Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

KRÖNIKA: Inget snack – Marcus Kinhult är årets golfare 2019

I slutändan hade han inte med den absoluta toppstriden att göra – men när Europatoursäsongen summeras råder det inget tvivel om att Marcus Kinhult är årets bästa blågula herrgolfare.

Kinhult i Dubai (till vänster), och med British Masters-bucklan. Foto: Bildbyrån/Imago

Det gick inte att önska sig ett mer dramatiskt slut. Europatourens slutspel Race to Dubai avgjordes på det 72:a och sista hålet efter en batalj mellan superstjärnorna Tommy Fleetwood och Jon Ram. Samtidigt gick franske uppstickaren Mike Lorenzo-Vera för sin första tävlingsseger.

Det slutade med att Jon Rahm stod över en metersputt som inte bara skulle ge honom den 30 miljoner kronor feta Race to Dubai-bonusen utan också seger i tourfinalen DP World Championship.
Spanjoren höll nerverna i styr och blev därmed tourens bäste spelare för andra gången.

Marcus Kinhult sticker ut

Men när året ur ett svenskt perspektiv ska summeras är det en annan herre som sticker ut.

Den 12 maj vann Marcus Kinhult sin första Europatourseger och säkrade en plats i US Open.
Väl på Pebble Beach spillde han Nutella på brallorna och fick trots 20 grader och sol spela den sista rundan i regnbyxor. Han gick på 63 slag – dagens bästa score.

Ett halvår senare – förra veckan – var han snubblande nära att vinna Nedback Challenge i Sydafrika, en av Europatourens mest penningstinna tävlingar och så nu i veckan fanns han med i toppen inför den sista rundan när tourfinalen skulle avgöras i Dubai.

LÄS MER: Marcus Kinhults galna novemberlön

Bättre än både Stenson och Norén

Det råder ingen tvekan om att Marcus Kinhult 2019 varit Sveriges bästa herrgolfare – bättre än båda de båda fixstjärnorna Henrik Stenson och Alex Norén.
Både Stenson och Norén var med i fjolårets Ryder Cup på Le Golf National utanför Paris, men som det sett ut i år är det trots att det inte gick som han ville den sista rundan i Dubai faktisk bara Kinhult som skulle kunna vara aktuell för nästa års upplaga.
Självfallet är det både lång tid till dess, och form kommer och går, men vi som följer sporten måste fråga oss om vi i detta nu ser ett tronskifte inom svensk golf.

LÄS MER: Kinhult talar ut om förväntningarna – ”Jag trampade i diket”

23-årige Marcus Kinhult inledde året som nummer 154 på världsrankingen. Inför tourfinalen i Dubai hade han klättrat till nummer 91. Efter den hyggligt framskjutna placeringen (16) lär vi se honom ta ytterligare ett rejält hopp i rätt riktning och fortsätter han sin utveckling på samma sätt är det inte omöjligt att han om några månader spelar US Masters på Augusta National.
Dit bjuds de 50 bästa i världen in.
Henrik Stenson får vara med tack vare sin seger i British Open 2016. Den segern garanterade Masters-spel i fem år. Men kanske är det Marcus Kinhult vi ska hålla ögonen på?

Leder en lovande generation

Vem är då denne Marcus Kinhult? Mer än att han är 23 år och från Skaftö, är han en sympatisk herre med stort djup. Ofta när man talar med honom får man intrycket av att det döljer sig en vis man bakom det unga ansiktet. Han har vuxit upp i en riktig golffamilj med instruktören och tillika pappan Mikael och lillasystern Frida som är en av världens mest lovande damgolfare.
Mamma Ingela lär slå ur underläge på banan…

Extra kul är det att Marcus Kinhults framfart i år varit signifikativ för vad som kan vara en stark kommande generation svenska golfare.
Efter en gyllene era med Henrik Stenson och Peter Hanson som främsta ansikte har vi inte sett mycket av 80-talisterna.
90-talisterna ser ut att bjuda på flera fina spelare. Sebastian Söderberg har också vunnit i år och på amatörsidan ser det också lovande ut.
Men just nu går det inte att säga annat än att Marcus Kinhult är härföraren.

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger
Instagram: Hardenberger