men jag vann inte. Jag blev otroligt frustrerad. Alla sa åt mig att mitt spel och sving var tillräckligt bra, men själv visste jag att det var något som saknades för att jag skulle spela så bra som jag visste att jag kunde.

Men coach skulle hon bli och Pia Nilsson ersatte några år senare förbundskapten Anders Werthén.
Det var under dessa år Pia lärde känna Annika Sörenstam – resten är historia.

I första hand människa

Annika har skrivit förord till flera av Pias böcker. Annika, som så småningom skulle bli tidernas mest framgångsrika golfare, berättar att Pia hjälpte henne finna den balans i livet som krävdes för att uppnå resultat på banan.
– Från mina år som spelare så visste jag att det är många som vinner och har framgång men som är väldigt olyckliga. Så jag visste från början att det inte är värt resan om man inte mår bra eller trivs som människa som helhet, säger Pia och fortsätter:
– Du är en människa som spelar golf och inte en golfare som råkar vara en människa.
Det var en ny approach som fokuserade mer på individen snarare än tekniken, ett tankesätt som skulle revolutionera golfen och göra Pia till en av världens mest eftertraktade golftränare.

Annika Sörenstam efter sin 59-runda och Pia Nilsson som assisterande Solheim Cup-kapten.Foto: TT

För Annika Sörenstams del var det faktum att man på landslagssamlingarna tränade taktal en viktig faktor. Rädslan försvann.
Men mycket skulle också kretsa kring två siffror; fem och fyra.

Vision 54

Det var tidigt 90-tal när Pia Nilsson träffade föreläsaren och livscoachen Kjell Enhager. Vision 54 föddes.
– Nästan alla spelare hade gjort birdie på alla hål på sin hemmaklubb, och gör man det under en runda så blir det 54 slag. Var det möjligt?
– Efter det hade Annika en headcover med siffrorna 5 och 4 i resten av sin karriär, förklarar Pia som själv var där och såg den historiska ronden då Annika blev första kvinna någonsin att gå en tävlingsrunda på 59 slag.
– Det första Annika sa när hon gick sista green var ”nu vet jag att det är ännu mer möjligt, jag stoppade mig själv efter åtta birdies”. 54:an påverkar mig än i dag, och jag tror att det påverkar alla oss som hade med landslaget på den tiden.

LÄS MER: Från Robert Trent Jones JR till Joakim Björkman – här hittar du alla golfbloggens intervjuer

Utveckla din egen golf

Tillsammans med partnern Lynn Marriott driver Pia i dag en golfskola i Arizona. Med ledord som ”human skills” och ”syfte” har duon hjälpt ytterligare åtta majorvinnare lära känna sig själv bättre. På så vis har spelarna också försetts med möjligheten att coacha sig själva till framgång.
– Vi hjälper både spelare och coacher världen över att se möjligheter, inte begränsningar. Vår förhoppning är att alla ska inse att både de tekniska och mänskliga delarna är fundamentala för hur man presterar på banan, avslutar Pia.

Hör Pia berätta om sin resa, och lär dig  hur du kan coacha dig själv till att bli en bättre golfare, i det senaste avsnittet av podcasten Martin Möter.
Avsnittet publiceras inom de närmsta dagarna och hittas bland annat på Apple Podcasts, Spotify, aCast och Podtoppen.

Du kan även lyssna på samtliga avsnitt i spelaren nedan.

FÖLJ MED GOLFBLOGGEN TILL GREKLAND I NOVEMBER

FÖLJ MED GOLFBLOGGEN TILL PORTUGAL I DECEMBER

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger