Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Sagströms långa resa – när hon berättade förändrades allt

Det tog 69 försök innan Madelene Sagström vann sin första seger på LPGA-touren.
Den fyra dagar långa resan mot segern var en dramatisk historia i sig – men den verkliga berättelsen börjar långt tidigare än så.
– Jag vann över mina inre demoner, säger Sagström.

Foto: TT

Som idrottspsykologerna brukar säga så har vi alla vårt bagage, och Madelene Sagström är inget undantag.
I vad som utvecklade sig till en riktig rysarduell, där då en 116-rankad 27-åring från Enköping ställdes mot japanska världsfemman Nasa Hataoka, var Madelene Sagströms största motståndare hon själv.

Aldrig tidigare hade hon varit i ledningen inför en finalrunda på LPGA-touren.
– Jag hade aldrig varit i en sådan situation förut, så jag visste inte riktigt hur jag skulle hantera det och om det skulle gå min väg eller inte. Därför så var mitt mål att bara gå ut och hålla tålamodet.
– Mentalt hade jag redan vunnit. Inte vunnit tävlingen, men jag hade besegrat mina egna demoner och gjort mig själv stolt. Att gå på 62 och sedan följa upp det med en 67:a var redan en seger för mig. Att sedan vinna tävlingen var grädde på moset.

Efter en smått filmisk upplösning stod det klart att söndagens 70 slag räckte för att med ett slags marginal vinna Gainbridge LPGA at Boca Rio.
– Det är en sådan där sak som man har svårt att förstå att det inträffat, jag behöver nog lite tid för det att sjunka in, förklarar Madde.

LÄS MER: Stor intervju med Sagström – ”Worst case scenario drama queen”

”Satte för mycket press”

För att sätta segern i perspektiv och förstå hela resan mot titeln måste vi gå på djupet och backa bandet ganska långt tillbaka.
2017 var året då Madelene Sagström skulle ta golfvärlden med storm. Året innan hade hon dominerat på LPGA:s undertour Symetra och nu talades det trots att hon gjorde sitt första år bland den yppersta eliten om att svenskan skulle ta en plats i idolen Annika Sörenstams Solheim Cup-lag.

Till en början blev det för mycket.
– Jag ville så gärna komma med i det laget att jag satte för mycket press på mig själv, det ledde till att jag slutade sist av alla i min första LPGA-tävling. Därifrån förstod jag att jag var tvungen att släppa loss.

Och det gjorde hon. Efter att ha missat kvalgränsen i sina tre första tävlingar inkasserade Sagström det året tre topp 10-placeringar och togs så småningom ut som wildcard av Sörenstam.

LÄS MER: Bästa golfbanorna jag spelade utomlands 2019

Berättade om övergreppen

Att påstå att golf är ett personligt spel är en underdrift. Många har svårt att separera sina resultat från sin person, och förmågan att göra det är något som Madelene Sagström gång på gång pekar på som receptet till framgång.
Samtidigt gäller det att må bra på banan för att försätta sig i rätt sinnestillstånd för att prestera.

Länge var det något som tyngde Madelene Sagström. Inför golfsäsongen 2016 släppte hon på locket och berättade för sina närstående om hur hon utsatts för sexuella övergrepp som barn.
– Det var som att en sista sten släppte från mina axlar, sa hon då.
Det var en hemlighet hon burit på i 16 år. Hon befann sig på ett hotellrum i South Carolina. Tårar forsade med för kinderna.

Hon hade bara varit sju år. Sedan dess, gång på gång, i år efter år, hade hon intalat sig själv att hon ”var okej och att hon bara överreagerade”. Men till slut insåg Madelene Sagström sanningen. Det var inte hennes fel.

”Har aldrig känt mig så fri”

Efter att ha berättat lossnade flera knutar för ”Madde”. Hon gjorde inte bara succé på Symetra Tour hon slog mängder av rekord, i en intervju sommaren 2017 förklarade hon om hur beslutet att berätta gjort henne till en bättre människa.
– Jag har länge haft ett självdestruktivt beteende som jag inte hittade någon förklaring till. Det är mycket som har bubblat under ytan, det har varit ätstörningar och allt möjligt och jag kan inte skylla allt på det här. Men det är en förklaring. Jag var utsatt för något hemskt och jag tror att mycket av mitt självdestruktiva beteende har kommit därifrån.
– Det som har hänt har format mig till den jag är i dag, och jag är stolt över den jag är och vad jag står för. Det var som att alla mina väggar föll. Äntligen var det okej att bara vara mig själv. Jag har aldrig känt mig så fri.

LÄS MER: Tester av bollar, klubbor, kläder och skor – här hittar du alla Golfbloggens utrustningsartiklar

Skillnaden är inombords

Med allt detta sagt var det därför ett mantra som gick igen när Madelene Sagström inför den avgörande ronden sa att hon ville gå ut och hantera situationen på rätt sätt, och göra sig själv stolt.
Hon påpekade också att idolen Annika Sörenstam, som en gång i tiden var så rädd för att hålla tacktal att hon medvetet kom tvåa, minsann också haft svårt att ta den där första segern.
– Det är lite som att göra sin första pull-up. Det är den första som är svårast att klara, den andra är lättare, säger Sagström.

Foto: Viasat

Men hur kommer det sig då att den första segern kom just på Boca Rio i Florida, och i 2020 års första tävling.
– Jag satte för stor press på mig själv igen inför Solheim i fjol, men jag ville bara så gärna vara med i laget. Jag tror att jag kom i vägen för mig själv. Därefter tog jag ett ganska långt uppehåll, säger Sagström.

Under uppehållet lade hon grunden för vad som komma skulle.
– Jag har jobbat otroligt hårt i ganska många år nu, och den största förbättringen tror jag att jag gjort inombords.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger