Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Officiellt: British Open återvänder till Royal Troon

2023 återvänder British Open till Royal Troon.
Det meddelade The Royal & Ancient på tisdagen – därmed står det klart att Henrik Stenson får chans att återupprepa sin bragdseger från 2016.

Signaturhålet nummer 8 ”postage stamp” och Henrik Stenson.Foto: Kenneth Ferguson och Shutterstock.

LÄS MER: Golfbloggen spelar Royal Troon – postage stamp och hur man egentligen blir ”Royal”

Den 152:a upplagan av The Open Championship – i folkmun British Open – återvänder till den skotska västkusten och Royal Troon den 16-23 juli 2023.
Detta sker exakt 100 år efter att tävlingen för första gången spelades på banan och denna upplaga blir också den tionde gången The Open Championship spelas på banan.

Stenson får återvända till Troon

Senast Royal Troon stod värd för tävlingen vann Henrik Stenson efter en gastkramande duell med amerikanen Phil Mickelson, en duell som både fick namnet ”duel of the sons” (ett namn som anspelar på duel in the sun mellan Tom Watson och Jack Nicklaus).
Den sista rundan gick Henrik Stenson på 63 slag, och noterades för vad som då var den lägsta scoren i tävlingens långa historia. Han blev sedermera Sveriges första majorvinnare på herrsidan.

LÄS MER: Så blev golfen Kadirs väg in i svenska samhället

Tack vare segern adderade Stenson sitt namn till en redan känd skara golfare. Arthur Havers, Bobby Locke, Arnold Palmer, Tom Weiskopf, Tom Watson, Mark Calcavecchia, Justin Leonard och Todd Hamilton har också vunnit på den vackra banan.
– Det är en av världens bästa tävlingsbanor. Den har producerat många minnesvärda ögonblick genom The Opens långa historia, inkluderat den dramatiska duellen mellan Henrik Stenson och Phil Mickelson som fängslade miljontals fans världen över, säger Martin Slumbers, VD vid The Royal & Ancient.

Direktkvalificerad Stenson

Henrik Stenson kommer att vara 47 år när tävlingen spelas på Troon. Som tidigare mästare är han direktkvalificerad för tävlingen fram till sin 60-årsdag. Dock har Stenson tidigare signalerat att det inte är allt för många år kvar på karriären.
Att återvända till Troon lär dock vara starkast möjliga morot.

Årets British Open för herrar spelas den 15-18 juli på Royal St Georges, några mil sydost om London. Damernas British Open avgörs just på Royal Troon, 20–23 augusti.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger