Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Madelene Sagström vann första titeln på LPGA-touren

Madelene Sagström har vunnit sin första tävling på LPGA-touren.
Segern i Gainbridge LPGA at Boca Rio kom efter en dramatisk duell mot världsfemman Nasa Hataoka.
– Jag sa till mig själv att inte titta på ledartavlan, jag kan inte tro att det är sant, säger Sagström till Viasat Golf.

Sagström glädjetårar. Glad lär hon också vara för de ungefär tre miljoner svenska kronor som snart dyker upp på kontot. Foto: Viasat

LÄS MER: Stor intervju med Sagström – ”Worst case scenario drama queen”

I sin 69:e start på LPGA-touren var Madelene Sagström när hon vaknade på söndagsmorgonen 18 hål från sin första seger.
Vad hon då inte visste var att hon och caddien Allen Clark, pojkvännen Jacks pappa, stod inför en emotionell berg-och-dalbana.

Gjorde upp med världsstjärnor

Det började katastrofalt för 27-åringen från Enköpings Golfklubb. Två tidiga bogeys gjorde att svenskan snabbt tappade ledningen och helt plötsligt både världsfemman Nasa Hataoka och världsfyran Danielle Kang förbi.

LÄS MER: Bästa golfbanorna jag spelade utomlands 2019

Det skulle komma dock en ny vändning. På det tionde hålet såg det ut som att Sagström var i stora problem sedan hon slagit sig ned i bunkern till vänster om green. Men därifrån skickade Sagström bollen rakt i hål och nu var det nya giv igen.
Därefter återsåg vi den Sagström som – bland annat tack vare karriärens bästa runda (-10) – fram till söndagen dominerat tävlingen. På hål elva gjorde svenskan nämligen en ny birdie och nu var det hon som var i förarsätet.

Inspirerad av Sörenstam

Härifrån skulle det utvecklas till allt mer av en duell med Hataoka, ena sekunden var det fördel Sagström för att det sedan skulle svänga över till japanskan.
Tack vare ett modigt utslag och en birdie på 17:e såg Sagström till att de var lika inför det 18:e och sista hålet.

Väl där skedde något väldigt oväntat. Sagström missade sitt andraslag till vänster om green och såg ut att vara i stora bekymmer, men en fin putt räddade paret och bara ett par minuter senare missade istället Nasa Hatoaka en kort parputt och segern var blågul
– Jag sa till mig själv att inte titta på ledartavlan och bara fortsätta kämpa, sa Sagström efteråt med glädjetårar runt ögonen.

I och med segern blev 27-åringen den tolfte svenskan att vinna på LPGA-touren. Flest segrar har så klart Annika Sörenstam. Sörenstam räknas som den bästa kvinnliga golfaren någonsin vann hela 72 titlar på LPGA-touren, men inte heller Annika slog igenom direkt.
Den blyga Sörenstam var länge rädd att hålla tacktal.
– Jag vet att hon hade det svårt i början av sin karriär också, det är lite som att göra sin första pull-up. Det är den första som är svårast att klara, säger Sagström.

LÄS MER: Tester av bollar, klubbor, kläder och skor – här hittar du alla Golfbloggens utrustningsartiklar

Firade med svärfar

Sagström hade en andraplats och ytterligare tre topp 4-placeringar sedan tidigare. Men denna gång räckte det hela vägen och hon fick segerjubla tillsammans med svärfar och temporära caddien Allen.
– Vi har haft väldigt mycket kul. En gång kom han fram till mig och sa ”gå bredvid mig, jag vill vara i tv”.
– Han får trots allt pensionera sig efter den här veckan.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger