Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Så blev golfen Kadirs väg in i det svenska samhället

Tillsammans med sin familj flydde han förföljelsen i Erdoğans Turkiet.
Via Malaysia och migrationsverket i Stockholm gick resan till Malmö – här har Kadir Çolakoğlu och hans familj både fått en nytt liv och en oväntad favorithobby.
– För mig symboliserar golfen mitt nya liv, säger Kadir, 39.

Kadir på Malmö Golfklubb.Foto. Martin Hardenberger

När vi träffas på Malmö Golfklubb har Kadir Çolakoğlu cyklat de 20 minuterna genom novemberregnet från lägenheten i Rosengård som varit hans hem i snart tre år.
Men när han kommer fram pryder ett brett leende hans läppar och han hejar glatt på Peter Svallin i kansliet.
Han hejar glatt på alla, och han ska snart berätta en berättelsen som ger oss en djupare förståelse till varför han trivs så bra.

För tre år sedan var detta nämligen en otänkbar vardag.
– Det är en ganska sorglig historia, säger Kadir. Mina vänner arresterades och torterades, och jag var tvungen att fly mitt hemland.

LÄS MER: Så gick han från problembarn till att bli majorvinnare

Från lärare till politiska flyktingar

Vi spolar tillbaka bandet drygt tre år. Kadir Çolakoğlu och hans hustru Nuray jobbar båda som lärare. Men de engagerade sig också i den anti-talibanska Gülen-rörelsen.
Det skulle så småningom tvinga dem att fly Turkiet.
– Jag jobbade som lärare och samordnare i olika förringar, speciellt inom affärssektorn. Målet var att hjälpa människor i hela världen. Men Erdoğan ville inte att vi skulle få inflytande. Vi ville öppna oss mot västvärlden, men Erdoğan såg oss som motståndare.

Ett blodigt kuppförsök ägde rum i Turkiet 2016 och Erdoğan tidigt ut Fethulla Gülen som ansvarig, trots att Gülen offentligt fördömt det hela.
Som svar menade Gülen (som i dag lever i exil i USA) att Erdoğan själv kan ha legat bakom kuppen.

Efter detta inleddes en jakt på Gülen-anhängare i Turkiet. 2 800 militärer greps och mer än 2 700 domare och advokater avsattes från sina poster. I samband med detta avskedades poliser, lärare, skolchefer och regeringstjänstemän. 50 000 anställda lämna den offentliga sektorn. Och utöver detta fick 21 000 privatanställda lärare sina licenser indragna.

En av många familjer som drabbades av detta kaos var familjen Çolakoğlu.
– Vi fick gömma oss, vi kunde inte jobba.

LÄS MER: Golfbloggen spelar St Andrews Old Course

Sverige – ett nytt kapitel

Flykten gick först till Malaysia, men också där fortsatte förföljelsen.
– De försökte kidnappa oss flera gånger, och lyckades faktiskt efter att ha tagit hjälp av lokala myndigheter ta tre av mina vänner. Då förstod vi att vi var tvungna att ta os vidare.

Kadir hade vänner i Norge och blev rekommenderad Sverige. Flyget gick till Stockholm, till migrationsverket varifrån de skickades vidare till Malmö.
– Vi visste inte riktigt vad som skulle hända med oss i Malmö.
Men livet skulle snabbt få en positiv vändning – här började ett nytt liv för familjen.

Första gången på en golfbana

De hittade lägenheten i Rosengård och Kadir började med en gång studera svenska, och parallellt med studierna fick han ett kvällsjobb som städare. Barnen fick också en chans att börja i skolan.

Då både Kadir och hans hustru har bakgrund som lärare har de genom Malmö stad getts möjlighet att praktisera på olika skolor två dagar i veckan, övriga tre dagar studerar de svenska.
– Det har hjälpt oss väldigt mycket. Det har gjort det lättare för oss att anpassa oss till det svenska samhället.

Och det är när vi talar om vägen in i det svenska samhället som Kadir skiner upp än mer.
– Malmö stad har ett projekt som heter ”I Malmö möts vi”, det är till för att träffa människor och utveckla sitt språk. Så jag anmälde mig. En dag fick jag ett meddelande med en inbjudan till golfklubben.
Till detta ska det tilläggas att Malmö Burlöv Golfklubb har ett samarbete med migrationsverket och Malmö stad där man hjälps åt att integrera invandrare i den svenska vardagen.
– Jag hade aldrig provat golf innan. I Turkiet är golf jättedyrt och en överklassport som är till för de som har väldigt mycket pengar. För mig som lärare var det en omöjlighet. Detta var en chock.

LÄS MER: Augusta National och Masters rasistiska historia

”Golf är lite som livet”

Tillsammans med fyra andra begav sig Kadir till Malmö Burlöv Golfklubb.
– Jag hade fördomar, men när jag kom hit var här människor så snälla och tog emot oss med stor vänlighet och värme. På väg hit så var jag nervös, men när jag väl kom hit så försvann det för de var så snälla.

Tre av de fem som provade på den där dagen har fortsatt att komma tillbaka. Och för Kadirs del talar vi om en ny favorithobby.
– Golf är lite som livet. Ibland slår man bra, och ibland jättedåligt. Det är samma sak i livet, ibland blir man ledsen och ibland är man lycklig. Det gäller att komma ihåg de bästa dagarna.

– Mitt liv i Turkiet var som ett dåligt slag, en hemsk upplevelse, som att slå i vattnet. Sverige har gett mig en chans att börja om igen, som att ta upp en ny boll, droppa och slå igen. För mig symboliserar golfen mitt nya liv. På golfbanan kan jag koppla av och de hemska tankarna försvinner.

Vill introducera familjen för golf

När Kadir för första gången berättade för sina vänner att han börjat spela golf trodde de inte sina öron, och hans fru trodde maken tappat förståndet.
– De trodde inte att jag skulle klara det, att jag inte skulle bli accepterad.

Men Kadir är ”hooked” och nu vill han ta med hustrun Nuray till golfbanan.
– Hon har följt med och tittat en gång, och vill prova, säger Kadir och jag kan se hur han väger sina kommande ord noga innan han på nytt öppnar munnen för att tala.
– Vårt samhälle i Turkiet är konservativt och damerna engagerar sig inte på samma sätt, men jag vill väldigt gärna att hon ska följa med mig och spela golf. Mina barn (7 och 5 år) är jätteambitiösa och ibland visar jag dem hemma i lägenheten, de vill också följa med.

Kadir på Malmö Golfklubb.Foto: Martin Hardenberger

Kadir: ”Man måste kämpa”

Klockan börjar närma sig lunchtid och Kadir måste snart skynda i väg för att jobba – själv funderar jag lite över hur han hinner med allt.
Hans dag börjar vid klockan 06.00 då familjen vaknar och äter frukost tillsammans, därefter cyklar Kadir till skolan för att plugga svenska. Oftast slutar han vid 15.00 och därefter cyklar han vidare till jobbet.
– Ibland finns där ett par timmar för att spela golf också, säger han. När jag kommer hem från skolan äter jag lunch och middag, jag slår ihop dem för då kanske jag hinner spela ett par hål golf. Det finns inte så mycket tid i livet så det gäller att ta vara på den.
– Ibland är det svårt att hinna med allt; studera, jobba och ta hand om barnen. Men man kan kämpa.

”Man kan kämpa”, det är intressanta ord. Inte minst i en tid då det går att argumentera för att vi går mot ett allt mer egocentriskt samhälle.
– Jag vill inte leva på bidrag, Sverige öppnade dörrarna för oss och ska inte behöva hjälpa oss. Kan jag så vill jag bidra till det här samhället. Det är inte mitt hemland, men jag känner att det håller på att bli det. Så kan jag så vill jag bidra.
– Vi pratar ofta om det hemma, vi måste bidra. Sverige är ett fantastiskt land med många bra saker. Jag tycker också om Turkiet, men jag är väldigt besviken över situationen där.

Vi har gått en bra bit över tiden, och dessutom ska det hinnas med att ta några bilder.
För att avrunda det hela frågar jag Kadir om vad han önskar sig av året 2020.
– Jag vill verkligen spela bättre golf, och inte slå så sneda slag – jag är ärlig, jag vill verkligen fortsätta, och jag vill ta med kompisar hit.
– Den andra saken är att jag och min familj vill bidra genom att arbeta, jag hoppas kunna avsluta studierna och hitta ett jobb inom utbildning som ju är mitt riktiga yrke. Blir det inte så finns det många andra möjligheter.
– Men man vet aldrig vart livet tar en.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger