Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

KRÖNIKA: Golfen får inte bli som andra sporter

Det går inte att försvara vad Patrick Reed gjorde i Hero World Challenge.
Att försvara det är att försvara fusk – och i slutändan att dra mattan under fötterna för spelet golf.
USA ställer up med det kanske mest stjärnspäckade laget någonsin i Presidents Cup. Man fullständigt dominerar världsrankingen och även utan skadade världsettan Brooks Koepka är tio av de 17 bästa på denna lista amerikaner.
I det ”internationella lag” de möter i Presidents Cup är den bäst rankade spelaren Adam Scott på plats nummer 18.

LÄS MER: Reeds mörka historia – fuskade och stal på college

Reed bröt mot den heligaste regeln

Trots detta är amerikanerna – ledda av spelande kaptenen Tiger Woods – så långt i matchen fullständigt utspelade.
Det finns många intressanta aspekter i detta.
Kapten Tiger Woods är ingen lagspelare. Han har ett Ryder Cup-facit som inte skrämmer någon, och det går att fråga sig om denne ensamvarg verkligen är mannen att hålla ihop ett lag fyllt av jätte-egon.
Men framförallt undrar jag om inte händelsen på Bahamas en vecka innan matchen drog igång påverkar de amerikanska mångmiljonärerna mer än vad de är villiga att medge.

LÄS MER: Efter fusket – uppmanar publiken att ge sig på Reed

Patrick Reed bröt mot en av golfens absolut heligaste och fundamentala regler – en grundsten – när han med två provsvingar måttade och flyttade så mycket sand att man till och med märkt skillnad på Copacabana.
Han förbättrade sitt läge.
Detta i en sport där du inte försöker filma till dig straffar, utan i en sport som bygger på ärlighet och där ditt eget samvete är din domare.

Det var kristallklart och fångades på kamera, och Reed sa ”de såg det”. Precis som om golf vore vilken annan domardömd sport som helst…
Här rådde det ingen tvivel om att han förbättrade sitt läge genom att knuffa bort sand, och efteråt försvarade han fusket och hävdade att han inte ”avsåg att förbättra bollens läge”.
En lögn.

Kastade bensin på elden

När skadan väl var skedd borde han gjort en total pudel och bett om ursäkt. Men istället hade Reed mage att hävda sin oskuld. Att visa ånger hade inte ändrat på de faktum att han fuskat, men då vi alla ibland gör fel hade ödmjukhet kunnat förmildra omgivningens dom – men nu målade han upp sig själv som offer och kastade därmed bensin på en redan stark eld.

Vad som skedde på Bahamas var inte bara något av det mest obscena jag sett på en golfbana. Vad som inträffade förändrade hela det amerikanska lagets DNA inför Presidents Cup.
Att försvara en fuskande lagkamrat skulle också vara att försvara fusk.
Patrick Reed försatte därför sina kolleger i en omöjlig sits.
Likt ett otäckt virus förgiftade han laget.

Under Presidents Cup, på våldsamt fina Royal Melbourne, har de australiensiska hemmasupportrarna behandlat Reed precis som han förtjänar. En person i publiken tog med inhandlad plastspade, en annan häcklade Reed: ”Patrick ska du verkligen tvinga din caddie bära 14 klubbor och en spade”.
Det är bara lite av ”skitet” Reed fått ta ”down under”.

Att den annars så gentlemannamässiga golfpubliken markerar så här är extremt ovanligt.
Och på något sätt kan jag inte låta bli att tycka det är bra.
Blir golf ett spel som kräver domare och spelare försöker fuska är det också ett spel som förlorat sin själ.
Då är det ingenting.

Just det. Patrick Reed slutade två slag bakom vinnaren Henrik Stenson på Bahamas. Lika många slag som han pliktades. Och i Australien kan USA vara på väg att förlora Presidents Cup för första gången sedan 1998 då matchen spelades just på Royal Melbourne.
Vilka sammanträffanden…

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger