Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Coronaviruset Woods största fiende i jakten på Jacks rekord

Jakten på Jack Nicklaus rekord fortsätter.
Det är en jakt där Tiger Woods svåraste motståndare mycket väl kan stavas; corona.
– Det finns viktigare saker än golf just nu, lugnar stjärnan själv via Twitter.

Kan Tiger Woods komma i kapp Jack Nicklaus och nå 18 majortitlar?Foto: TT

Det går inte att blunda för sanningen. Karriären är på väg mot sitt slut. Därför går det inte att påstå något annat än att coronaviruset slår hårt mot Tiger Woods jakt på att bli tidernas mest framgångsrika – men också mot sporten i stort.
Rory McIlroy förklarar i Daily Mail:
– Vad han gjorde i Masters kan vara idrottshistoriens mäktigaste comeback. Varje gång han har chans på segern är det som en löneökning för alla i golfbranschen. Helt plötsligt vänds hela världens blickar mot spelet.
– Det var ett otroligt ögonblick för sporten, jag vet inte om någon annan inom golfen kan skapa förstasidestoff som Tiger.

LÄS MER: Så räddade golfen Joakim ur depressionen – nu är han en av världens bästa

Frågor som inte fått svar

Golfen är en cirkus där allt, ibland kanske för mycket för spelets bästa, kretsar kring Tiger Woods. Och när US Masters för några veckor sedan på nytt såg ut att närma sig frågade sig därför alla precis som vanligt om superstjärnan var frisk nog för att ha chans att försvara bragdtiteln från i fjol.
Ett år tidigare hade Woods trotsat fysikens lagar och vunnit sin 15 major med ett stelopererat ryggslut.

Men nu hade han också – bara veckor innan coronavirusets utbrott i USA – meddelat att han skulle ta några veckors ledigt från tävlingsspel då ryggen ”inte var redo”.
Frågorna har inte fått några svar då ett The Players Championship utan Tiger ställdes in efter bara en dags spel. Senare sköts Masters på framtiden och ungefär en vecka senare även årets andra major PGA-mästerskapen.

LÄS MER: Vännernas svek som formade Tiger Woods

Nicklaus: ”Han slår mitt rekord”

Detta har gjort att den kanske största frågan av dem alla på nytt hamnat i fokus; kommer Tiger Woods att kunna matcha Jack Nicklaus rekord på 18 vunna majors?
– Om hans kropp håller så slår han nog mitt rekord, har Nicklaus tidigare sagt till CBS.
– Ingen vill få sina rekord slagna, men jag vill inte att han ska misslyckas för att hans kropp stoppat honom.
Men som det ser ut nu försvinner chanserna för Tiger Woods utan att han ens har möjlighet att göra något åt det.

I skrivande stund hoppas PGA-touren återuppta spel den 21-24 maj med Charles Schwab Challenge på Colonial Country Club, bara några veckor innan US Open.
Även om det skulle bli spel på Colonial brukar inte Woods prioritera tävlingen och sannolikt ser vi honom i tidigaste fall tävla i The Memorial Tournament. I så fall kommer han inte att ha slagit ett tävlingsslag sedan Genesis Open i februari.
Coronavirusets djävulskap innebär inte den första förlorade säsongen för Woods.
Sedan 2014 har Woods bara haft tre säsonger då han varit i tillräckligt god hälsa för att spela årets samtliga fyra majors, och lyckas inte PGA-tourens schemaläggare uträtta mirakel lär det inte bli så i år heller.

Få 1 000 kronor rabatt på en resa till Porto Santo
– klicka här och använd kampanjkoden: ”golfa2020”

Behöver ytterligare tre segrar

I Woods jakt på Nicklaus rekord är detta av stor vikt. Woods fyllde 44 år den 30:e december och med en kropp som hans kan varje spelad major potentiellt vara den sista. Han har i dag 15 majorvinster, tre mindre än Jack Nicklaus.
Det finns både de som tror att den extra vila coronaviruset påtvingat kan vara bra och dålig för Woods. Å ena sidan får han tid att vila upp en rygg som ”inte är redo”. Å andra sidan blir han inte yngre.

Risken finns att årets samtliga majors ställs in. I så fall kommer Tiger Woods vara 45 år nästa gång han peggar upp i en major, vilket då skulle vara US Masters 2021.

Med detta sagt ska det tilläggas att bara fem spelare har vunnit majors efter sin 45:e födelsedag.
En anledning till detta är att golfen utvecklats till en sport där spelarna blommar tidigare, och de yngre och långtslående i större utsträckning än förr dominerar spelet.
– När jag blev proffs var Jordan Spieth fortfarande i blöja. Skämt å sido, de slår så mycket längre i dag än när jag kom ut på touren. Jag har inte övertag när det kommer till längd längre utan måste förlita mig på andra egenskaper, sa Woods i samband med Hero World Challenge i vintras.

Sedan Hale Irwins vinst US Open 1990 har ingen majorvinnare varit 45 eller äldre.

En av de fem som lyckats innan dess heter Jack Nicklaus.
Han var 46 när han 1986 vann US Masters.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger