Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Irriterat kring Saudiarabien – Woods försvarar Mickelson

Frågan delar både golf- och idrottsvärlden.
I veckan tackad en av spelets största, Phil Mickelson, ja till att spela vinterns tävling i Saudiarabien – ett beslut som väckt starka känslor.
– Det kan hjälpa landet i rätt riktning, försvarar Tiger Woods sin vän.

Phil Mickelson och Tiger Woods.Foto: TT

I månadsskiftet januari-februari spelas Saudi International, en tävling på Europatouren som av politiska anledningar delar golfvärlden.
– De blir buktalare för en avskyvärd regim, sa tidigare tourspelaren och experten Brandel Chamblee enligt The Telegraph inför fjolårets tävling.
– Jag förstår det inte från en ekonomisk, affärsmässig eller moralisk synpunkt. De legitimerar ledarna av denna regim. Jag kommer inte ens att titta på tävlingen på tv. De borde inte vara där, fortsatte han.

Ett kritiserat beslut

Inför vinterns tävling gick Rory McIlroy tidigt ut med att han tackat nej till en stor summa pengar för att medverka, men i veckan stod det sedan klart att en av de senaste årtiondenas största stjärnor Phil Mickelson tackat ja till en stor summa och kommer åka till King Abdullah Economic City.
I fjol kritiserades Europatourens beslut att överhuvudtaget arrangera en tävling i ett land där vars syn på mänskliga rättigheter öppet debatterats – och även Mickelsons beslut har nu ifrågasatts kraftigt. Den annars så populäre amerikanen har utsatts för något av en hatstorm både i traditionella och sociala medier.
Att Saudiarabien tycks ha haft ett finger med i spelet gällande mordet på den USA-baserade journalisten Jamal Khashoggi har gjort frågan än mer infekterad.

I avsnitt 2 av Martin Möter kan du lyssna på vad Europatourens VD Keith Pelley har att säga om tävlingen i Saudiarabien – du hittar samtliga avsnitt i spelaren nedan.

”Vill hjälpa spelet växa”

Själv menade dock Mickelson att han med sin närvaro i tävlingen gör sitt för att ”hjälpa spelet växa i kungariket”. Via sociala medier förklarade han också att han förstår de som är arga och besvikna, men att han är upprymd över vad som komma ska.
Flera andra stora stjärnor har precis som Mickelson tackat ja till att åka till Saudiarabien. Henrik Stenson är en av dem, precis som världsettan Brooks Koepka, Dustin Johnson och Sergio Garcia.
Tiger Woods har däremot tackat nej till närmre 30 miljoner kronor för att spela.
– Jag vill bara inte åka dit, det är långt bort, förklarade han under veckans Hero World Challenge på Bahamas.

Ser likheter med Dubai

Woods tog dock tillfället i akt att försvara sin vän Phil Mickelson.
– Jag förstår politiken och kritiken. Men spelet golf kan faktiskt bidra till att driva Saudi i rätt riktning. Och det är väldigt många fler än Phil som åker dit, sa Woods och menade att det vore fel att fokusera kritiken på endast Mickelson.
Woods tillade att han sett förvandlingen av Dubai på nära håll och att han hoppas på en liknande utveckling i Saudiarabien.
– Historiskt sett har Mellanöstern inte varit någon stor golfregion, men det har vuxit. Jag minns när jag åkte till Dubai för första gången och då såg man två-tre skyskrapor. I dag har du en siluett motsvarande New York City
– Då var där bara två banor, och nu är de överallt, samma sak gäller Abu Dhabi och nu även Saudiarabien.

FAKTA: Världens konservativaste land

Saudiarabien beskrivs i Landguiden som världens mest konservativa land. Det är en absolut monarki, utan vald folklig representation eller politiska partier. Den verkställande makten ligger hos kungen och dennes kabinett. Kungen innehar även posten som premiärminister och kronprinsen är vice premiärminister.

Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnor 2015 för första gången fick delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad.
Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns inte någon strejkrätt.

Den mesta kritiken tystnar dock inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa.
Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet har länge styrts av en strikt form av sunniislam, som kallas wahhabism, men kronprins Muhammad bin Salman har aviserat en mer måttfull form av islam.

Källa: Landguiden

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger