Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Scandinavian Mixed: ”Det har fått stor genomslagskraft i hela golfvärlden”

En tävling med både tjejer och killar och ett jippo där stjärnorna slår golfbollar i Stockholms innerstad.
Annika Sörenstam och Henrik Stenson siktar golffest i sommar.
– Detta är en tävling som ska representera vad vi står för, säger Annika vid en presskonferens på onsdagskvällen.

Annika Sörenstam och Henrik Stenson. Foto: TT

LÄS MER: Stor lista – årets bästa banor 2019

Idén kläcktes i slutet av juni, sedan gick det snabbt. Henrik Stenson sa ja till tourens förslag om en mix-tävling med både killar och tjejer och Annika Sörenstam var inte heller svår att övertala.
Nu är de värdpar inför sommarens golffest.

Annika kommer hem

Världens bästa damgolfare genom tiderna växte upp bara runt hörnet från spelplatsen Bro Hof.
– Bro Bålsta var min hemmaklubb och där jag lärde mig att spela, då fanns inte Bro Hof utan bara en skog med ett gammalt nedrivet slott. Här var jag ute och sprang i skogen, det var här jag gjorde min fysträning. Sedan när jag flyttade till USA så hörde jag att någon köpt massor med land och skulle bygga en världskänd bana, säger Sörenstam och fortsätter:
– Det känns nästan overklig, det kan inte bli bättre.

LÄS MER: Sörenstam och Stenson värdar för Scandinavian Mixed

Sörenstam skulle så småningom vinna hela 89 tävlingar som professionell golfare och blev även första dam i modern tid att möta herrarna när hon 2003 ställde upp i PGA Tour-tävlingen Bank of America Colonial.
Tre år i rad utsågs hon av nyhetsbyrån AP till årets kvinnliga idrottare i världen.
– Nu har jag inte tävlat på 11 år och Scandinavian Mixed är något som passar väldigt väl in i vad jag gör i dag, att få junior- och damgolf att växa.

Första gången sedan 2015

Men trots att Sverige fostrat tidernas bästa damgolfare har damernas Europatour haft svårt att få fäste i Sverige. Sponsorer har svikit och faktum är att vi inte haft någon internationell proffstävling för damer sedan Vasatorp Open för fem år sedan.
Återkomsten sker den 11-14 juni då 78 killar och 78 tjejer gör upp om samma trofé och prispengar på Bro Hof.
– Det här känns verkligen som ett steg upp. Jag känner att exponeringen är jättebra för de svenska tjejerna och europeisk damgolf. Det här känns jätterätt. Det är ett större initiativ än vad jag hade vågat hoppas på, säger Annika.

Stenson: ”Som vanligt”

Så hur kommer det gå? Kan tjejer och killar spela mot varandra?
Och hur ser Henrik Stenson på att spela en mixad tävling?
– Om de spelar bättre än vad jag gör så är det bara att lyfta på hatten. Det är precis som vanligt, i professionell golf får man ju stryk hela tiden, säger Henrik.
– Däremot kommer jag göra mitt yttersta för att jag inte kommer att få stryk av någon.

Några amerikanska superstjärnor är dock inte att räkna med, i alla fall inte på herrsidan.
– Tävlingen ligger veckan innan US Open och att locka över en USA-baserad spelare att flyga över hit en vecka innan en major det är inget jag ger så stora chanser, säger Stenson.

Golf mitt i Stockholms centrum?

Visionerna kring tävlingen är stora. Inte nog med att det är första gången damer och herrar på allvar ställs emot varandra, två dagar innan tävlingen drar igång kommer stjärnorna att slå golfslag i Stockholms innerstad. Den som följer touren kommer att känna igen Hero Challenge, en sorts närmast flagg-tävling.
Även om den exakta platsen inte är bestämd är en idé är att likt under Vattenfestivalen för ett par år sedan använda sig av Stockholms ström.
– Scandinavian Mixed har redan haft stor genomslagskraft i hela golfvärlden och vi hoppas kunna bredda sporten och inspirera både damer och herrar, säger Stenson och fortsätter:
– En sak som slog mig var hur många juniorer som kom till Hills i fjol. Jag hoppas och tror på en ny golffest i Stockholm.

Vad händer på sikt då?
– Vi har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över tre år, men personligen hoppas jag vi kan bygga på något som kommer vara många, många år, avslutar Annika.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger