Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Golfbloggen

Nu ska PGA Tour straffa långsamma spelare

Långsamt spel är en av golfens värsta fiender – och nu drar PGA Tour sitt strå till stacken.
Enligt uppgifter till amerikanska Golf Digest kommer PGA Tour att med start veckan efter nästa års US Masters gå hårt åt de individer som sinkar spelet.

Många lär jubla över de nya bestämmelserna.Foto: TT

Både på klubb- och tournivå har diskussionen om långsamt spel de senaste åren varit en het potatis. Debatten har under 2019 eskalerat och både världsettan Brooks Koepka och tvåan Rory McIlroy har vädrat sina åsikter kring den nuvarande situationen.

LÄS MER: Storbråk om långsamt spel – ”Enkelspårig knäppgök”

Ska inte straffa ”oskyldiga”

Europatouren lanserade ett fyrapunktsprogram somras och är det dags även på andra sidan Atlanten. Även om uppgifterna ännu inte är bekräftade från tourens sida har spelare uppget för Golf Digest att nya bestämmelser kommer att träda i kraft under RBC Heritage på Hilton Head.
Enligt dessa uppgifter har touren under de senaste tio åren samlat in data. Datan som betår av över 10 miljoner slag visar att 90 procent av spelarna slår sina slag inom 39 sekunder och därmed följer reglerna.
Trots detta har påföljderna för långsamt spel fram till i dag drabbat hela gruppen snarare än den enskilde spelaren då man gemensamt blivit ombedda att öka takten – vilken spelare som helst i gruppen har sedan riskerat pliktslag ifall han inte slagit inom 40 sekunder.

LÄS MER: Tourens nya badboy – Eddie Pepperell väcker känslor

Men framöver kommer den enskilde spelare som konsekvent bryter mot tidsangivelserna hamna på en lista och sedan kontrolleras oftare. Går man sedan över tiden två gånger samma runda innebär det pliktslag.
Ändringen har kommit till för att ”oskyldiga spelare” inte ska straffas för att deras medspelare varit långsamma.