Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

INTERVJU: När Bobby fick sparken av pappa – och lirade golf i Vita huset

Robert Trent Jones Jr fick sparken av sin pappa.
Men det gick trots allt ganska bra.
I en exklusiv intervju berättar Bro Hofs fader om allt ifrån hur hans farfar tävlade i OS till golfrundor med fuskande presidenter – och om vad han anser är en bra golfbana.
Robert Trent Jones när han spelade Messinia Pro Am på Costa Navarino, till vänster med en driver i guld i handen. Till höger med en skiss av Chambers Bays 15:e hål.Foto: Martin Hardenberger
Vassilis Constantakopoulos far satt i fängelse. Dessutom var Kalla kriget i full gång och intäkterna från oliverna räckte inte långt. Därför var det för att tjäna pengar som en 14-årig Vassilis 1948 lämnade sitt hem i Messinia (inte långt ifrån Kalamata) för att ta jobb som arbetare på ett fartyg i Atens hamn.
Åren gick och han jobbade sig upp i rang, blev skeppare och startade ett tiotal år senare det jätteföretag vi i dag känner till vid namn Costamare.
Under sina äldre dagar förälskade sig Kapten Vassilis i spelet golf, och bestämde sig för att med hjälp av Costamare-pengarna introducera världen för sina hemtrakter. Trakter han ansåg vara Greklands och kanske hela Europas mest natursköna. Här skulle han bygga ett golfparadis.
Tack vare vänner kom han i kontakt med Robert Trent Jones Jr, en man som ritat flera världskända golfbanor, och det är på den vägen jag en fredagskväll i februari 2020 hamnar mitt emot en imponerande 80-åring från Kalifornien.
Robert Trent Jones Jr har precis spelat 18 hål på Bay Course, en bana han själv ritat och som har utsikt över Navarinobukten; en del av Medelhavet där Grekland med hjälp av ryska, engelska och franska styrkor 1827 vann sin självständighet från den osmanska ockupationen.

”Hade svårt att hålla tillbaka tårarna”

Robert Trent Jones Jr har själv egna band till Grekland. Hans farfar deltog i de olympiska sommarspelen 1896, som av många ses som de första olympiska spelen i modern tid. När dessa spel skulle fira 100 år köpte Coca-Cola spelen till Atlanta, men när Aten åtta år senare väl fick stå som arrangör var Trent Jones på plats och besökte arenan där hans farfar en gång sprungit. Det var också då han skrev på kontraktet och fick uppdraget att rita Bay Course.
Costa Navarino Bay Course.Foto: Martin Hardenberger
1896 var farfadern en fattig universitetsstudent som fick skyffla kol för att ha råd till båtfärden över Atlanten. Annat såg det ut när Vassilis Constantakopoulos anlitade världens kanske mest populära golfarkitekt.
– Jag hade svårt att hålla tillbaka tårarna, det var väldigt speciellt för mig, förklarar ”Bobby” innan han berättar en rad berättelser så enastående att jag har svårt att tro de är sanna.

Fick sparken av sin pappa

Robert Trent Jones Jr:s pappa med samma namn men med förkortningen Sr var också han en av sin tids främsta golfbanearkitekter. Han hade ritat Spyglass Hills, Peach Tree och Valderrama, för att inte nämna Ryder Cup-banan Hazeltine.
Och det var också i hans regi sonens om än mer imponerande karriär skulle ta fart – dock inte på något väntat sätt. Pappan gav sin son sparken.
– Jag spelade collegegolf för Yale och tävlade på hög nivå, men jag blev inte proffs för jag ville ha ett riktigt jobb. Så jag började jobba för min pappa. Jag körde schaktmaskin. Men en sommar sparkade han mig eftersom han tyckte jag var för långsam, säger Bobby med ett skratt.
Bobby själv skulle också han lämna ett stort avtryck i golfvärlden, om än på ett annorlunda sätt. Också han har designat banor som stått värd för både US Open och Ryder Cup. Men sonens banor skulle också influera världspolitiken.

Golfen del i politiskt pussel

Exempelvis ritade han den första golfbanan någonsin i både Moskva och Shanghai, något som fler år senare skulle få en betydande roll då de båda länderna röstade för golfens plats i OS.
– Detta var på den tiden två kommunistiska länder som förbjöd spelet golf, som ofta sågs som ett engelskt och kapitalistiskt spel, säger Bobby som vi redan vet håller OS-ringarna nära hjärtat.
Även om pappan gav honom sparken håller Bobby sin faders arbete högt.
– Jag lärde massor av honom; tekniker, hur man använder mark och hur man mäter olika saker. Jag ser det ofta som att jag ritar med mina fötter. Jag tycker om att promenera på markerna och känna landet. Därefter måste man ta hänsyn till vattendrag och liknande saker som dikterar var du kan lägga utslagsplatser och greener.
Helt plötsligt får 80-åringen framför mig en impuls. Han svävar i väg. Till Afrika.
– På många europeiska och nordamerikanska banor så är det många raka linjer, men om du är i Afrika så hatar de raka linjer. De tycker att det är något nästan skenheligt med det, det är därför du så ofta ser runda byggnader och de väldigt sällan har hörn på sina hus.

Vad är skönhet?

Bönderna och markägarna var många och det tog Kapten Vassilis Constantakopoulos 20 år att köpa loss de 130 hektar som i dag är i Costa Navarinos ägor. Det sägs att det genomfördes över 1000 transaktioner för att få det hela till stånd.
Men drömmen var inte i onödan.

Detta är en av Europas mer pittoreska golfdestinationer.

Foto: Costa Navarino.
Nyckeln är enligt Robert Trent Jones Jr de mjuka linjerna som konstant går från konvex till konkav och tillbaka.
– Golf borde inte handla om hur bra score du gör utan hur kul du hade, och du kommer att ha mycket mer kul om du inte lider över hur djupa bunkrarna är och samtidigt kan sikta mot något med en vacker bakgrund, förklarar han och halkar in på ett nytt ämne; att de olika golfarkitekternas bakgrund formar deras design.
Pete Dye designade kända TPC Sawgrass. Han kom från Florida och i hans banor ser vi karaktärsdrag som krävs för att bygga banor på en plattare typ av mark. Robert Trent Jones Jr å sin sida är mer för att använda markkonturer som redan är där.
– Alla har sina karaktärsdrag, så om du vill ha en fördel i en match eller tävling så borde du faktiskt studera arkitekten som ritat banan. Då kommer du se att hålen tenderar att svänga åt ett visst håll, eller att greenområdena ser ut på ett visst sätt, förklarar han.

Längd är bara en av fem svårigheter

Vid det här laget har vi redan talats vid en timme. Bortsett från de mer golforienterade frågorna har Bobby berättat om sitt intresse för konst och kultur, att han läser mycket och fortfarande älskar spelet golf. Själv spelar så ofta han kan.
Samtalet har ett djup och jag känner en motpol till det annars så ofta snabba och ytliga tendenserna i världen vi lever i.
Vi talar om förändring, och hur det inte alltid men ofta sker för det bättre. Vi kommer in på det faktum att elitgolfare slår längre.
Bör man hålla tillbaka utrustningen?
– Spelet förändras hela tiden och det gör att klassiska banor som Augusta National aldrig riktigt kommer att bli klara. På många banor går det inte att förlänga hålen då klubbarna helt enkelt inte äger mark nog. Men man ska också vara klar över att längd bara är en av fem aspekter som bidrar till den totala svårighetsgraden, säger Bobby och nämner ord som vinklar, bredd, hinder snabbhet och lutningar.
– Det hade varit väldigt svårt att strida i andra världskriget utan flygplan. Det är alltid så att det är svårt att förbjuda en uppfinning som förbättrar resultaten. Det finns så många andra saker man kan göra, som exempelvis att flytta utslagsplatser i sidled och släppa upp ruffen till stora tävlingar.
Vad ser du för trender i framtiden?
– Alla är angelägna om speltempot. Så jag tror att trenderna vi kommer se är olika former av golfbanor, kanske med tolv hål eller ännu färre. Ett annat alternativ är banor som man kan spela i två riktningar, vilket ger två olika upplevelser som också tar olika lång tid.
– Jag tror också att banor kommer bli ännu mer lokala i sin känsla. Folk åker till Grekland för att få en grekisk upplevelse i allt från golfen till vad de äter och ser. Därför är det viktigt att inse vad i golfen som är grekiskt.

Amerikanska presidenter som fuskar

Även om vårt samtal varit djup har vi länge lyckats hålla oss borta ifrån ämnet politik. Fram tills nu. I Grekland – där vi sitter i en soffgrupp med brasa och havsutsikt – är det på många sätt en klassfråga i fall du har råd att spela golf.
Jag frågar om golf och politik kan gå hand i hand.
Jag undrar vad hans åsikter är om att jobba i länder som Saudiarabien och om golfen kan användas på ett bra sätt i det politiska maktspelet eller om allt i själva verket handlar om att de som redan har mycket pengar ska tjäna ännu mer.
Den mysiga dynamiken i rummet ändras och blir mer formel. Robert Trent Jones Jr undviker frågan.
– Det är lite av en politisk fotboll. Det finns de som inte spelar golf som tycker att golfbanor är slöseri med landyta. Men sanningen är att en golfbana är en park. Det skulle gå att jämföra Central Park i New York med golfbanan Winged Foot, men meddelandet är inte alltid så tydligt. Även om det sker en förändring så är det fortfarande många som ser golfen som en klassport.
Istället för att besvara delen om Saudiarabien går han in på en annan del av politiken. Den som kretsar kring, eller snarare i, Vita huset.
– Golf har alltid spelats av politiker och statsmän. President Dwight Eisenhower spelade mycket golf, min pappa spelade faktiskt en hel del med honom. Jag tänker inte nämna Donald Trump. Men jag kan säga att jag spelade med President Jimmy Carter och han spelade inte heller efter reglerna, säger Bobby och nu handlar diskussionen på allvar om något annat.

Därför vill Trump riva upp greenen

Den första puttninggreenen på Vita husets innergård byggdes 1956 av Robert Trent Sr.
Men under Vietnamkriget kände Richard Nixon att golfen blev en klassfråga och valde att riva upp gräsmattan. George W Bush lät sedan anlägga en plastgreen innan Bill Clinton bjöd in Robert Trent Jones Jr för att bygga en ny riktig green.
Det är också på denna som Roberts sista berättelse för kvällen ska äga rum.
– Vi spelade tillsammans på den och det gjorde jag även med George Bush den yngre, och jag kan säga som så att det är lite annorlunda när man spelar golf med en president i Vita huset.
– Där är massor med beväpnade vakter. Men jag minns framför allt när jag skulle gå och ta upp bollen ur hål när George sa ”stopp”. Istället sprang hans hund fram till hålet, stoppade ned nosen och kom tillbaka med bollen till mig. Det var kul.
– När vår nuvarande president såg puttinggreenen så undrade han varför den var där. Men han tyckte inte den var bra nog. Ryktet säger att det är för att den heter ”Eisenhower-greenen” och att han helst vill döpa den efter sitt eget namn.


Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger