Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Kommentatorn om Reed: ”Jag har sett honom fuska flera gånger”

Efter regelkontroversen i höstas har amerikanen Patrick Reed har utvecklats till golfvärldens minst omtyckte man.
Nu kommer nya fuskanklagelser mot 2018 års Mastersvinnare.
– Jag har med mina egna ögon sett honom fuska flera gånger, säger den tidigare kommentatorn Peter Kostis i podcasten No Laying Up.

Foto: TT

LÄS MER: Patrick Reed i skottgluggen – fuskade och stal på college?

Han har länge varit bland de minst omtyckta på touren och i en anonym omröstning för ett par år sedan röstades Patrick Reed tillsammans med Bubba Watson fram till den spelare som kollegerna helst slapp spela med.
Kanske visste de då någonting som omvärlden först fått ta del av senare.

Det var nämligen i Tiger Woods inbjudningstävling på Bahamas som Patrick Reeds fusk fångades av tv-kameror och Mastersvinnarens agerande blev en jättesnackis.
Veckan efter häcklades han av publiken när USA på bortplan mötte det internationella laget i Presidents Cup och dessutom var kritiken inte nådig från varesig kolleger eller experter.

Vill inte vara del av storyn

Nu berättar den tidigare kommentatorn Peter Kostis att han under åren han jobbade för det amerikanska TV-bolaget CBS vid flera tillfällen tidigare sett Patrick Reed fuska på liknande sätt som visades på bilderna från Bahamas.
Kostis menade då att det var en oskriven regel att man som TV-reporter inte skulle göra något åt situationen.
– Men vi kunde kommentera det om det hade delats ut pliktslag. Det är skillnaden mellan att berätta en story och vara en del av den.

LÄS MER: Golfbloggen spelar St Andrews Old Course

På Bahamas fick Reed två pliktslag, sedan han tydligt förbättrat sit läge. Lika många slag slutade han bakom vinnaren Henrik Stenson.
– Jag har med mina egna ögon sett Patrick förbättra sitt läge fyra gånger nu. Du kan kolla upp det på YouTube. Det är den enda gången jag fick min expertkommentator att tappa talförmågan. Jag sa ”Läget jag först såg hade omöjliggjort den typen av slag Patrick slog”. Då visste han inte vad han skulle säga.

Kostis berättar hur Reed vid det tillfället adresserade bollen med fyra-fem olika klubbor, som om han funderade på olika slag med var och en av dem.
– Han fejkade och när han var klar kunde han till slut slå en trätrea från ett läge som när jag såg det bara var möjligt att slå en wedge för att komma ut ur skiten.
– Men jag kan inte säga något, jag kan inte vara storyn, säger Kostis och nämner ytterligare två tillfällen vid en tävling i San Diego.
– Jag har varit där, jag har sett det flera gånger. Jag tror inte ens han vet om att han gör detta.

Byggde han sandslott?

Patrick Reed har under veckan avböjt att kommentera.
Kostis jobbade under sina år med CBS som teknikexpert och reporter på banan.

Världstvåan Brooks Koepka har också yttrat sig i frågan. I en radiointervju med Sirius XM menade han att fusk är mycket vanligare än vad de flesta tror och vill hoppas. Så här sa Koepka om Reeds agerande på Bahamas:
– Jag vet inte vad han höll på med. Kanske byggde han sandslott i bunkern. Jag har varit borta tre månader men jag kan lova dig att jag skulle märka om jag rörde sanden. På videon ser man tydligt hur han sveper bort sand två gånger

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger