Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

KRÖNIKA: Första gången Presidents Cup betydde något – då blev alla förlorare

Jag bryr mig sällan om Presidents Cup.
Men helgens match ”down under” fick ett symbolvärde och engagerade både stort och brett – i slutändan blev golfen den stora förloraren.

Foto: Speed Media/Shutterstock

Det har varit ett par tumultartade veckor för spelet golf, ett par veckor då spelets värdegrunder och image fått sig en rejäl törn.
Mycket av det har varit självförvållat.
Vi kommer strax till den biten.

LÄS MER: Krönika – Golfen får inte bli som andra sporter

Först Presidents Cup.
USA kom tillbaka från vad som halvvägs in i matchen mot det internationella laget såg ut att vara ett ointagligt underläge.
Under det avgörande singelspelet blev det uppenbart att patriotismen och gnistan är starkare om man kommer från ett och samma land än om man kommer från fem olika kontinenter.
Avskyn mot Patrick Reeds fusk på Bahamas hade visserligen sammanfört det internationella laget, men till slut kunde USA vinna för åttonde gången i följd och det blev precis som så många gånger förr en smärtsam förlust mot Tiger Woods för Ernie Els.

Woods imponerande spelare – inte kapten

Tiger Woods var den yngsta spelande kaptenen någonsin och när han besegrade Abraham Ancer i den första singelmatchen visade han inte bara vägen för sina landsmän utan blev också först någonsin att vinna 27 matcher i Presidents Cup.

Efteråt var Woods uppenbart rörd, det är precis som att han de senaste åren lärt sig vad så många andra av oss förstod redan i tonåren; att framgång är så mycket roligare om du kan dela den med vänner.

Ändå lämnar årets Presidents Cup en sur eftersmak.
Problemet stavas Patrick Reed.
Och frågan är om han borde varit där överhuvudtaget.

LÄS MER: Reeds mörka historia – fuskade och stal på college

För medan Tiger Woods spelade fin golf lämnade hans ledarskap som kapten mycket att önska. Redan beslutet att ta med wildcardet Reed kan ifrågasättas.
Om vi backar bandet till Ryder Cup på Le Golf National i fjol, så var det just Reed som högg Woods och det amerikanska laget i ryggen vid presskonferensen efter de krossats av Europa.
Öppet förklarade då Reed att han egentligen ville spela med Jordan Spieth, men att Spieth inte ville spela med honom. Reed fick då istället klara sig med Woods och det slutade i fullständig pannkaka.

Till detta lägger vi vad som skedde på Bahamas. Reed bröt mot en av golfens heligaste regler när han förbättrade sitt läge i sanden utanför fairway.
Han pliktades två slag, men visade efteråt inga ångertecken alls.

Väl i Australien var Reed en av de amerikaner som spelade mest. Det slutade i så allvarliga duster med publiken att hans caddie gick till attack mot en åskådare som skrikit ”du suger”.
Caddien – Kessler Karain – som för övrigt också är Reeds svåger puttade våldsamt bort åskådaren och stängdes sedermera av från tävlingens sista dag.
Dessförinnan hade Reed kontrat publikens häcklande med att göra grävande gester med puttern.

Fler måste se sig i spegeln

I en tid då mycket inom golfen handlar om att ”hjälpa spelet växa” blev det väldigt uppenbart att Patrick Reed inte förstår vad det handlar om – istället har han de senaste veckorna gjort stor skada.

När Reed dessutom omfamnats av både Woods och PGA Touren – som på sociala medier försökte göra något spexigt av Reeds obscena gester – förvandlas bara det hela till en unken våt filt och en vinst som inte ens de amerikanska fansen är särskilt stolta över.

Men det är fler än Patrick Reed och Tiger Woods som bör se sig i spegeln efter cirkusen i Melbourne.
Bristen på konsekvens är uppenbar.
So Bio Kim fick i våras en tre år lång avstängning efter att ha räckt finger till en åskådare vars telefon gick igång under hans sving.
Patrick Reeds caddie fick sedan bara en dags avstängning efter öppet slagsmål med en åskådare och påföljderna efter Reeds egna fusk blev alltså inte mer än ett par pliktslag.
Istället använder man Reeds ”shit show” på tourens sociala medier med texten ”Reed har kul med publiken” – alltså i marknadsföringssyfte.

Varumärket har inom golfen precis som i resten av världen blivit viktigare än integriteten.
Detta är väldigt farligt för ett spel vars kärna är just integritet.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger